Soframızdaki gizli alkole dikkat!

B@yb@rs

Banned
Katılım
13 Eyl 2009
Mesajlar
213
Reaction score
0
Puanları
0
Sadece şişedeki alkol zarar vermiyor. Yediğimiz ette, çikolatada, kuruyemişte içtiğimiz kahvede bile kullanılıyor alkol. Hem de etiketlere yazılmadan ve kimsenin haberi olmadan!

* Soframızdaki gizli alkole dikkat! -

Rahmetli Esat Coşan Hoca Efendi'nin konu ile ilgili seneler önce Gül Çocuk dergisinde yayınlanmış yazısını birlikte hatırladıktan sonra haberimizi okuyalım:

Bir trafik kazasında kaybettiğimiz muhterem Prof. Dr. Esat Coşan Hoca Efendinin "Gül Çocuk" da yayınlanmış yazısında bakın bizleri nasıl uyarıyor?

"Geçen gün misafirlikte bize çikolata ikram ettiler, aldık ama bir de ne görelim, içi likörlü, yani içkili imiş! Ne kadar üzüldük. Bunu imal edenler hiç utanmıyorlar mı? Biz onlardan helal gıda diye çikolata aldık, meğer onlar içine haram katmışlar. Halkı böylece farkına varmadıkları şekilde harama bulaştırmak insafa sığar mı? Çok teessüf ederiz.

Belki de bazı gayrimüslim, din düşmanları bu işi kasten yapıyor. Halkı aldatıp kenardan "oh, size haramı gizlice yedirdik ya!" diye kıs kıs gülmek istiyordur.

O halde sevgili çocuklar! Siz bundan sonra acele etmeden, gıdalarınızı kontrol ede ede seçin, oburluk etmeyin, dikkatli davranın, sağlığınızı titizlikle koruyun, şaibeli meşrubatları içmeyin, din ve halk düşmanlarının oyununa gelmeyin, daima temiz, taze, tabii ve katkısız gıdaları tercih edin! Allah' in selamı, bereketi, rahmeti, sevgi ve rızası daima üzerinize olsun"
Etlere alkollü terbiye!

Türk Gıda Kodeksi- Gıda Maddelerinin Genel Etiketleme ve Beslenme Yönünden Etiketleme Kuralları Tebliği'ne göre içerisinde yüzde 1,2'nin üstünde alkol içeren içeceklerin alkol miktarını etiketle belirtme zorunluluğu var. Ancak ne yazık ki bu hüküm de uygulanmıyor.

Peki, bunun cezai yaptırımı ne? Türk Gıda Kodeksi'nin tebliğine aykırılık oluştuğunda etiket bilgileri yenilenene kadar gıdalara el konuyor ve firma para cezasına çarptırılıyor.

Alkol sadece çikolataların, pastaların, gazozların içinde yok. Biftek, kırmızı et, tavuk gibi gıdaların daha çabuk pişmesi ve yumuşak olması için alkolle terbiyesi yapılıyor. Fakat bu yapılırken çoğu zaman müşterilere bilgi verilmiyor. Ankara'daki meşhur kanatçılardan biri, et ve tavukların pişirilmesi sırasında da alkol kullanıldığını şu örnekle açıklıyor: "Etleri pişirirken genellikle şarap kullanılıyor. Kızartılırken çıkan ateş de bunun bir göstergesi." Hâsılı, denetimin sağlıklı yapılmaması yüzünden bu konuda tüketici hassasiyetinin devreye girmesi gerekiyor.

Siz siz olun, aldığınız ürünün içerisinde ne olduğunu soruşturmayı ihmal etmeyin!

Mübarek Ramazan günlerini yaşıyoruz. Önümüz Bayram aman alışverişlerimize dikkat edelim...
Hem çabuk bozuluyor hem pahalı

Kanyaklı yaş pasta, viskili çikolata, şarapla terbiye edilmiş tavuk, moka likörlü kahve... Belki hayatınız boyunca içkinin tadına bakmadınız; ya da bıraktıktan sonra ağzınızı bile sürmediniz. Ama gelin görün ki, saydığımız bu yiyeceklerden tatmış olmanız kuvvetle muhtemel.

Pastanelerdeki çikolataların ve yaş pastaların; alışveriş merkezlerinde satılan kuruyemiş ve tavukların sosunda genelde içki kullanılıyor. Fakat çoğunlukla bu gıdaların üzerinde 'alkol vardır' ibaresi yazılmadığı için haberiniz olmadan bu alkollü gıdaları midenize indirmiş oluyorsunuz.

İçerisinde likör kullanıldığı belirtilmeyen çikolatalar portakallı, vişneli, kahveli denilerek satılıyor. Fiyatlar ise normal çikolatalara oranla daha pahalı. Normal çikolatanın kilosu 30 TL'den satılırken, likörlü çikolataların fiyatı 45-120 TL arasında değişiyor. Tercihler ise genelde vişne likörlü çikolatalardan yana. Likörlü çikolatalar daha kısa sürede bozulduğu için sağlık riski de taşıyor. Normal çikolata 4-5 ay, likörlü olanlar en fazla 1 ay saklanabiliyor. Yaş pastalarda ise değişik tat vermesi amacıyla rakı ve kanyak kullanılıyor. Fiyatlar ise 35-100 TL arasında değişiyor. Soslu kuruyemişler de içinde alkol olduğunu bilmeden tüketilebilecek bir başka gıda türü.

Gıda denetimi, 2004'e kadar Sağlık Bakanlığı'nın elindeydi. Danıştay kararıyla son beş yıldır Tarım Bakanlığı ve belediyeler denetim yapıyor. Yetkilerin tek elde toplanmaması birçok sorunu da beraberinde getiriyor. İşin ehli olmayan birçok insan gıda denetimi yapıyor.

Olay şudur;

Doğum günü pastası almak isteyen baba, kızıyla beraber lüks bir pastaneye girdi. Pasta siparişinden sonra baba, kızı için kuru pasta ile çikolatalardan istedi. Garsonun 'Olmaz efendim' cevabını anlayamamıştı. Sonra 'Çocuğunuz yiyecekse o çikolatalar alkollü' sözlerini duyunca başından kaynar sular döküldü adeta.

"Nasıl olur, o zaman etiketinde neden yazmıyorsunuz?" sorusu ise bildik şekilde geçiştirildi: "Soran müşterilerimize izah ediyoruz efendim." Aile, alışveriş yapamadan ayrıldı. Ankara'da yaşanan bu olay, alkollü ürünlerin pastane ve restoranlarda bilinçsiz ve etiketlere dahi yazılmadan nasıl üretilip satıldığını gösteren örneklerden sadece ikisi...


KAYNAK
 
Yani alkollü de olsa yiyelim içelim öyle mi?
 
benim inanisima gore sarhos edecek miktarda alkol haram. seni bilemem.

Ben Allahu azimüşşanın indirdiğine Efendimiz(s.a.v) in tebligatına inanıyorum.Sen kiminkine inanıyorsun bilmem.

Çoğu haram olan şeyin azı da haramdır(Hadisi şerif)
 
Hz. Ali'nin kine inaniyorum.

Hz.Ali(k.v) eğer senin gibi diyorsa az alkol için (haşa) helaldir mi diyecek?
En büyük kızılbaş Yaşar Nuri:D.İki duble rakı alkolden sayılmaz diyor.Sen de mi böyle diyorsun?

La ilahe illallah MUHAMMEDUN resullullah

aYnen öLe :dilCocuk:

Ey iman edenler, içki, kumar, putlar ve kısmet çekilen zarlar, hep şeytan işi, murdar bir şeydir. Onun için siz ondan kaçın ki yakayı kurtarasınız. Şeytan, içki ve kumarla sadece aranıza düşmanlık ve kin sokmak ve sizi ALLAH'ı anmaktan ve namazı kılmaktan alıkoymak ister. Artık vazgeçiyorsunuz değil mi? (MAİDE SURESİ 91)
 
Tamam kardeş haklısın da

sen konuyu sağlık bölümüne açarak olaya sağlık yönünden bakmışsın, yorumların dini yönde ne alaka şimdi

o zaman islam bölümüne açsaydın

ben diyorumki sağlık yönünden yiyeceklerin içinde bulunduğu miktar zararsızdır, sen diyorsun haram
 
Elmayla armudu ayırmak lazımdır ki bu iki meyvede bile az da olsa alkol vardır.

Şunu unutmayın, kişi sıhhati için ameliyat oluyor, onda da uyuşturucu madde yani bir nevi alkol kullanılıyor, kişi kendinden geçmek için mi ameliyat oluyor ? Elbette hayır, haram mıdır ? Elbette değildir.

Neredeyse bütün gıdalarda alkol vardır, yoksa bile zamanla fermantasyona uğrar ve alkol maddesi ihtiva etmeye başlar.

Mesela vişne suyu, vişne suyu eğer bozulmadan muhafaza edilirse bir zaman sonra alkole, hatta ve hatta sarhoş edecek kadar tesirli bir içkiye dönüşür, aynı şey üzüm için de geçerlidir. Kimi gazozlarda da bu zamanla olabilmektedir.

Kişinin niyeti önemlidir burda, eğer sen alkol içmek istiyorsan zaten gider alırsın rakını biranı, içersin bakarsın keyfine. Kişi neden direkt gidip alkol almak varken bu nevi yiyeceklere yönelsin, siz hiç sarhoş olmak için pasta yiyen birisini gördünüz mü :)

Selametle.
 
Alkolün sağlık yönünden zararsız olduğu şu şekilde doğru

Aromatik alkoller yani ürünün kendinden dolayı olan alkoller zararsız..Yalnız burada anlatılan burada tüketilen ürünlerde aromatik alkol yok.Hatta konuyu daha açarsak "başka yazılar eklenebilir" bir etil alkol muamelesi var.Yani bildiğin alkolün ürüne katılması söz konusu.

Bu hem sağlık hem dini yönden zararlı..

Ateşin de faydaları vardır ama kimse tutup bu yüzden ağzına sokmaz
 
Geri
Üst