UTF-8 karakter, sorunları ve utf-8'e geçiş..

ch3lisky

New member
Reaction score
0
Arkadaşlar Utf-8 sorunlarıyla internette sıkça karşılaşıyorum. Onun için açıklama yapmaya gerek duydum. Herkese yararlı olacağını düşünüyorum ve ayzdıklarımı dikkatlice okuyanların sorunlarını halledeceğini düşünüyorum.

Utf-8 ' de Türkçe karakter setlerinin bozuk çıkmaması için yapacağınız 3 şey:
1) Mysql ' da karakter setlerinizin utf8_general_ci olup olmadığını kontrol edin.
2) Ftp ' den herhangi bir .php dosyasına bakıp karakter setinin utf8 olup olmadığını kontrol edin.
3) Eğer üstteki yazdığım 2 maddeyi kontrol ettiniz fakat ikiside utf8 ise geriye tek bir sebep kalıyor. Script dosyalarınızı bilgisayarınıza çekin ftp'den. Daha sonra hepsini notepad ile açın. Hiç bir işlem yapmadan farklı kaydet diyin ve ayarları şöyle yapın.

Dosya adı: ornek . php sonuna php yazmayı unutmayın
Kayıt türü: tüm dosyalar
Kodlama: Sorunun asıl nedeni bu kısımdır. Bu kısım büyük bir ihtimalle ANSI ' dir. Burayı UTF-8 yaparsanız sorun falan kalmaz..

Önemli Not : Arkadaşlar bu dediklerimi sitenizi açmadan yaparsanız sorun çıkmaz. Ama örneğin bir forum sitesi açtınız karakterlerde sorun çıktı. Sizde benim yazdıklarımı okudunuz ve dediklerimi yaptınız. Forumunuzda daha önce açılmış konılarda karakter sorunu devam eder. Fakat daha sonra açtığınız konularda mesajlarda sorun çıkmaz.

Kolay gelsin herkeze. Umarım açıklayabilmişimdir.

Ama sadece Türkçe karakterlerden bahsetmiyorum. Genel olarak tüm karakterleri çalıştırması için....

Hayır asıl UTF-8 de çalışır. Benim bütün scriptler utf-8 gayette güzel çalıştırıyo..

Gayet rahat gösteriyo kardeşim :D Kayderderken ANSI yazn yeri utf-8 yap

Geri