Windows 7 için 10 Soru 10 Cevap

T-Bag

Theodore
Reaction score
0
Windows 7 için 10 Soru 10 Cevap
RC1 sürümü ile büyük bir beğeni toplayan Windows 7'ye geçmeli mi geçmemeli mi? İşte zihinleri kurcalayan 10 soru 10 cevap!

1 - Yeni donanım almaya ihtiyacım var mı?
Microsoft geleneksel olarak, çıkarttığı her yeni işletim sistemi için daha fazla RAM, işlemci gücü ve daha büyük bir sabit disk istiyor. Birçok insanda bu geleneğe uyarak her yeni Windows için sistemini güncelliyor.

Peki, Windows 7 için sisteminizi güncellemenize gerek var mı? Microsoft, Windows 7 RC sürümü için; 1Ghz işlemci, 1GB RAM, DirecX 9.0 desteği, 16 GB sabit disk alanı, en az 128 MB ekran kartı istiyor. Bu donanım hemen hemen Vista ile aynı. Beta tester'lar, eşdeğer sistemde Windows 7'nin Vista'dan daha iyi çalıştığını söylüyor.

Şu anki duruma bakarsak eğer halihazırda Vista kullanıyorsanız donanım güncellemesine ihtiyacınız yok, ancak sisteminiz XP için önerilen değerlerdeyse sizin için donanım güncellemesi vakti gelmiş demektir.

2 - Xp'den 7'ye doğrudan terfi edebilir miyim?
Pekçok kişi hala Windows XP kullanıyor. Windows 7'nin çıkmasına sayılı günler kala akıllarında işletim sistemlerinin geleceği için şöyle bir soru var: Acaba XP'deki kişisel ayarlarımı doğrudan Windows 7'ye aktarabilir miyim? Cevap; maalesef doğrudan aktarım mümkün değil. Elinizde Vista SP1 ve üstü (ki zaten bir tane üstü var) işletim sistemi varsa, Windows 7'ye doğrudan güncelleme yapabilmeniz mümkün. Bunun haricinde kişisel ayarlarınız vs. tamamı Windows 7'ye geçtiğinizde yok olacak. Tabi Microsoft eski müşterilerini bu sorunda da yalnız bırakmıyor. Microsoft Deployment Tool'u kullanarak kişisel ayarlarınızı Windows 7'ye aktarmanız mümkün.

3 - Windows Vista'dan Windows 7'ye doğrudan terfi edebilir miyim?
Windows 7'ye terfi için Vista SP1'in sisteminizde yüklü olması gerekiyor. Eğer yüklü değilse karşınıza “Windows 7'ye terfi için bilgisayarınıza Vista SP1'in yüklü olması gerekir” şeklinde bir uyarı mesajı gelecektir. Yani eğer SP1 ve üstü yoksa cevap: Maalesef hayır
.

4 - Windows 7 Beta'yı piyasaya çıkacak olan Windows 7'ye (Final Release) yükseltebilir miyim?
Microsoft, Wimdows 7 Beta testlerini yapanlara “eğer Windows 7 Beta'yı final sürümüne yükseltecekseniz önce Vista SP1'e dönün sonra Windows 7'yi kurun ya da Format atıp temiz bir kurulum yapın” diyor. Ancak birçok Beta kullanıcısı kişisel bilgilerinin bulunduğu 'özel' bilgisayarlarını sil baştan yeniden düzenlemeye üşeniyor. Microsoft aslında teorik olarak beta'dan final sürümüne geçişin mümkün olduğunu ancak biraz! sancılı bir işlem olduğunu söylüyor.

Eğer Microsoft bunun sancılı olacağını söylüyorsa Beta'dan Final sürümüne geçmeye çalışmaktansa temiz bir kurulum yapmak daha sakin ve rahat bir yol gibi görünüyor. Yine de eğer başka şansınız yoksa biraz zor olsa da Beta'dan Final sürümüne geçmeyi denemekten başka çareniz yok.

5 - Donanım sürücülerinin durumu ne olacak?
Windows Vista'nın en büyük problemi sürücü uyumsuzlukları oldu. XP'den Vista'ya geçen kullanıcılar eski yazıcı, tarayıcı gibi donanımlarını çalıştırmakta güçlük çektiler. Aslında bunun sebebi Vista'nın yeni sürücü mimarisiydi. Vista ekran kartları için yeni sistemini ortaya çıkartınca (WDDM) ekran kartı üreticileri sıfırdan yeni sürücüler yazmak zorunda kaldılar.

Windows 7, Vista'nın sürücü mimarisini kullandığı için muhtemelen bu tür uyumsuzluk problemleri (özellikle Vista'ya göre) çok daha az yaşanacak.

6 - Peki eski yazılımlarım Windoes 7'de çalışacak mı?
Durum sürücülerle benzer aslında. Vista'da çalışan yazılımlar muhtemelen Windows 7'de de çalışacak. Ancak Vista'da çalışmayan yazılımların büyük çoğunluğu Windows 7'de de çalışmayacak. Sadece küçük bir farkla; Microsoft Mart ayında, Vista'da çalışmayan ama Windows 7'de çalışacak 30 eski yazılımı açıkladı. Bu yazılımlar için www.microsoft.com adresine göz atmanızı öneririz.

7 - Windows 7'de uyumluluk moduya bile çalışmayan uygulamalar ne olacak?
İşte şimdi Microsoft'a gerçekten teşekkür etmenin zamanı geldi. XP'de çalışan ancak Vista'da uyumluluk moduyla bile çalışmayan XP yazılımları için Windows 7'de yeni bir sistem var: XPMode.

XP Mode küçük bir farkla VM (virtual machine) kurulan işletim sistemlerden ayrılıyor. XP Mode, sanal makineye kurulmuş gibi olsa da aslında Windows 7 temelli çalışıyor. Lisanslı orjinal XP'yi herhangi bir program kurar gibi kurmuş oluyorsunuz. Bu nedenle VM'deki çeşitli sorunlardan uzaklaşmak ve eski yazılımları Windows 7'de kullanmanın tadına varmak mümkün :)

8 - Yeni bir bilgisayar almak için Windows 7'nin piyasaya çıkmasını beklemeli miyim?
Bazı bilgisayar kullanıcıları yeni bilgisayar almak için Windows 7'nin çıkmasını bekliyor. Zira aldıkları bilgisayarın Windows 7 ile tam uyumlu çalışmasını garanti altına almak istiyorlar. Ama beklemeye gerek yok çünkü Windows 7 hemen hemen Windows Vista'yla aynı sistem gereksinimlerine sahip. Muhtemelen Vista'dan Windows 7'ye terfi ettiğinizde sisteminiz sorunsuz çalışacak.

Ama eğer Vista'dan Windows 7'ye geçiş için ayrıca zaman kaybetmek istemiyorsanız ve yeni bir bilgisayar için aceleniz de yoksa Windows 7'nin çıkış tarihini bekleyebilirsiniz
.

9 - Hangi Windows 7 sürümünü seçmeliyim?
Windows XP sadece 2* sürümle piyasaya çıkmıştı. Vista ise selefini bu konuda adeta ezerek 6* sürümle piyasaya çıktı. Windows 7 ise büyük ihtimalle Home Basic ve Home Premium'u aynı sürüm altında (Home Edition olabilir adı) birleşirecek. Ultimate Edition ve Business Edition da muhtemelen birleşecek (Professional Edition). Ayrıca düşük güçlü sistemler için Starter Edition da olacaktır. Birçok ev kullanıcısı için Vista'nın Home Premium seçeneğinin yeterli olduğunu düşünürsek sanırım Windows 7 Home Edition [bu ismi ben taktım farklı bir isim altında yayınlanırsa beni e-posta yağmuruna tutmayın :) ] birçok kullanıcıya yetecektir.

*Home ve Professional sürümleri haricinde piyasaya çıkan 2 sürüm daha var aslında. Media Center Edition ve Tablet PC Edition. Ancak bu sistemler OEM olarak piyasaya çıktı.

*Vista için, Starter ve Enterprise sürümlerini diğer 4 sürümden ayırmak sanırım daha doğru olur.

10 - Windows 7'ye niçin geçmeliyim?
İlk olarak eğer XP kullanıyorsanız, Microsoft XP'ye verdiği desteği (güncelleştirmeler vs.) 14 Nisan tarihinde kesti. (kritik güvenlik güncelleştirmeleri desteği 2014 yılına kadar verilecek )

Ebeveyn kontrol sistemi, makyajlanmış AERO arayüzü, geliştirilmiş arama özellikleri, yenilenmiş paint, WordPad ve Hesap Makinesi, yeni yardım menüsü, daha az can sıkan kullanıcı hesabı denetimi, yeni klavye kısayol tuşları...

Microsoft kağıt üzerinde ödevini iyi yapmış görünüyor. Bu özelliklerin kağıt üzerindeki kadar iyi olup olmadığı ise ancak Windows 7 Final sürümü çıktığında belli olacak...

benim anlamadığım şudur ki sitede 7100 7265 vb sürümler var bu ne demek? Ben microsoft un sitesinden indirdim, kurdum ve baktım ki benim ki 7100 müş. Ne demek oluyo bu? Yardımlarınız için teşekkürler

Geri