TROJAN ve SPYWARE PROGRAMLARI MAALESEF BİLGİSAYARLARIMIZDA!

Warn:nG

New member
Reaction score
0
Eğer MS-DOS tabanlı veya 16-bit Windows tabanlı bir programı Windows XP işletim sistemi altında çalıştırdığınızda aşağıdaki mesajlara benzer bir hata mesajı ile karşılaşıyorsanız;

16-bit MS-DOS Subsystem
path to the program that you are trying to start or install
C:\Winnt\System32\config.nt The system file is not suitable for running MS-DOS and Microsoft Windows applications. Choose 'Close' to terminate the application.

---
16-bit MS-DOS Subsystem
config.nt The system file is not suitable for running MS-DOS and Microsoft Windows applications. Choose 'Close' to terminate the application.

---
16-bit MS-DOS Subsystem
C:\Windows\System32\Autoexec.nt The system file is not suitable for running MS-DOS and Microsoft Windows applications. Choose 'Close' to terminate the application.

Bunun sebebi; normal durumda "c:\windows\system32\ " klasöründe bulunması gereken

Config.nt
Autoexec.nt
Command.com

dosyalarından birinin veya bir kaçının silinmiş olmasından kaynaklanmaktadır.
Bu silinme bir yanlışlığın sonucu olabileceği gibi, bilgisayarınız için bir tehlikenin de habercisi olabilir!

Bunu anlamak için;

Bilgisayarınızdan Başlat (Start)-->Çalıştır (Run) sırasını takip ettiğinizde aşağıdaki gibi bir ekran gelecektir.

16bitp22ns.jpg

Bu alanda Aç(Open) yazan alana herhangi bir 16 bit program adı yazabilirsiniz. Örneğin her bilgisayarda olan sysedit yazabilirsiniz. Bilgisayarınız, bu komutu yazdığınızda, normal sistem dosyalarını açıyorsa bu anlamda aradığımız trojan yok demektir, bu diğer trojan ve spyware programlarının olmadığı anlamına gelmez.

Evet şimdide hata mesajı verdığini düşünelim ... :) Bu sorun nasıl çözülür?

Çözüm :

1. CD'yi, CD veya DVD sürücüsüne yerleştirin.
2. Başlat'ı ve sonra Çalıştır'ı tıklatın.
3. Aç kutusuna cmd yazın ve Tamam'ı tıklatın.
4. Komut isteminde, aşağıdaki komutları yazın ve her komutun ardından ENTER tuşuna basın:

expand CD-ROM Sürücüsü Harfi:\i386\config.nt_ c:\windows\system32\config.nt (1)

expand CD-ROM Sürücüsü Harfi:\i386\autoexec.nt_ c:\windows\system32\autoexec.nt (2)

expand CD-ROM Sürücüsü Harfi:\i386\command.co_ c:\windows\system32\command.com (3)

exit (4)

5. Programı başlatın veya yükleyin. Sorun giderilirse, kalan adımları tamamlamayın. Sorun giderilmezse, sonraki adıma geçin.
6. Not: Aşağıdaki işlemde Command.com dosyası düzenlenmez ve oluşturulmaz. Bu nedenle, dosyayı Windows XP CD-ROM'unuzdan genişletmeniz gerekebilir.

Not Defteri'ni başlatın.
7. Not Defteri'nde aşağıdaki girdileri yazın:

dos=high, umb device=%SYSTEMROOT%\system32\himem.sys files=40

8. Dosya menüsünde, Farklı Kaydet'i tıklatın.
9. Dosya Adı kutusuna Config.nt yazın ve Kaydet'i tıklatın. Config.nt dosyasını kapatın.
10. Dosya menüsünde, Yeni'yi tıklatın.
11. Yeni boş belgeye aşağıdaki girdileri yazın:

@echo off
lh %SYSTEMROOT%\system32\mscdexnt.exe
lh %SYSTEMROOT%\system32\redir
lh %SYSTEMROOT%\system32\dosx
SET BLASTER=A220 I5 D1 P330 T3

12. Dosya menüsünde, Farklı Kaydet'i tıklatın.
13. Dosya Adı kutusuna Autoexec.nt yazın ve Kaydet'i tıklatın. Autoexec.nt dosyasını kapatın.
14. Windows Gezgini'ni başlatın. Config.nt dosyasını bulun, Config.nt dosyasını sağ tıklatın ve Kopyala'yı tıklatın.
15. %SYSTEMROOT%\System32 klasörünü sağ tıklatın ve Yapıştır'ı tıklatın.
16. Autoexec.nt dosyasını bulun, Autoexec.nt dosyasını sağ tıklatın ve Kopyala'yı tıklatın.
17. %SYSTEMROOT%\System32 klasörünü sağ tıklatın ve Yapıştır'ı tıklatın.
18. Command.com dosyasını bulun, genişletilen Command.com dosyasını sağ tıklatın ve Kopyala'yı tıklatın.
19. %SYSTEMROOT%\System32 klasörünü sağ tıklatın ve Yapıştır'ı tıklatın. Bilgisayarınızı yeniden başlatın.

Sorun devam ederse, Autoexec.nt ve Config.nt dosyalarını Windows'un Repair klasöründen System klasörüne kopyalayın. Bunu yapmak için şu adımları izleyin

1. Başlat'ı ve sonra Çalıştır'ı tıklatın, c:\windows\repair yazın ve Tamam'ı tıklatın.
2. Autoexec.nt dosyasını sağ tıklatın ve sonra Kopyala'yı tıklatın.
3. Başlat'ı ve sonra Çalıştır'ı tıklatın, c:\windows\system32 yazın ve Tamam'ı tıklatın.
4. Klasörde herhangi bir alanı sağ tıklatın ve Yapıştır'ı tıklatın.
5. Kopyaladığınız Autoexect.nt dosyasını sağ tıklatın ve sonra Özellikler'i tıklatın.
6. Salt Okunur seçeneğini tıklatıp işaretleyin ve sonra Tamam'ı tıklatın.
7. 1. ile 6. adımlar arasını yineleyip Config.nt dosyasını kopyalayın.

Not Salt Okunur izinleri etkinleştirmezseniz, Windows yeniden başlatıldıktan sonra dosyalar kaldırılır.

Bu Bİlginin Uygulandığı Durumlar asagıdadır .. :)

• Microsoft Windows XP Professional Edition
• Microsoft Windows XP Home Edition

Emegim karşığını istiyorum lütfen arkadaslar yorumlarınızı ve tekkurlerınızı eksık etmeyın .. :eek:

Eyw warnin güseL payLaşım :)

güzel döküman olmuş kardeş sagolasın..bende bir hata cıkmadı yırttık desene:D

eyw elıne sağlılk arsıve dokumnlar dıye kaydedeyım

bencede hoş paylaşım. sen teşşekkürü hak etmedinde kim hak etti be kardeşim.

bır kac tane pencere acıldı autoexec.bat dosyası acılamıyor hatası cıktı ne anlama geliyor Warning bi fikrin var mı?

:) evet var kardesım demekkı autoexer.bat dosyası bır trojan tarafından sılınmıs demektır yukarıda da anlattıgım gıbı :) o zaman napacaksın cözümü uygulayacaksın arkadasım ... hadi bakalım kolay gelsın gelısmelerden haberdar et .

dostum denedım dos da su hata cıktı G/Ç aygıt hatası nedeniyle istek yürütülemedi sanırım cd writer bozuldu

:) sanırım bende ole dusunuyorum ama sende hala bır sorun cıkarsa bır trojan taraması yap mesela ben verdıgım konulardan bırı trojanların temızlenmesı ona ıyıce bak autoexe.bat cıkmıyorsa kesın pcınde trojan var .. :)

trojan taraması yaptırdım temiz cıktı söyle birşey daha var.windows repair klasöründe autoexec.nt dosyası gözüküyor onu salt okunur yaptım sonra aynı dosyayı system32 klasörüne atsam bir sorun olurmu

Kardeş hll olsn ii döküman
Allahtan bende bir sorun yok beh

DaRK34' Alıntı:
trojan taraması yaptırdım temiz cıktı söyle birşey daha var.windows repair klasöründe autoexec.nt dosyası gözüküyor onu salt okunur yaptım sonra aynı dosyayı system32 klasörüne atsam bir sorun olurmu

kardes aynen ole yap bence bır sorun cıkmaz galıba cozumun ıkıncı bolumunde senın dedıgın yer alıyor dıkkat edersen .

Geri