Uzunefe
Altın Üye
- Katılım
- 22 Haz 2005
- Mesajlar
- 13,353
- Reaction score
- 0
- Puanları
- 0
İsviçreli bilim adamlarının yaptığı araştırma, siyah çikolatanın damarlar için faydalı olduğunu ortaya koydu.
Genelde çikolatanın kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskini artırabileceğine inanlılır, ancak yeni araştırma siyah çikolatanın antioksidan etkileri sayesinde kalp-damar sağlığına olumlu etkileri olabileceğini ortaya koyuyor.
'Flavonoid' adlı antioksidan özellikli bileşimin beyaz çikolatada bulunmadığına dikkat çeken araştırmacılar, beyaz ve siyah çikolatanın insan sağlığı üzerindeki etkilerini inceledi.
Bunun için sigara kullanan 20 kişiye, her tür çay, soğan, elma, lahana, şarap, kakao gibi antioksidan maddeleri almaları 24 saat boyunca yasaklandı.
24 saatin ardından araştırmaya katılanlardan 10'u 40 gram siyah çikolata, 10'u da 40 gram beyaz çikolata yedi.
Siyah-beyaz farkı
Deneyin sonunda yapılan testlerde beyaz çikolata yiyenlerin damarlarında, pıhtı oluşumunda ve kandaki antioksidan oranında hiçbir değişikliğe rastlanmadı.
Ancak aynı marka siyah çikolata yiyenlerin kan dolaşımının, çikolatayı yedikten iki saat sonra daha iyi olduğu, bu olumlu etkinin sekiz saat devam ettiği ve kandaki mevcut antioksidan oranının arttığı gözlendi.
Genelde çikolatanın kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskini artırabileceğine inanlılır, ancak yeni araştırma siyah çikolatanın antioksidan etkileri sayesinde kalp-damar sağlığına olumlu etkileri olabileceğini ortaya koyuyor.
'Flavonoid' adlı antioksidan özellikli bileşimin beyaz çikolatada bulunmadığına dikkat çeken araştırmacılar, beyaz ve siyah çikolatanın insan sağlığı üzerindeki etkilerini inceledi.
Bunun için sigara kullanan 20 kişiye, her tür çay, soğan, elma, lahana, şarap, kakao gibi antioksidan maddeleri almaları 24 saat boyunca yasaklandı.
24 saatin ardından araştırmaya katılanlardan 10'u 40 gram siyah çikolata, 10'u da 40 gram beyaz çikolata yedi.
Siyah-beyaz farkı
Deneyin sonunda yapılan testlerde beyaz çikolata yiyenlerin damarlarında, pıhtı oluşumunda ve kandaki antioksidan oranında hiçbir değişikliğe rastlanmadı.
Ancak aynı marka siyah çikolata yiyenlerin kan dolaşımının, çikolatayı yedikten iki saat sonra daha iyi olduğu, bu olumlu etkinin sekiz saat devam ettiği ve kandaki mevcut antioksidan oranının arttığı gözlendi.