Suskun Türkiye .. (1 - Aleviler)

eiffel

Forumun Kulesi
Reaction score
0
Her insan büyük bir alemdir.İnsan düşünceden ibare
Suskun Türkiye .. 1 - Aleviler

Farz edin ki siyasi bir partinin, mesela MHP'nin ya da AK Parti'nin, kasasında bir belge çıksın ve o belgede Alevileri sokağa dökmek üzere bir plan yapıldığı görülsün.

Yer yerinden oynamaz mı? Bu muhal ve uç örneği bir kenara bırakıp daha anlaşılabilir bir kıyasa geçelim. Alevi-Sünni çatışmasını körüklemek üzere hükümete bağlı bir istihbarat örgütü (MİT gibi Emniyet İstihbarat gibi) içinde gizli bir çalışma yapıldığı ortaya çıksaydı Aleviler nasıl bir tepki verirdi? Yer yerinden oynamaz mıydı? Neden? Çünkü hem Emniyet hem Milli İstihbarat netice itibarıyla sivil iradeye bağlı çalışmaktadır. Dolayısıyla cuntaya itiraz etmek kadar sıkıntılı bir durum söz konusu değildir.

Altında Albay Dursun Çiçek'in ıslak imzası bulunan belgenin adı 'AKP ve Gülen'i Bitirme Planı' olarak şöhret şiar oldu. Sebebi gayet basit: Bu bilgiyi ilk defa haber yapan Taraf Gazetesi manşetinde bu cümleyi kullanmıştı. Bu başlığı da hak ediyor bu belge. Çünkü AK Parti'yi yok etme adına aşama aşama atılacak adımlar bu planda geniş geniş anlatılıyor. Fethullah Gülen ve onu sevenlerle ilgili utanç verici tuzaklar da bu planda rahatlıkla görülebiliyor. Evlere silah bırakmak, sonra o masum insanları 'silahlı örgüt üyesi' olmakla suçlamak gibi akla hayale gelmedik, vicdanları sızlatan planlar yapılmış. Ancak şu soruyu yüksek sesle sormak şart:

Malum eylem planı sadece AK Parti ve Gülen'i mi hedef alıyordu? Hayır. Toplumun hemen her kesimini, siyasetin hemen her parçasını kapsam dahilinde tutan bir sinsi plandan bahsediyoruz; sıradan bir hadiseden değil...

Mesela Aleviler ile ilgili bölümde deniyor ki: 'Ev baskınları kapsamında Alevi düşmanlığını körükleyici bilgi ve belgelerin bu evlerde bulunması sağlanacaktır.' İnsanın ruhunu karartan bir cümle bu. Çağrışımları bile insanın yüreğini sızlatıyor. İster istemez insanın aklına 'Acaba Maraş'ta da böyle mi oldu, Sivas olayları da böyle mi tertiplendi, yoksa Çorum'daki mezhep kavgası da bu tarz bir psikolojik harekâtın bir parçası mıydı?..' gibi sorular geliyor...

Bu vahim manzara karşısında Alevileri temsil ettiği söylenen kişilerden yeterli bir tepki göremedim. Bir televizyon programında bir adamın sürçü lisan ederek yaptığı büyük yanlışa verilen tepki kadar bile önemli bir reaksiyona rastlamadım. Söz konusu belge Genelkurmay'da hazırlandı diye bu kadar suskun davranılıyorsa bu yanlış bir tutumdur; zira hepimizin büyük saygı duyduğu ordumuzun kıymeti ayrı bir konu, ordu içinde yetkisini aşarak cunta ve darbecilik yapanların planlarına karşı çıkmak ayrı bir konudur. Şu anki suskun manzara öteden beri dillendirilen bir kuşkuyu daha da güçlendiriyor. En azından ortaya çıkan bir imaj sade Alevileri daha da rahatsız eder. Öteden beri söylenen şu: Bazı Alevi örgütler ve liderler bu güzelim kitleyi derin yapıların arka bahçesi gibi kullanmak istiyor.

Sade bir Alevi'nin 'arka bahçe' olma konusundaki onurlu duruşu bellidir. Asla böyle bir şeye müsaade etmez. Ancak başta DHKP-C olmak üzere Alevi gençleri örgüt üyesi yapmak için çırpınan yapıların varlığı da bilinen bir gerçek. Çatışmalar sırasında ölen örgüt üyelerinin cem evlerinden törenle kaldırılması bile büyük rahatsızlıklara sebep oluyor ama bu duruma müdahale etmekte zorlanılıyor. Siyasi manada Alevilerin kullanılmasını sol partiler, özellikle de CHP yapıyordu. Onun da işler sarpa sardığında Dersim olaylarına nasıl baktığı açığa çıktı. Oysa yakın zamana kadar CHP laiklik güzellemesi yaparak Alevi vatandaşlarımızı 'Laikliğin teminatı Alevilerdir' diyerek bu barışçı kitleyi siyasi blok haline getirmeye çalışıyordu. Bu propagandanın zirve yaptığı dönem Cumhuriyet mitinglerinin düzenlendiği zaman dilimine tekabül ediyor. 'Cumhuriyetin ve laikliğin teminatısınız' propagandasının derin yapılarca yürütüldüğü de aşikârdır. Neyse ki Aleviler, CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen'in Dersim katliamını savunmasına demokratik tepkilerini gösterdi. Yeter mi? Hayır. Çünkü siyasi bir partiye tepki göstermek kolay, asıl yapılması gereken, hukuki çerçevesini aşarak faaliyet gösterip Alevileri çatışmanın içine çekmeyi hedefleyen derin organizasyonlara karşı demokratik bir duruş sergilemek.

Sünni kesime düşen Görev​

Mesela Alevi derneklerinden Ergenekon örgütü ile ilgili demokratik bir tepki yeterince gelmedi. Oysa bu örgütün Aleviler hakkında oluşturmak istediği kaos biliniyor. Mesela Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız'a suikast planladıkları ortaya çıktı. Plan deşifre olunca Ali Bey böyle bir iddiaya inanmadığını söyledi; ta ki Ergenekon savcıları belgeleri Balkız'a gösterinceye kadar. Sonra 'İnandım, dehşete düştüm.' dedi. Ama hâlâ Alevi örgütlerinden önemli bir bölümü Ergenekon örgütüne karşı suskun. İşte bu anlaşılmaz bir durum... Büyük çoğunluğu oluşturan sade ve samimi Aleviler için mahcup olunacak bir durum yok ortada. Çünkü bu insanların toplumsal barışı tehdit ederek kardeş kavgasını destekleyecek bir tutumu yok. Ancak her derin organizeye Alevileri ortak etmek için çırpınanların varlığı da ortada.

Türkiye daha şeffaf bir toplum olma yolunda hızla mesafe alıyor. Artık bu saatten sonra hiç kimse hiç kimsenin arka bahçesi olarak kalmayacak; daha doğrusu hiç kimse hiç kimseye 'Ben bir şeyler yapacağım ama sen kulaklarını ve gözlerini kapa' diyemeyecek. Çünkü bilgi çağının en parıltılı dönemini yaşayan insanımız hiçbir şeyin gizli kapaklı kalmadığını, sinsi planların altüst olduğunu görüyor ve artık bu mevzuların açıktan açığa konuşulması gerektiğini düşünüyor. Haksız da sayılmazlar. Dünya daha şeffaf, daha özgürlükçü bir ufka doğru yürüyor. Aleviler de artık kapalı bir toplum olmaktan çıkmak, çok sesliliğe, katılımcılığa ayak uydurmak istiyor. Bu durum karanlık yapıları huzursuz ediyor; ancak yapacak bir şey yok. Sünni kesim de Alevilerin demokratik taleplerine saygı göstermeli ve onlara destek olarak toplumsal barışa katkı yapmak zorunda...

Ekrem DUMANLI / ZAMAN

türkiye'de her ne olursa olsun yanan, yakılan, asılan, kesilen hep aleviler oluyor nedense.

kerbeladan beri böyle.

kardeş şu yazıya bari yazabileceğin tek cümlelik yorum bu olmasa gerekti. ama ne yazıkki böylesin. az biraz fikri mahsusa göstersen, durumunu bilmiyorum alevimisin ama, şu yazıya açık söz ile şunu demeliyimki fikrinamus olarak olan biten hercümercin içinde türkiyede yanan yakılan hep aleviler bile olsa, yapanın edenin, oynayan ve oynatanın gerçek kimliğini , peçesini yüzünden çekip alıvermek, ve bütün bir orta oyunu mesabesindeki tiyatroyu, tragedya dan comedyaya çevirebilen bir hamleyle, sahne sahibinin yüzüne el birlik tükürebilen mazlum olmadığın müddetçe , çok yanan ve yakılan zümre görmeye devam edecez.. bunu bilmeni istedim...umarım tek paragrafta anlatabildim durumu...

Bir takkıyeyi daha deşifre ediyorum müsadenizle:

Son zamanlarda Sivasın canileri gelmiş kardeşlik masalları anlatıyor meğer her olayın altında bir takım komplolar varmış yani iş göründüğü gibi değilmiş yobazların günahı yokmuş, evet bir takkıyeyi daha deşifre ediyorum _imkanları olsa bir kaşık suda boğacak olan zevatlar kardeşlik masalı okuyor bir takım tuzaklardan bahsediyor hırsızın suçu olmadığını söylüyor....

Bu takkıyeye inanan ya alevi değildir yada alevi olupta ahmağın tekidir......

Diri diri canları yakanlar bir cuma günü yedi camiden çıkanlar kimdi? Kahrolsun Laiklik Yaşasın Şeriat naralarıyla Allahu Ekber nidalarıyla canları kim yaktı?????

refah partili belediye başkanı karamollaoğlu neciydi Atatürkçümüydü? yoksa gericimiydi?

Batağa saplandınız alevilerden destek bekliyorsunuz , desteği görürsünüz ancak alevi olupta şuursuz olanlardan tabikii oda sizi kurtarmaya yetermi bilmem....

türkiye'de her ne olursa olsun yanan, yakılan, asılan, kesilen hep aleviler oluyor nedense.

kerbeladan beri böyle.

Sana kesinlikle katılıyorum geçen sene 8.sınıfa din dersindeydik mezheplerle ilgili konu işliyorduk hoca yanlış birşey söylemediği halde biri çıkıp ordan diyorki alevileri asalım, bende ordan çıktım dedimki Ben de aleviyim gel as çocuk sustu oturdu ama hoca birşey yapmadı sadece sus dedi peki bu lafın altında hocanın birşey yapmaması bana ve alevi kardeşlerime haksızlık değilmi.. ?

Sana kesinlikle katılıyorum geçen sene 8.sınıfa din dersindeydik mezheplerle ilgili konu işliyorduk hoca yanlış birşey söylemediği halde biri çıkıp ordan diyorki alevileri asalım, bende ordan çıktım dedimki Ben de aleviyim gel as çocuk sustu oturdu ama hoca birşey yapmadı sadece sus dedi peki bu lafın altında hocanın birşey yapmaması bana ve alevi kardeşlerime haksızlık değilmi.. ?

haksızlık kardeş evet haklısın, din dersi öğretmenin (asıl ders ismi din kültürü ve ahlak bilgisi falandı sanırım) bu duruma adam gibi eğilip, sınıfın durumunu gözardı edip senin varlığını yok sayıp ya da geniş yelpazede düşünüp o çıkışı yapan sünni ianaçta olan arkadaşına gerçekte aleviliğin ne olduğunu , olması gerekeni hoşgörüyü anlatmalıydı ama yapmamaış ya da yapamamış.. yaşın gereği diyeceğim sana, o çıkışı yapan arkadaşına da öğretmeninede kızma, , yüz yıllardır kaşınan, tahrik edilen ve savaşa sürüklenen alevi sünni yakınlaşmasından gocuananlara inat , bunların zamanla azalacağına , ve düzeleceğine inanmanı tavsiye ederim. ben sünniyim. sana vereceğim tavsiye ve dost eli bu olur.. olan biten gelen geçen her şeyin bir kandırmaca ve tahrik, ve yılların önyargılarıyla olduğunu bil ve üst kimliğin islam olduğunu unutma.. sana kafir kızılbaş şucu bucu diyenide takma. çünkü 30 yıl önce biribirinden nefret edip öldürenler en azından chp nin 30 -40 yıllık döneminde aleviyi kullandığı halde bir hakını alamayan o eski dönemlere inat, şimdi alevi çalıştayları, ve hoşgörü ortamalrıyla ilerde daha güzel günler olacağını ve dostluğun barışın kazanacağını umuyorum. selametle..

Ya anlamadım bu ergenekoncular hadi iktidar diye işlerine gitmiyo diye AKp yi kötülüyorlar.
Fetullah Gülen le niye uğraşıyorlar...
Kendi halinde mazlum bir insan genelde de kanallarını izliyorum...
Tamam biraz fazla islama bağlı bir insan ama yani bunu niye proveke ediyolar.
Gülen i tanıyan tanır tanımayan tanımaz ancak gıybet eder ki bu zaten cehheneme gitmek için yeterli.Ben asla gıybet etmem inşaAllah....
Ne doğrudan ayrılırım ne yanlışa yönelirim bugüne kadar dediklerim çıktı inşaAllah bundan sonra çıkar inşaAllah...
Yeterince günahım var zaten.....
Kimse beni fişleyemez en azında eskidendi şimdi biraz daha bilinçliyim inşaAllah
Ben Aleviyide Kürdüde Lazı da canım gibi severim bu konuda şüpheye düşmem yani ne fişlemesi.....
Selametle...

LOOPUSED, yazıların için teşekkürler.
Eiffel' in, Ekrem Dumanlı imzası taşıyan şu yazısına yaptığın 2 yorum kadar olmasa bile, en az onlara yakın bir yorumu, bir alevi büyüğü ya da yetkilisinden canı gönülden gelerek duyabilseydik, eminim şu dakika itibarıyla bir arpa boyu kadar bir yol daha almış olurduk şu ülkede. Ama nedense bu konuda çıt yok. Adamlar aleviler ile sünnileri yıllardır birbirine düşürmek için ellerinden geleni ardına koymadılar, bu biliniyordu ama bu belgelerle daha da deşifre olmuşken alevi kardeşlerimiz neden hakedilen tepkiyi göstermezler de böyle birşey yokmuş gibi davranırlar anlamak oldukça güç. Zerkli, keşke Loopused' in attığı şu postlar senin dilinden dökülmüş olsalardı emin ol kendi adıma çok daha sevinirdim. Güzel yorumlar, ama yanlış kişiden...

Bigün din Dersindeyiz.Hoca Dua okutuo Herkeze Sıra Bana Geldi.Dedim Hocam hani dinde Zorlama Yoktu.siz bana zorla Dua okutuyorsunuz.okumassam 0 veriyorsunuz.Hani dinde Zorlama Yoktu.Ben Dua okumak istemiyorum Dedim.Hoca Çaat Die KaLdı oLe cvp BiLe Veremedi.Sonra Bana sert Sert BaKtı.Hiç Bişe Demeden Yerine oturdu... o gün Bugündür o Adamın dersinden Geçemiorm.Sorumluluq sınavından Geçdim Din deRsini.

LOOPUSED, yazıların için teşekkürler.
Eiffel' in, Ekrem Dumanlı imzası taşıyan şu yazısına yaptığın 2 yorum kadar olmasa bile, en az onlara yakın bir yorumu, bir alevi büyüğü ya da yetkilisinden canı gönülden gelerek duyabilseydik, eminim şu dakika itibarıyla bir arpa boyu kadar bir yol daha almış olurduk şu ülkede. Ama nedense bu konuda çıt yok. Adamlar aleviler ile sünnileri yıllardır birbirine düşürmek için ellerinden geleni ardına koymadılar, bu biliniyordu ama bu belgelerle daha da deşifre olmuşken alevi kardeşlerimiz neden hakedilen tepkiyi göstermezler de böyle birşey yokmuş gibi davranırlar anlamak oldukça güç. Zerkli, keşke Loopused' in attığı şu postlar senin dilinden dökülmüş olsalardı emin ol kendi adıma çok daha sevinirdim. Güzel yorumlar, ama yanlış kişiden...

Nediyelim DÜZCELİM, ALLAH kalbimize ummanlar gibi bir genişlik vermiş, , hacı bektaş gibi özünde hoşgörü, insaniyet müsamaha ve sevecenlik , taşımak zor iş.. biz gönül yurdunu açalım istedikçe birileri kalplere nefret körüklemekten medet umuyor 3 günlük dünya iktidarı için... dediğin gibi bunca tevessül ve teşebbüs ortay dökülürken, şu pislikleri alevi kardeşlerimize bir dindar sünni cemaat ve kurum planlamış olsaydı şimdiye dek aleviler dökülmezmiydi sokaklara??? dökülürdü değilmi? chp dersim konusunu eline yüzüne bulaştırır alevilerden gık yok... ordu da darbeciler düzen plan kurar gık yok.. nerde HAYDAR.. nerde pir sultan hani zulme başkaldıran .. hani kerbelanın davacıları olduğunu iddia eden güzel yürekliler... maalesef bu kadar siyasete ve chp ye angaje oldularsa hangi hakkı isteyecekler ve almaya yüzleri olacak bu kardeşlerin...

Galiba "NEREDELER" diye aradıklarını uzun zaman bulamayacaksın gibi görünüyor. Sabret, beklemeye ve ümitli olmaya devam et. Ben onlardan birçoğunun, youtube karşısında şu dakka "Fetullah Gülen ve Yayınları" aleyhinde ne kadar video varsa onları izlemekle, ya da dijital medyada ne kadar taraflı haber varsa onları okumakla haşır neşir oldukları konusunda eminim. Halbuki görüyorsun ki, bir tek ses hasım bildikleri bu kişiler ve bu yayınlardan yükseliyor. Başka da yok zaten. Çok yazık ne diyelim. Sesini yükseltmeleri gerekirken birşey diyemeyenler ve onların yerine tek vücut olanlar. Dağ dağa küsmüş dağın haberi yok. Sen doğru olanı yaptın, her zaman da yapıyorsun. Bizden beklenen de sadece bu zaten. Kendin için istediğini, kardeşin için de istemen...

"İnananlar birbirlerini sevmekte ve birbirlerine şefkat ve merhamet etmekte bir vücudun uzuvları gibidir. Nasıl ki vücudun bir organı rahatsızlandığında diğer organlar da bu rahatsızlığa ortak olur, onlardan birine bir zarar dokunduğunda diğerleri de onun acısını paylaşırlar." (Buhari, Edeb 27; Müslim, Birr 66) "

papaz efendi ben kendimi müslüman olarak biliyordum demekki değilmişim yüce kişiliğiniz sayesinde bunu öğrendim.

dediklerine göre zorunlu din dersine karşı olmak demek müslüman olmamak anlamına geliyor demiii yaff ben karşıyım demekki müslüman değil kafirim demii.
Dinde zorluk zorbalık olmaz diyorum zorunlu din derslerinede karşıyım şimdi külli kafir oldum demiii?

Allah dinde zorlama olmaz derken yalan söylüyor sen doğrusunu söylüyor olmalısın sen Allahtan daha iyi biliyorsun bu dini afferin sana..

Müslümanlığa 5 şarttan sonra diyanetide ekledin şartları 6 ya yükselttin yakında türbanıda eklersin şartı 7 ye çıkarırsın.

varsın, ben kafir olupta Allaha inanayım sende papazlık yapıp müslüman ol afferin sana.....

Fettullahı haşa peygamber görenlerin söylediklerine de bakın.

Bir takkıyeyi daha deşifre ediyorum müsadenizle:

Son zamanlarda Sivasın canileri gelmiş kardeşlik masalları anlatıyor meğer her olayın altında bir takım komplolar varmış yani iş göründüğü gibi değilmiş yobazların günahı yokmuş, evet bir takkıyeyi daha deşifre ediyorum _imkanları olsa bir kaşık suda boğacak olan zevatlar kardeşlik masalı okuyor bir takım tuzaklardan bahsediyor hırsızın suçu olmadığını söylüyor....

Bu takkıyeye inanan ya alevi değildir yada alevi olupta ahmağın tekidir......

Diri diri canları yakanlar bir cuma günü yedi camiden çıkanlar kimdi? Kahrolsun Laiklik Yaşasın Şeriat naralarıyla Allahu Ekber nidalarıyla canları kim yaktı?????

refah partili belediye başkanı karamollaoğlu neciydi Atatürkçümüydü? yoksa gericimiydi?

Batağa saplandınız alevilerden destek bekliyorsunuz , desteği görürsünüz ancak alevi olupta şuursuz olanlardan tabikii oda sizi kurtarmaya yetermi bilmem....

Bakınız belki davanızda haklı olabilirsiniz .. Ama yorumlarınızda görüyorum ki hep bir son çırpınma çabalarını andıran alınteri yorumları gibi geliyor bana .. Bu şekilde dava savunulmaz.. Heleki Trafoo Allah-u teala dan bahsederken o kadar bir betimleme o kadar bir töbe haşa ve kella basitleştirme yapıyorki sanki bahsettiği kişi bütün alemleri yaratan Allah deil ... Bir ikincisi konu başlığında ergenekonun aleviler için oynadığı oyunu vurgulamak isyitor , ama siz ısrarla konuyu kutuplaştırıyorsunuz .. Radikal bir köşeye çekiyosunuz ve orada istediğiniz gibi yorumunu yapıyorsunuz .. TRAFOO sana buradan bir uyarım olcak ... Çok fazla hakim olmadığın din konusunda yorum yapma istersen .. Senin yorumların küfür den öte gidiyor .. Evet dinde zorlama yoktur .. Gayrimüslim lere dinde zorlama yoktur .. Keza Müslüman isen de İslamın şartları neyse Allah ın kanunları neyse uymak zorundasın arkadaşım , yok benim bileceğim iş dersen müslümanlıktan söz etmeyeceksin içindeki kafandaki neyse onu söyleceksin , Net olacaksın ,, İşine gelen yerde Allah la aramda , kalbim temiz sıkıyı görünce yok dinde zorlama yoktu Allah böyle mi emrediyordu , ??

Haaaaa demek gayrimüslimlere zorluk zorbalık yok ama müslümanlara var, zaten Allah ta Kuranı müslümanlara indirdi, demekki Allah alemlere değil sadece müslümanlara hitap ediyormuş papazlar sayesinde bunuda öğrendik.

kardeş şu yazıya bari yazabileceğin tek cümlelik yorum bu olmasa gerekti. ama ne yazıkki böylesin. az biraz fikri mahsusa göstersen, durumunu bilmiyorum alevimisin ama, şu yazıya açık söz ile şunu demeliyimki fikrinamus olarak olan biten hercümercin içinde türkiyede yanan yakılan hep aleviler bile olsa, yapanın edenin, oynayan ve oynatanın gerçek kimliğini , peçesini yüzünden çekip alıvermek, ve bütün bir orta oyunu mesabesindeki tiyatroyu, tragedya dan comedyaya çevirebilen bir hamleyle, sahne sahibinin yüzüne el birlik tükürebilen mazlum olmadığın müddetçe , çok yanan ve yakılan zümre görmeye devam edecez.. bunu bilmeni istedim...umarım tek paragrafta anlatabildim durumu...

yok aslında yazacak çok şey var ama ben o bir tümcede aslında çok şey söyledim. siz cümlenin lafzına değil ruhuna inerseniz çok şey görürsünüz.

ülkemde yılalrdır alevileri bi yerlere çekme, bir siyasi görüşe yamam sevdası vardır. ama atlanan gerçekler vardır.

mesela, aleviler bir yığın değil bir topluluktur. yığınla topluluk arasındaki farkı yazmayacağım. merak eden araştırsın.

mesela, aleviler bir ulusa mensup değilllerdir. çok farklı millletlerden oluşan bir topluluktur.

ve en önemlisi aleviler her ne kadar bir topluluk ta olsa bireysel hareket eder herkes.

gelelim paragrafların açılımına.

evet alevier bir yığın değilidr. yani lider olan kişilerin yönlendirmeleriyle ve çekiştirmeleriyle bir yere gitmez ya da eylem yapmazlar. bir olalım, iri olalım, dir olalım lafını bilirler ama birlik, irilik, dirilik siyasette değil manavi anlamda yaşanır. onun içindir ki kendini alevi önderi diye tanıtan ya da o sıfatlarla servis edilen kişiler o uzun koşunun ilk metrelerinde tökezler düşer. çünkü aleviler aileviliği siyasi malzeme değil allaha ulaşmanın bir yolu olarak görürler. işte yılalrdır geniş katılımlı bir alevi hareketinin başlamamsı bu yüzdendir.

alevilikte milletin, kanın bir önemi yoktur. inemli olan kalbinin bağlı olduğu yerdir. her ne kadar alevi- bektaşi inancının kurucusu olan hacı bektaşı veli bir türk ve türk-islamın gelişmesi ve yaygınlaşması için hayatı boyunca mücadele etmiş, baskı görmüş ve yılmamış bir kişi de olsa alevi-bektaşi inancında damarda akan kanın önemi yoktur. önemli olan o kanı pompalayan yüreğin ne için çarptığıdır. eğer o yürek allah inancıyla resulullahın rehberliğinde, şahı merdan alinin önderliğinde, hacı bektaşın izinde bir "cemalullah" için çarpmıyorsa çıkarıp atmayı ister türk ol ister kürt ister rum o yürrek beş para etmez.

eğer "eline, beline, diline hakim ol"amıyorsan çıkar at o yüreği.

eğer o yürek ehlibeytin adını duyunca , çektiği acıları hatırlayınca pır pır etmiyorsa köpekler yesin o yüreği.

eğer bugün alevi-bektaşi inancı farklı milletlerden farklı kültürlerden kendine yoldaş bulabiliyorsa alevilik milletler üstü bir konumdadır. her yıl hacı bektaş ilçesine yunaistandan, bulgaristandan,yugoslavyadan,arnavutluktan,irandan,azerbeycandan,türkmenistandan,afganistandan,ıraktan,amerikadan ve saymadığım onlarca ülkeden binlerce insan sadece o dergaha yüz sürmek için geliyorsa hacı bektaşın türk-islam sentezi için değil gönüllerindeki sevgi için geliyorlar.

ve en önemlisi biraysellik.
her ne kadar da aleviler nüfusu 20 milyon civarı tahmin edilen bir toplum olarak biliniyorsa da herkes kendi bireyselliğini ön plana çıkarır. bu bencillikten ya da kendini beğenmişlikten değil aslında her beyinde farklı düşüncelerin yattığı gerçeğindendir. çünkü doğru herkese göre farklıdır. 2 nokta arasındaki en kısa mesafe olarak izah edilen doğruyu herkes farklı algılar. çünkü yolun kısalığı herkes için ayrı bişey ifade eder.

4 kişilik bir aileden en az 2 paprtiye oy çıkıyorsa bu bir başkaldırı değil kişilerin bireysel düşüncelerine gösterilen saygıdır. hemen hemen hiç bir alevi ailesinde bablar çocukalrına ya da çocuklar ebeveynlerine siyasi olarak baskı yapmazlar. kişiye, düşüncelerine saygı vardır.

ben ergenlik dönemlerimde babamla tartışırken onu oportinistlikle ve faşistlikle itham etmişsem ve bunu delillerle ortaya koymuşsam ve babamdan dayak yememişsem bu bir kanıttır.

ben 4 çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak hemen her konuda ne düşündüğümü açıklıkla ifade etmişimdir. inanç konusunda ve siyasi düşünce bazında ailemin bütün fertleri birbirine yakın ama farklı şeyler düşünürler. aynı olay hakkında en az 3 görüş çıkar ailemde. bu olay da düşünce bağlamında aslında çok faydalı bir şeydir. olaylara tek yönüyle değil bir çok yönden bakmayı sağlar. madalyonun aslında 2 değil çok daha fazla yüzü olduğunu anlamnıza yardımcı olur.

bu kadar açıklamadn sonra gelelim esas mevzuya.

aleviler neden sessiz?

hayır! aleviler sessiz değil. alevilere sessiz diyenler aslında alevilerin seslerini duymayan ya da işine gelmediği için duymak istemeyen kişilerdir.

örnek mi?

en başından başlayalım. kerbelada aslında haklı olan hüseyin ve yoldaşlarıydı. çünkü o resulluahın iki gözümün nuru dediği ve bütün müslümanlara emanet ettiği 2 kişiden biriydi. ve canını korumak için göç etmek üzere yola çıkmıştı. ama bir zorba, bir ayyaş, ve müslüman olduğunu söylediği halde resulluahın emanetine bile saygısı olmayan muvayienin hain oğlu yezid tarafından klerbelada yoldaşlarıyla birlikte öldürüldü. ve o hain o kadar gözü kan bürümüş biriydi ki soykırım yaparak resulullahın neslini ortadan kadlrımak istedi. ama hasta zeynel abidin mucize eseri o cehennemden sağ kurtuldu. ama zulüm bitmedi. 12 imam bitinceye kadar zülum devam etti.

ve aleviler ne zaman ki muharrem ayında bu olayı anarak göz yaşı döktülerse hep hizipçi ilan edildiler. aslında hizbi çıkaran aleviler değildi. aslında aleviler hizbden yana değil sadece ve sadece resulün vasiyetinden yanaydılar. bu yüzden hep hain ilan edildiler. muharrem ayında et yemedikleri, yas nedeniyle traş olmadıkları, eşleriyle (cinsel anlamda) birlikte olmadıkalrı için hep hor görüldüler. ramazandan anlamayn muharrem diye bir oruç uydurmuş denildi. ama muharrem aslında bütün peygamberlerce kutsal bir aydı. eğer inanamayan varsa araştırsın muharremi.

çorumda, maraşta, malatyada,sivasta,gazi mahallesinde "bu olayın arkasında derin devlet vardır" diye bağırıp çağırdığımızda herkes bize güldü. normal devleti bıraktanız deriniyle uğraşıyorsunuz dediler. olaylar hep faili meçhul maktülü aynı olarak kaldı.

fail: meçhul
maktul: alevi

ve hep kışkırtılmaya çalışıldılar. ve onur öymen olayı da bunu bir örneğidir. herkes bir ağızdan diyor ki aleviler rencide oldu. hayır aleviler kendini bilmez ağızlardan çıkan lafların ne anlatmaya çalıştığını ve tarihlerini iyi bilirler. onun içindir ki kışkırtmaya zor gelirler.

peki alevileri kışkırtmak kimin işine gelir ve ne için istenir.

kimin işine gelir? aleviler dışında hemen herklesin işine gelebilir. sol,sağ,millyetçi,ümmetçi herkes faydalanablir bu işten. sadece aleviler faydalanamaz. onun için kışkırtmak zordur.

neden istenir? çünkü dini eksenli bir çatışma çıkarmak aslında çatışmaların en hararetlisini çıkartmaktır da ondan. olay inanç oldu mu suları durultmak biraz daha zordur. ve kardeş kavgasından kimse bahsedemez. nasıl ki ırakta sünnilerle şiiler hergün bombalarla birbirini öldürüyor ve birileri ellerini sıvazlıyorsa türkiyerdede aynı şeyler yaşanabilirdi. ama aleviler bu provakasyonalrı görebilecek kadar öngörülüdür.

sonuç oalrak neden suskundur?

dediğim gibi aslında sesleri duymayanlar aleviler suskun diyenlerdir. yılalrdır cem evleri diyenlere karşı alevi çalıştayı düzenleyip göz boyamaya çalışanlar bilsinler ki o çalıştaylar aleviler için hiç bir şey ifade etmiyor. aleviler söz değil icraat istiyor. aslında her fırsatta bağırıyorlar ama siz kulaklarınızı tıkadığınız için aleviler suskun gibi geliyor size.

biraz açın kulakalrınızı. duymak için dinlemek gerekir.

hünkar demiş alevilere. "incinsende incitme".

hünkarın izinden, şahı merdan alinin önderliğiyle, resulün rehberliğiyle süreğe devam diyor aleviler. duyuyor musunuz?

mehmet ve trafo olayı kısısellestırmeyın konuya yonelık yorum yapın ve yorumlarınız bır camıayı komple ıtham altında bırakır sekılde degıl konuyla ılgılı kısılere yonelık olsun

Geri