Yağ Mantısı...

SAHRANİL

Altın Üye
Katılım
26 Nis 2007
Mesajlar
12,403
Reaction score
0
Puanları
0
Yaş
41
Konum
LOVE ME TENDER


Watermark_5-2.jpg


Malzemeler

Hamuru için :

6 bardak un (kepekli ve beyaz unu yarı yarıya karıştırarak kullandık)
20 gr. yaş maya
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay bardağı sızma zeytinyağı (üzerine dökülen sos yeterince yağlı olduğu için koymadık)

1 yumurta
tepeleme 1 yemek kaşığı katı yoğurt
yeterince su

İçi için:

300 gr kadar yağsız çiğ köftelik dana kıyması
tatlı kırmızı biber, karabiber , tuz
Sos için:

1,5 çay bardağı sızma zeytinyağı
iki yemek kaşığı domates salçası veya 5-6 iri domatesin rendesi veya domates + salça karışımı

1,5 çay bardağı su
tuz
istenirse acı pul biber


Watermark_4-2.jpg


Yapılışı

Önce, içine tuz, kırmızı biber ve karabiber ilave edilmiş kıymayı iyice yoğurup bir kenara koyun.
Unu hamur teknesine eleyerek ortasını açıp maya , tuz , yumurta, yağ ve yoğurdu koyun. Elinizle ortadaki karışımı bulamaç haline getirin ve etrafındaki unu alarak ve azar azar su ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin. Hamur ele yapışsada uzun uzun yoğurun ve gerekirse kıvamı tuturana kadar azar azar un ekleyin. Hamur katı olmayacak.

Hamuru 5 dakika üzerine nemli bez örterek dinlendirin. Sonrasında tekrar yoğurun.
Hamuru üçe bölün( 4'e 5'e de bölebilirsiniz, açacağınız yerin büyüklüğüne göre ayarlayın). Tezgaha kepekli un serpiştirip (anneme göre hamur kepekli unla daha kolay açılıyor) 1. bezeyi 3-5 mm kalınlığında açın. Bu arada hamuru açmadan önce mayalandırmayın, öyle olursa açmak güçleşiyor.



Açtığınız hamurdan 5 cm lik kareler kesip , ortalarına fındıktan biraz büyük kıymayı,hafif yayarak koyun. Bir köşe , bir orta, bir köşe alarak karenin ortasında uçları birleştirin.


Hafif yağlanmış tepsiye dizip , önce 50 derecede ılık fırında kabarana kadar bekletin. Mayalandırma işlemini şekil verdikten sonra yapıyoruz.Mantılar hafif kabardıktan sonra 200 C de üzeri kızarana kadar pişirin.

Watermark_3-2.jpg


Mantılar fırında pişerken sosunu hazırlayın.Tavada zeytinyağını ısıtıp domates salçasını(salçayla birlikte ,hazır doğranmış domateste kullanabilirsiniz , yazın sadece domateslede sosu hazırlayabilirsiniz alternatifler isteğinize bağlı) iyice yağa yedirip , su ekleyerek bir iki taşım kaynatın. Sosunuz hazır.
Fırından çıkardığınız mantıları büyükçe bir tencereye alıp üzerine sosu dökerek tüm mantılara bulaşmasını sağlayın. Kapağını kapatıp servis yapacağınız vakite kadar dinlendirin , ya da hemen afiyetle yiyin. Üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirmeyi unutmayın.
Önemli Not:Geneksel yapılışta mantılar yağda kızartılıyor.Bu şekilde denemek isterseniz zeytinyağını ısıtıp, mantıları, kapatma kısmı alta gelecek şekilde ( yağa ilk olarak değecek ve kızaracak) yağa atın.Servis yaparken de aynı sosu üzerine dökün. Tarif 6 kişiliktir.​
 
Harika görünüyorlar teşkrler...

denicem!!!


Aslında bu tarifin yağkarıştırılmadan sade poğça halinde denemiştim ve harika kahvakltılık olmuştu..

Birde bu poğça şuan nefret ettiğim birini hatırlattı..
kendisiğle paylaşmıştım..(boğazında kalsın)

neyse canım emeğine sağlık.......
:clap:clap:clap
 
Çok YaqLı OLurda Deqer Sanırım ...

ELine SaqLık AbLa =)
 
ben yedim yaw kayserili biri yapmıştı çok yağlı olmuyor süper.
 
eline saglık abla seneye eve çıktıgımızda bi deneriz:D
 
ilginç görünüyor ama deneyecem bekar erkeklerinde eline hamur değmeli şu aralar uğraşacak bişey bulamadım zaten keyf için mutfaktayım bakalım becerebilirmiyim güzel olursa ne ala olmassa tarifi verene yollarım eksiğini görsün:)
 
ilginç görünüyor ama deneyecem bekar erkeklerinde eline hamur değmeli şu aralar uğraşacak bişey bulamadım zaten keyf için mutfaktayım bakalım becerebilirmiyim güzel olursa ne ala olmassa tarifi verene yollarım eksiğini görsün:)

hıhhhhhhhhhhhh
parting2.gif


sen mantıyı beceremezsen benmi suçlu olcam
smoke.gif
smoke.gif

hem erkekler ne anlar hamur işinden
smoke.gif
 
elim yatkındır korkum ondan değilde içi fazla cıvır diye korkuyorum yağ işe girdimi korkmak gerek..
 
Yok yok çok güzel oluyor bizim kayserili bir komşumuz vardı allah rahmet eylesin ara sıra o yapar bir tabak ta torunlarım yesin der bize gönderirdi tadı hala damağımda kadın öleli 10 sene kadar oluyor ben bu tarz mantıyı hala yemedim tüh bee.
 
gecenin bi vakti..ve ben açıktım :(
 
Geri
Üst