uLash
Kaleidoscope

'Türkiye'yi gelecekte AB'de görmüyoruz'
Türkiye’nin AB üyeliği konusunda en açık beyanlarda bulunan Avusturya ‘nın Dışişleri Bakanı Spindelegger Türkiye’nin müzakerelrein başlamasına rağmen AB’ne üye olamayacağını savundu.
Avusturya Dışişleri Bakanı Spindelegger Avrupa Birliği (AB)’nin Balkan ülkeleri için başlatılan atılımlarını desteklediğini söyledi. ’AB’nin üye alabilme potansiyeli, bilinen bir gerçek” diyen Spindelegger Türkiye’ye karşı Batı Avrupalıların bariyerleri yükselttiği görüşüne de katılıyorum” dedi.
Spindelegger devlet tarafından çıkartılan günlük Wiener Zeitung’a verdiği demeçte “ Avusturya her zaman net bir görüş sergiledi. Biz özel bir partnerlik taraftarıyız, fakat Türkiye’yi geleceğin AB üyesi olarak görmüyoruz. Ama yine de üyelik müzakereleri başlatıldı, fakat müzakerelerin ucu açık.” Şeklinde konuştu.
Türkiye’nin iddiası, kendisine diğer ülkelerden daha ağır kriterler uygulandığı yönünde. Buna ne dersiniz sorusuna ise Spindelegger, “ Bunu her üye adayından duyuyorum.” Yanıtını verdi.
Sırbistan’ın birkaç gün önce üyelik başvurusunda bulunduğunun ve Türkiye ile üyelik müzakereleri ise dört yıldır sürmesinin hatırlatılıarak, “ Hangisi daha önce AB üyesi olur?” sorusuna ise; “ Şu anki süreçte bu sadece kahve falına bakmak olur. Benim için önemli olan somut adımlar atılması ve Sırplar arasında Avrupa bilincinin desteklenmesi. Vize konusunun liberalleşmesinden sonra orada görünür adımlar atılması gerekli, örneğin yolsuzlukla ve kriminalite ile ilgili.” Dedi.
Türkiye, Ukrayna ya da belki İsrail gibi kriterleri yerine getiren her ülke AB’ne üye olabilir mi? Sorusuna ise, “ Bu soru şu anda gündemde değil. Ayrıca Avrupa ile ilgili bir bağlantı olması lazım. AB de zorlanmamalı. Biz atacağımız sıradaki adıma konsantre olmalıyız, o da şu anda genişleme konusunda Batı Balkanlar. Hedefimiz, tüm dünyayı AB’ne dâhil etmek değil.” Karşılığını verdi.
Kaynak