Ustura Çeşitleri? Ustura ile Sakal Tıraşı + Jiletler (Meraklısına....)

Øguz

Altın Üye
Reaction score
0

Erkek adam ustura ile tıraş olur. Sakın bu cümlemi okuyup da hemen akşamı ustura ile tıraşa girişmeyin ama. :D Şimdi komşular usturanın iki tipi var. Biri jilet takılan usturalar, diğeri has klasik usturalar. İkisine de ayrı ayrı değinmeden önce usturanın bazı özelliklerine değineyim.

Usura ile tıraş olmak sanıldığı kadar zor bir iş değildir. Düzgün el göz kooerdinasyonu olan ve elleri sakin olan herkes ustura kullanabilir. Ustura ile ilgili bazı yanlışlar vardır. Kİ o da usturanın herşeyden keskin olduğu. Bu çok yanlıştır.

Evet ustura keskindir ama bir permatiğin ucundaki jiletler usturanın ağzından daha keskindir. Ayrıca jiletli usturaya tahtığınız çoğu jilette usturadan daha keskindir. Neden? Çünkü bu jiletler lazer ile bilenmekte ve teknoloji ürünü, düz ustura ise tamamen elde bileniyorveaynı keskinliğe getirmek çok çok zor.

Ben yaparım demeyin, ben mesleğim lütiyelik icabı kesici alet bilemede uzmanım diyebilecek kadar ileri tekniğe sahibim. Birebir japonların kılıç bilemek için kullandıkları su taşlarını japonyadan getirttirip kullanıyoruz. Ayrıca belçika ve amerikanın arkansan yağ taşlarına da sahibim. Bu konuda çok derin bilgi araştırması yaptım hatta bir terslik olmazsa tezim dahi bu konu üzerine olabilir, ama özetle şunu söyleyeyim "ustura bilemek çok zahmetli" Usturanın çok kaliteli çeliğe sahip olması gerekiyor, yüzlerce dolarlık çok ince bileme taşlarına sahip olmanız, elmas pasta ve kaliteli deri kayış gibi olmazsa olmazlar var.

Kaldı ki 1-2 tıraştan sonra en az 30dk sürecek bir bileme ritüeline hazır olmanız lazım. Bunun yanında iyi bir bileme tekniğiniz olmalı. eğer bileme işinde birkaç senelik tecrübeniz yoksa kesinlikle usturanın ağzını mahvedersiniz. İşinizi iyi bile yapsanız devamlı devamlı yoğun şekilde bilemek insanı bıktırıyor. O nedenle düz klasik ustura kullanmak için gerçekten tıraş konusunun hastası olmanız lazım. Çoğu klasikcinin 7 günlük bir seit vardır.

Bir kutuda 7 ayrı usturası bulunur ve hergün biriyle tıraş olurlar. Bu şekilde bir haftayı geçirirler. Ustura tıraşı yavaş ve sakin olur. Dikkat edilmelidir, bir yeri tıraş ederken mutlaka diğer elinizle o bölgeyi ters istikamette parmaklarınızla gerdirmeniz lazımdır berberlerin yaptığı gib, aksi taktirde doğrarlar.

23212974.jpg

Bunlara bakınca jilet takılan diğer tip usturaların değeri ortaya çıkıyor. Şimdi varsa pek çok klasikci komşum bu tarz gereçleri adamdan saymayıp, bu da usturamıdır diyeceklerdir. Evet aslında haklılar bunlar tam olarak usturanın o gizemli heyecan verici havasına ve hissiyatına, eldeki ağırlığına sahip değiller, ancak yine de birebir aynı kullanım tarzlarından dolayı bunlar da bir nevi usturalar. Ayrıca işlerini çok iyi yerine getiriyor ve pratikler. Şimdi iki tipe bir bakalım.

1. Jiletli usturalar

41t-pdIXSfL._SL500_AA280_.jpg

Bunların iki tipi vardır. İlk resimdeki tipler normal standart çift taraflı tip jilet kullanırlar. Jileti ortadan kırar ve bir tarafını kullanırsınız.

Alttaki tip ise bu tarz usturalara özel tek taraflı daha uzunca jiletler kullana tiptir. Ben ilk tipi kullanıyorum ve sizlere de onu tavsiye ederim. Bunun çeşitli sebebi var, ikinci tipteki usturalara göre uygun jilet tipi fazla değildir ve bulması zordur. Ama ilk versiyondakine ise bildiğiniz gibi her bakkalda satılan derby, permasharp vs gibi jiletlerden takabilirsiniz ve daha bilmediğiniz tonla marka var hepsini anlatacağım.

Bu jiletli usturaların

+ ları:

-Çok pratiktirler
-Çok çeşitli jilet takma imkanına sahipsinizdir
-Jiletleri çok ucuzdur
-Mükemmel kalitede tıraş ederler(tıraşın kalitesi taktığınız jilete göre değişir)
-Birebir klasik ustura kullanma zevkini sunarlar

- leri:

-Genelde ucuz ve kalitesiz gövdeye sahip olurlar
-Ucuna takılan jiletler aşırı keskin olduğundan dikkat gerektirirler
-Tıraş süresi kartuşlu tıraş bıçakalrına göre 2 katı daha uzundur
-Kimileri için fazla tahriş edici olabilirler
-Tecrübe ve el yatkınlığı gerektirirler

Şimdi bunlara değinelim. Arkadaşlar bunlar gerçekten çok pratik ve ekonomik. Şöyle düşünün bir jileti ikiye bölüp bir tıraşta kullanıyorsunuz.

DSCF1845.jpg

(Aşırı sakkallı bazı kişiler iki tarafı da tek tıraşta kullanabiliyor nadiren de olsa) Yani bir jiletle 2 tıraş. Şimdi bilirsiniz bu derby olsun permasharp olsun genelde 5-10 luk, çoğunlukla 10 luk kutularda olurlar ve 2 lira civarıdır fiyatlar. 10luk kutudan 20 tıraş olabiliyorsunuz. Yani size tıraşın jilet olarak maliyeti sadece 10 kuruş. Bunu bir de mach 3 veya fusion olarka düşünün.

Ekonomik olmaları yanında çok önemli bir avantajları jiletlerinin değişken olması. Yani herkesin cilt tipi farklıdır. Piyasada 20 den fazla büyük jilet markası var. Bunların kimisi aşırı keskin, çoğu çok keskin, bir kısmı orta keskinlikte, bir kısmı daha az keskin. Smoothness dedikleri tıraş sonraıs verdikleri konfor ve pürüzsüzlük de markaya modele göre değişmekte. Burada avantaj kendinize göre en iyi uyan jileti seçebilmeniz.

Bir diğer güzel kısım tabi ki mükemmel tıraş kalitesi. Eliniz alıştıktan sonra herügn berbere gitmişcesine sinak kaydı tıraş edebilirsiniz kendinizi. Hiçbir tıraş gerecinin tıraş dayanıklılığı bukadar uzun sürmez. Mack 3 ile sabah tıraş olursunuz öğlen gölgelenir yüzünür, bunmlarla akşamdan olursunuz eretesi gün kaymak gezersiniz.

Aşırı keskin birkaç jilet markasını kullanmazsanız kullanımları çok zevklidir. Sanıldığı gibi fena kesmezler. Jilet ağzıdan 1mm kadar dışarıdadır, yani girse girse ete 1mm kadar girer kesseniz, ki girdiği an refleksle hemen çektiğinizden kesikler ufak olur. Sanıldığı gibi kan dökmez, açıtmaz, ama dikkat etmezseniz suratınız orda burda kesik dolabilir. Hani permatiğin biraz daha tekhlikeli hali diyebilirim. El tekniği gerektirirler.

Usturayı yüzünüze göre hep belirli bir açıda (30 derece) tutmanız gerekir. Az tutarsanız tam iyi kesmeyebilir, fazla dik tutarsanız kesebilir, yada cildinizi kazıyıp tahriş edebilirsiniz. Ama dediğim gibi alışmak 1 ay kadar sürüyor, sonrasında rahat edersiniz. Hızlanınca tek perde tıraş hemen hemen normal tıraş bıçağı kadar sürer sadece. Hiç bir tıraş gereci bunlar kadar sıfır tıraş etmez. Dezavantajlarında tahriş edici olması sayılabilir. O da dediğim gibi ağzına taktığınız jiletin kalitesine göre değişir. Kimi jiletler çok konforluyken, kimi bazı jiletler rahatsız edici olabilir.

Özetle, bu tip ustura keyfi yaşamak isteyençok gür sakallı ve sinek kaydı olmak isteyen komşularım için biçilmiş kaftan. Ama genç komşularıma tavsiye etmiyorum, bakıyorum çoğu kişi tıraş bıçakları ile bile kendilerini kesebiliyorken bunlarla kendilerine naparlar. En az 5-6 yıllık tıraş tecrübesi şart.

Şartlara uyuyorsanız denemenizi tavsiye ederim.

2. Klasik ustura

68022.jpg

straight_razor_515.main.jpg

gsrI-4.jpg

İşte bu erkek doğasında erkekliği simgeleyen gerçlerden biridir. Tıraşın zirvesidir. Her erkek mutlaka bir kere dahi olsa bunlarla tıraş olmalıdır. Verdikleri hissiyat ve tıraş kalitesi anlatılmaz yaşanır.

+ ları:

- Mükemmel tıraş konforu sunarlar
- Çok keskindirler
- Çok iyi tıraş ederler
- Kalitelidirler ve kullanıcıları ile bütünleşirler
- Özel bir hissiyat verirler
- Değerlidirler
- Bununla tıraş olan bir erkek diğerlerinden bir gömlek üstündür
- Eskilerden kalma iyi bir tanesine sahip olmak bir erkek için önemlidir
- Ömürlüktürler
- Tıraş zevki en üst düzeydedir

- leri

- Yeteneksiz ellerde oldukça tehlikelidirler
- Devamlı bilenmeleri gereklidir
- İyi kalite olanları oldukça pahalıdır
- Oldukça yetenek isterler

evet bu tipe gelirsektıraş konforu ve kalitesi öne çıkar. jiletli usturada hangi jileti takarsanız takın, kaliteli ve doğru bilenmiş klasik bir usturanın tıraş konforunu veremezler. Ne kadar uğraşırsanız uğraşın o jiletler kadar keskin yapamasanızda onlardan çok daha konforludurlar. Elde tutmak inanılmaz haz verir, ağırdırlar, yüze değince her zaman ilk başta ürpertirler. Canlı gibidirler. Evet iyi kalitelileri 300 dolar gibi fiyatlardan başlarlar ancak düzgün bakılırsa ömürlüktürler. Piyasada kullanım için Dovo, koleksiyon için Thiers İssard gibi çok kaliteli markalar vardır. Her nekadar düzenli bilenip yağlanmaları gerkese de(paslanmaz değildirler) güzellikleri herşeyin ötesine geçer.

Şu güzelliğe bakın:

p7kx041oylvtppfl6wcw.jpg

hz4uxbaztbkqfzlgeij2.jpg

bwz6n1x1syhwywu2azv.jpg

Bu bir zowada marka el yapımı ustura. Şam çeliği gövdesi ve zebra ağacından sapı var. Aynı zamanda işlevsel tabi ki.

Klasik usturaların ağızları iki taraftan iç bükeydir. Yani iki tarafından yanlardan bakarsanız yanaklar uca doğru içbukey şekilde inerler. Bu ağız kısmının olabilecek en ince şekilde olmasını sağlar. Bu içbükeyin çeşitli dereceleri vardır. Full hollow denilen tiplerde usturanın en üst kısmından başlar ağza kadar gider bu içbükeylik. Sonuçta en keskin ağız böyle elde edilir ama tıraş konforu biraz daha düşüktür ve ustura daha çabuk körelir.Half yada 4/8 ground denilen tiplerde bu içbükeylik ortalardan başlar. Bu şekil diğeri kadar keskin olmasada daha konforlu ve dayanılıdır. bunun daha farklı dereceleri de bulunur. Usturanın uç kısmının çeşitli modelleri stilleri vardır. Yani aslında bir gereç olmanın yanında aslında bir sanat eseridir. Tabi 50 dolarlık dandik çelikten yapılan sürüm amaçlı usturalardan bahsetmiyorum.

Usturanın tıraşına gelirsek evet iyi bilenmişse ve çeliği keskinse çok iyi keser, fazla tahriş etmez, pürüzsüz yapar bebek poposu misali. ama bir yönü vardır ki tehlikelidir. Neden, çünkü bütün ağzı ortada ve açıktır. Jiletlide bir risk yoktur jiletin çok az bir kısmı açıktadır ve ete fazla girmez, ama bunun kesdisi zaten kesici kısım ve eğer eliniz yatkın değilse kendinizi çok kötü kesebilirsiniz. Daimi kalıcı façalar atabilirsiniz. Ama bu kolay değildir. Örneğin hapşırırken inatla tıraş olmaya çalışırsanız, çok acele tıraş olursanız, evde küçük çoçuk köpek vs siz tam tıraş olurken gelip ani hareket yaparsa ancak. Misal ben jiletliyle hemen her tıraşta en az bir yeirmden kendimi kessemde, düz usturada hiç kesmedim. Kolay değil zaten kesmek sakince tıraş olurken, ama bir girerse ete tam girer aman diyeyim. O yüzden düz ustura kullanacaksanız önce birkaç ay jiletlilerden kullanın usturarnın tıraş stiline ve tekniğine elinizi alıştırın sonra düze geçin.

Bu düz tipi tabi ki sadece işin meraklılarına öneririm ki onlar zaten çoktan kullanıyorlardır. Onun dışında çoğu kişi için günlük tıraş için fazla meşakkatli bir gereçtir. Daha buradaki çoğu kişi bile doğru düzgün yüzünü tıraşa hazırlamayı bilmezlen/üşenirken klasik ustura kullanın demek ahmaklık olur farkındayım. Ancak çok az kişi ustura ile tıraş olabilir ve bunun değeri bambaşkadır. Yİne ustura ile tıraş olacaksanız en az 200 dolarlık bileme ekipmanına ve birkaç yıllık bileme deneyimine sahip olmanız gerekir. Yoksa ilk denemede usturayı kullanılmaz hale getirmeniz işten bile değil.

Jiletlerden bahsedelim biraz. Burada şimdiye kadar denediğim Türkiyede bulup, bulamayacağınız pek çok jiletin incelemesini yazacağım kısaca. Ancak unutmayın herkesin cildi ve sakalı frklı olduğundan her jiletin herkeste sonucu farklıdır, fakat keskinlik, kopnfor gibi konular pek değişmez ki bunlara değineceğim. Hemen başlayalım.

1. Dorco Platinum st300

dorco%20blades.jpg

Ürün Korede üretiliyor. Şu anda kadar kullandığım jiletler arasında en kötüsü, daha doğrusu en körü olduğunu söyleyebilirim. Ayrıca körlüğünden dolayı bir tıraşı tamamlamakta zorlandığım yegane jilet bu komşular. Usturayı her çekişinizde jiletin sakalları yolmak istercesine kazıyarak kesmek istediğini hissediyorsunuz. Yurtdışında çok beğenilsede bunun yabancı erkeklerin büyük bir kısmının bize göre daha seyrek ve yumuşak sakallı olmasına bağlıyorum. Keisnlikle türk erkeğine uygun değil. Köseye yakın tüylü olanlar ancak memnn kalabilir.

10 üzerinden

Keskinlik:3
Konfor:4
Kalite:5
Fiyat:8
Dayanıklılık:?
Sonuç: Kaçın!

2.Bic Chrome platinum

0bb6_1.JPG

Şimdi karşımızda Dorco'ya göre açık ara önde jiletler var. Bic markasını zaten bilen bilir. Jiletler oldukça kaliteli ve düzgün üretilmiş, buna rağmen nadiren tek tük kalitesizler çıkabiliyor desteden. Buna da değineyim, tüm jilet markalarında bu sorun az yada çok olur. Yani 10 luk bir destenin içerisnde 1 yada 2 daha az keskin bir bıçak çıkabilir. Bic bu konuda ortalama diyebilirim. Keskinliği orta düzeyde. Sert sakallı kişiler için 1 perde kesinlikle yetmeyecektir söyleyeyim. Tıraş konforu yine orta derecede. Dayanıklılık konusunda benim için hemen hemen her jilet markasında olduğu gibi vasat, 1 jilet 1 tıraş ediyor. Az, yumuşak sakallı bir gençi 3 tıraş rahat eder. Bu bahsettiğim jiletin bir tarafı, yani bütün bir jilet için bu değeri 2 ile çarpın.

Keskinlik:6
Konfor:6
Kalite:7
Dayanıklılık:5
Sonuç: Güzel bir f/p ürünü ama daha iyileri var.

3.Merkur Platinum

merkur-srb1.jpg

Karşınızda ünlü alman üretici Merkur'ün jiletleri. İnsanı beklentilere sokuyor değil mi? ancak malesef öyle değil. Ben de büyük umutlarla saldırmıştım bu jilete ancak beni hayalkırıklığına uğrattı. En başta keskinliği bir garip, kör ancak sizi kesecek kadar da dengesiz bir keskinlikte. Kullandığım en konforsuz ve tahriş edici jiletlerden biri. Dorco ile beraber daimi kullanamayacağım ve elimde varsa hızla tüketmek istediğim jiletlerden. Jilet kör, kesmesi için açı değiştirip, baskıda oynama yaparsanız etinize kolaylıkla giriyor, ama sakalı olması gerektiği gibi kesmiyor. Üstüne üstlük tahriş edince insanın tıraş zevkini bütünüyle çalıyor. Nispeten pahalı

Keskinlik:5
Konfor:4
Kalite:5
Fiyat:6
Sonuç: Gayet başarısız ve dünya genelinde de pek sevilmeyen bir ürün.

4. Gillette 7 O' Clock

DSCN1047.JPG

Gillette firmasının piyasada pek çok jilet tipleri bulunmakta buradaki konuğumuz ise ekonomi modellerinden ve rusya üretimi. Bu jiletler gayet ekonomik, performanslarına gelirsek, keskinlikleri yeterli seviyede. konforları güzel, kibar jiletler, ciildinizi yormuyorlar ama kolay kolay bebek poposu beklemeyin sonuç olarak. İşi ucuzundan halletmek isteyen normal sakallı kişiler için günlük jilet olabilir.

Keskinlik:7
Konfor:7,5
Kalite:6
Sonuç: Ortalama kişiye uygun ortalama jilet.

5. Derby Extra

derby.jpg

İşte grurumuz(en azından yurt dışında) jiletlerimiz, halis Türk malı. Komşular bilmeyenler için söyleyeyim Derby2nin bu jiletleri tüm avrupa ve amerikada çok büyük sükseye sahipler, çok beğeniliyor, çok tutuluyor ve seviliyorlar. Ülkemizde de doğal olarak en çok kullanılan her bakkalda bulabileceiniz jilet.

Ancaak nedense ben bu kadar tutulan bu ürünü hiç başarılı bulmadım. Çok kez kullandım sonunda ya yurtdışına gidenlerin daha kaliteli yada oradakilerin hepsinin kösemsi tipler olduğu kararına vardım. Onlara göre jilet gayet keskin, -neredeyse feather'a yakın keskinlikte-, dayanıklı ve konforlu iken, bende vasat bir jilet izlenimi bıraktı. Denedikerim orta keskinlikte, en fazla 2 tıraş gidecek ve gayet konforsuz jiletlerdi. Evet bazı jiletler gibi tahriş etmiyorlardı ancak tıraş anında rahatsız edicilerdi. Verdiği sonuçlarda kötü idi, tek perdede bebek poposu gibi olmak imkansız, 2 perdede dahi tıraş sonrası yüzde rahatsız edici bir pütürlü bir yüzey bırakıyor. Buna rağmen ülkemizde berberlerin usturalarında en çok kullandığı jilet markasından biri.

Keskinlik:6,5
Konfor:6,5
Fiyat:7,5
Dayanıklılık:6
Sonuç: Vasat bir jilet.

6. Permasharp

6A2L3ZC39RXRZULSEZ27NSA68PP19XXGG.jpg

piyasada satılan tipinin resmi tam böyle değil fakat bulamadım. Bu jilet ülkemizde berberlerin kullandığını yegane jilet ve bir nedeniede var. Permasharp derbyden her açıdan 1 gömlek daha üstün bir jilet. Fİyatı ondan biraz daha pahalı ancak açık ara daha keskin, daha dayanıklı ve daha konforlu. Ben rahat iki tıraş çıkarıyorum. Keskinliği orta iyi arası. Yine kaymak için en az 2 perde gerekiyor. Tıraş sonrası sonuç tatmin edici. az derecede tahriş ediyor, keskinliğinden dolayı kesme riski var.

Keskinlik:7,5
Konfor:7
Fiyat:7
Dayanıklılık:7,5
Sonuç: Ortalama bir jilet, eğer "ben etliye sütlüye karışamam nerden bulacağım senin yazdığın o jiletleri" diyorsanız, ideal günlük jiletiniz, migrosununuzdan ısrarla isteyiniz.

7. Gillette Platinum

GILL12120.jpg

Karşınızda jilet piyasasının en ağır toplarından bir tanesi. Gillette markasının çeşitli jiletleri olduğunu söylemiştim. Bu seri en kaliteli ürünü, isveçte üretiliyor ve swedish G's olarak da biliniyor. Çok talibi var ve zor bulunuyor. 5 li kutuda geliyor ve piyasanın en pahalı jiletlerinden biri. Ama hakediyor hemen bakalım. Keskinliğine bakarsak, piyasanın en keskin jiletlerinden biri olduğunu söyleyebilirim,ilk 52e girer. Ayrıca üretim kalitesi çok yüksek, o keskinliğine rağmen nazik bir jilet ve kendinizi kesmeniz için hayli dikkatsiz tıraş oluyor olmanız lazım. Tıraş konforu üst düzeyde ve sonuç da öyle. Ben bunları sonuç olarak mach 3 turbolara benzetiyorum, tekniğiniz iyiyse mach 3 ten daha güzel sonuç elde edersiniz, amatörseniz mach 3 kıvamında sonuç elde edersiniz. Dayanıklılıkları da güzel. Herşey güzel genel olarak 4 4 lük jiletlerden biri ve tüm dünyada en saygı görenlerden biri, tek kusuru oldukça pahalı olması ve zor bulunması.

Keskinlik:8,5
Konfor:8
Kalite:8,5
Fiyat:3
Dayanıklılık:8
Sonuç: Riske girmeden her konuda başarılı olan bir jilet. Fakat bulunabilirliğinin az olması ve fiyatı hergün kullanımda seçilecek jilet olmasının engelliyor. Mutlaka denenmeli.

8. Feather Platinum

64xxdfbmd2kwdoezcx0.jpg

Ve karşınızda çoğu kişiye göre jilet dünyasının kralı:Feather. Bu ürün hiç tartışmasız(sadece kendi fikrim değil, tüm dünyada genel yargı) şu anda dünyanın en keskin tıraş jileti. Tahmin edebileceğiniz gibi Japon üretimi. Gerçekten bütün diğer jiletlerden açok ara daha keskin. diğerleri hep az keskin, orta keskin, çok keskin kümelerinde geziyorken, feather ultra keskin kulvarında yalnız başına oynuyor. Peki bu ne kadar iyi birşey?

Özünde tıraş olduğunuz jiletin keskin olması kağıt üzeirnde daha iyi sonuçlar ortaya çıkaracaktır. Ancak pratikte işler değişiyor, jiletler o kadar keskin ki, cildinizi oldukça tahriş ediyor, en ufak sivilce yada pütürü affetmiyor. Ayrıca büyük konsantre ve yüksek teknik gerektiriyor. Aksi taktirde kendinizi kesmeniz garanti. Şöyle söyleyeyim ben ustura ile tıraşta acemi olmamama rağmen feather ile bir yeri kesmeden tıraş tamamladığım olmadı. En azından tıraş sorunsuz geçse bile sivilce başlarını anında götürüyor ve öyle yada böyle kanıyorsunuz. aceleniz varsa hemen durmayan bu kanamalar sinir bozucu olabiliyor. yine belirttiğim gibi yüksek keskinliğinden dolayı cildinizi tahriş ediyor. Çoğu kulanıcı feather'ın ilk tıraşını fazla keskin 2. ve 3. tıraşını ideal keskinlikte buluyorlar. Yani biraz körelince kıvama geliyor. Ama ben 2 tıraştan falza olma riskine girmedim. Çükü jilet en ufak baskı farkında etinize girip kesik açıyor. Yalnız korkmayın bu kesikler düz ustura kesikleri gibi değil tabiki, öyle kesiyor böyle kesiyor diye gözünüzü korkutmayayım cildinize girse girse en fazla yarım mm lik bir kısımı girer. Feather rahat bulunuyor ancak fiyatı nispeten yüksek, kalite standartı biraz kötü. Bazen paketten bariz kötü versiyonlar çıkabilmekte. Ama önemli avantajları var, sadece featherda sakalının ne kadar gür olursa olsun tek perdede sinek kaydını elde edebiliyorsunuz. Hiçbir jilet feather kadar sıfıra yakın kesemiyor. Keskinliğinden dolayı sakalınızı kestiğinizi pek hissetmiyorsunuz bile. 2 perde en gür sakallı kişi için bile yeterli.

Keskinlik:10
Konfor:7,5
Kalite:8
Dayanıklılık:8
Sonuç: Piyasanın en keskin jileti, en iyi kesen de. Yüksek dikkat ve ustalık gerektiriyor acemilere uygun değil. Gündelik kullanım için uygun değil, bir süre sonra yüzünüz fazla tahriş oluyor. Denenmeli

9. Kai Stainless

Feather'ın kardesi, yine japon üretimi. Tahmin ettiğiniz gibi yine en keskin birkaç jiletten biri. Bu jilette dikkatimi çeken keskinliğine göre konforu ve 2 tıraşta dahi ilk tıraşmış gibi keskin ve konforlu kalması. KLai çok keskin jiletler sınıfında. Dayanıklılığı mükemmel. Kalite kontrolü de öyle. Fiyatı ortalam gibi. Bulunurluğu swedish G's gibi oldukça kötü. Başarılı

Keskinlik:9
Konfor:8,8
Kalite:9
Dayanıklılık:8,5
Sonuç: İsveç Gilette'in aynı özelliklerde ama biraz daha iyi olanı. Her güzel gibi o da nispeten pahalı ve az bulunmakta. Günlük kullanım için süper bir jilet olmasına rağmen bulup temin etmek sıkıntı yaratıyor. Denenmeli

10.Croma Diamant

e7mtgpmptz6ezp4sq0g1.jpg

Bir diğer Alman jileti. Genel özellikler açısından kardeşi Merkürden kat kat üstün. Keskinliği gündelik kullanıma uygun derece yeterli. Konforu ortalama. Tıraş sonrası sonuç tatminkar. Fyatı makul, bulunurluğu biraz kötü. Ben bunu bizim derby ve permasharpa daha iyi alternatif bir jilet olarak görüyorum. Standart kullanıcıya uygun tatminkar jiletler.

Fiyat:7
Dayanıklılık:7
Sonuç: Büyük bir + sı yada - si olmayan memnun edici jiletler.

11. Trig

smf_070~0.jpg

İşte benim kullandığım ilk jilet. Pakistan üretimi, ekstra ucuz. İlk kullandığımda tıraş sonrası sonuç bana tarif edilmez bir mutluluk vermişti. Şimdi kaşarlandığım için artık konuya daha net bakabiliyorum. Ürünün pakistan yapımı olup ucuz mal olması dolayıısyla piyasanın karizması en çizik modellerinden bir olması sizi yanılmasın, kendisinin 2 katı pahalı pek çok marka jiletle aynı işi yapıyor. Keskinliği hiç fena değil, tıraş konforu yüksek, kendinizi kesmeniz pek mümkün değil, iki perde sonuç gayet iyi, 3 te mükemmel(gerçi 3 perdede hemen hemen her jilette öyle.) Tıraş sonrası sonuç memnun edici. Komik rakamlara bundan birkaç yıllık jilet stoğunuzu yapabilirsiniz. Ortalama sakallı kişilerde iyi sonuç verir.

Fiyat:9
Sonuç: Çok ekonomik bir çözüm, gayet de tatminkar.

12. Wilkinson Sword Classic

wilkinson-sword-double-edged-blades.jpg

Jiletinide kullandıktan sonra wilkinson'un artık gerçekten tıraş dünyasında vasat bir marka olduğuna emin oldum. Bu kadar sert giriş yapmamın nedeni bu jiletlerin piyasanın en pahalı jiletlerinden olmalarına rağmen performanslarının hiç öyle olmaması. İncelediğimzde jiletler oldukça kaliteli yapıda. İşçilikleri güzel, keskinlikleri de öyle fakat tıpkı Merkürdekine benzer bir problemleri var. Kesici ağızları ilginç bir şekilde parlatılmış, kılıç gibi, bundan dolayı jiletin keskinliğini cildinizde net hissedemiyorsunuz. Ha kesti, ha kesecek derken karar veremeyip baskıyı arttırırsanız canınızı yakarak sizi kesiyor.

Kesme konusunda iki tip jilet vardır, birinin kestiğini net şekilde hissedersiniz, derin bile olsa canınız pek acımaz, ikinci şekilde ise jilet canınız yakarak keser. Feather, merkur ve wilkinson bu ikinci grupta.

Dolayısıyla bu 3 marka jiletle tıraş olurken normalden fazla dikkatli ve biraz tedirgin tıraş oluyorsunuz. Neyse, tıraş konforu orta düzeyde, sonuç ise iyi düzeyde. Anca bahsettiğim dezavantajı ve fazla yüksek fiyatı nedeniyle mantık işi değil.

Keskinlik:8
Fiyat:3
Sonuç: tıraş sonucu başarılı olsada kesinlikle fiyatını haketmeyen bir ürün.

13. Crystal(Israeli) Platinum

tvr3k0qjfuve7isecuic.jpg

İşte benim sevgililerim. Bu jiletler Personna'nın bir kolu olarak Crystal adı altından İsrailde üretiliyor. Şu ana kadar kullandığım tüm jiletler içerisinde en mükemmle olanlaları. Nedenlerine geleyim. Çok keskin değiller keskin jiletler grubundalar. ama bu özellikleri nedeniyle hiç tahriş etmiyorlar ve kendinizi kesmeniz çok güç. Aceleniz de olsa dalgın da olsanız cidden kendinizi kesmeniz güç. Fakat buna rağmen 2 perde sonrasında elde ettiğiniz sonuç çok memnun edici. Her gün 2 perde olup tertemiz olabilirsiniz. Yada arada canınız isterse 3 perde kaymak gibi olursunuz. Crystal'in diğer bu yazdığım jiletlerden farkı hepsinin arasında en konforlu olanı olması. Yani 2 perde de olsanız 3 perde de hatta abartık terstende alıp 4 perdeye bile çıksanız falza birşey değişmiyor, ne tahriş, ne kızarıklık ne yanma. Sonuçta yumuşacık tertemiz bir cilt elde ediyorsunuz. bu derecede temizlik için belki daha keskin jiletlerde daha az perdede işi halledebiliyorsunuz ama sonuçta cildiniz tahriş olmuş ve kurumuş oluyor.

Bazı jiletler tıraş sonrası cildi çok tahris eder, cildinizde küçük kabarıklıklar, kızarıklıklar olur, yanma hissedersiniz. Örneğin feather ve merkür böyle. Kolonya sürmeye kalkarsanız vay halinize.

Bazı jiletler böyle sonuçlara neden olmazlar ancak tıraş sonrası ya yüzünüz istediğiniz gibi tertemizdir ama kurudur. Yada pütürlü tam sıfırlanmamış hissi verir ki bu hiç memnun etmez. Ortalam jiletler böyledir. Misal Derby

bazı jiletler vardır ki sonuç mükemmeldir, cildiniz hem tertemizdir, hem pürüzsüzdür hem de yumuşacıktır. Bunnu için jiletin keskinliği ve dayanıklılığı ideal şekilde ayarlanmalıdır. İşte Crystaller böyle jiletler. Dünyada büyük bir çoğunluğun günlük kullanımı için favorileri benim de öyle. Çünkü bu artı yönlerine ek olarak kolay bulunuyor ve fiyatı da makul. Daha ne olsun?

Keskinlik:7,5
Konfor:9,5
Dayanıklılık:6
Sonuç: Günlük kullanım için benim bildiğim en iyi jilet.

NOT : Alıntıdır.

klasik ustura nerde bulabiliriz ben bugune kadar hep jiletli ustura gördüm
çeşidin bol oldugu bi yer söylerseniz iyi olur

klasik ustura nerde bulabiliriz ben bugune kadar hep jiletli ustura gördüm
çeşidin bol oldugu bi yer söylerseniz iyi olur

Öncelikli olarak şunu söyleyim yukarıdaki bilgiler alıntıdır.
Klasik usturaları toptan berber malzemesi satan yerlerden bulabilirsin. En azından Orada satılmıyosa bile satılan yeri mutlaka biliyorlardır.

Gerçekten Çok DetayLı HazırLanmış GüzeL BiLgiLer. Ben De GeneLLikLe Usturayı Tercih Ederim Tâbi Ama Kendim KuLLanacak Kadar Güvenemem Kendime, O Yüzden Türk Ekonomisine 10 Ykr Yerine 3 YtL'Lik Katkıda BuLunuyorum.:durdurun

güzel paylasım eline sağlık dededen kalma işlemeli bi ustura var hala saklarım cok orjinal bişi

Arkadaşlar bu yazı bana aittir, izin alınmadan, kaynak gösterilmeden bbu siteye kopyalanmıştır. Konunun asıl yeri www.mygitar.com'dur. İnsanların emeklerine saygı gösterelim, en azından alıntı için izin isteyelim ve kaynak gösterelim.

biz yine derby falan kullanam traş için. usturayla bi tarafımızı yararaız, keseriz sakat iş :)

Geri