yawas zor .nerde zor anasını satayım.kendin demişsin zaten son dişli oranlarıyla oynayarak vs vs vs diye.bu işler artık o kadar ilerledi ki lastik çapları bile motorun asvalta verdiği hp oranını yükseltebilio.ayrıca klasik amerikanların çoğunda büyük çaplı v6 motorlar kullanılır.sebebi amerikalıların o yıllarda yeni yeni piyasaya çıkan hızlı italyan ve japon arabalarına rakip olmak istemesidir.hem motor çapına göre vergi alımı 80 lerde başladı.bu yüzden o yıllarda adamlarda vergi diye bi sıkıntı yoktu.ayrıca günümüzde olduğu gibi o zamanda benzin fiyatları ucuzdu adamlarda.
bunları neye dayanarak yazdın dersen amerikan arabaları özel ilgi alanımdır.ayrıca ben muhasebeciyim.vergi kanunları benim işim
kafanın büyük motorlara çalışmasından belliydi zaten
saygılar...
çok biliyomuş gibi yazmışsın ama hiç teknik bilgin yok arkadaşım. özel ilgili alanın diye bol bol resimlerine bakınca bilgi sahibi olunmaz. okuyarak tecrübe ederek bilgi sahibi olunur.
son dişli oranı differansiyel ile alakalıdır motorun gücü ile alakalı değildir.
Amerikanlarda büyük hacimli V6 kullanılır demişsiniz.
GM grubu 1960 yılında v6 motor ürettiler ve petrol krizine kadar prototip olarak durdu kullanılmadı(sadece buick bazı modellerinde kullandı).. 74 yılında olan petrol krizi nedeni ile daha az benzin yakması için tasarruf olarak v6 konmaya baslandı araçlara. v6 motorlu bi aracı amerika da kimse kullanmaz bile. amerikanlar V8 kullanır.
büyük hacimli v6 dediğiniz gunumuz 1600cc lik araçlara göre büyük gelebilir ama v6 larda max 4600cc lik motorlar kullanılmıştır ki bu hacimin bi değeri yoktur. 4. nesil camarolarda ve yeni mustanglerde kullanılan v6larda çok başarılı motorlar değildirler ve o yıllardaki v6lar ile alakaları yoktur. ikisini birbiri ile kıyaslamayın
v8 ler gm in anlatayım small block ve big block olarak 2ye ayrılırlar.
small blocklar küçük motorlardır ve 265den 400 cuin e kadar olan hacimli motorlardır.
amerikan araçların motorları cc ile değil cubik inch ile ölçülür. 1 cuin 16.387 cc dir.
amerikalının bile küçük blok dediği motorlar 4340 cc den baslar 6550 ye kadar gider.
big blocklar ise 396 dan başlayıp gm in fabrikasyon olarak 572 ye kadar modifiye firmalarının ise 832 cuin lik motorlara kadar ürünleri vardır.
Güçlü araç yapmak istiyorzsanız big block kullanısınız . sokakda kullanılanacak itiş kakış arabası için small block yaparsınız.
Şimdi çok biliyomuş gibi "yavaş zor nası olmaz" demeden önce bi araştırmak lazım. işkembeden sallıyorum ama acaba bi bilen çıkarmı demek lazım tabi.
verdiğim link chevrolet için en tanınmış motor üreticilerindendir. ( gm in kendi motorlarını yazmıyorum onların motorları 400hp lere bile çıkmıyor cunku)
http://www.amerspeed.com/scgi-bin/showultimaengines.cgi
yukardaki linke bakarsanız 350 motordan 350-450 beygir arası max güç çıktığını görürsünüz. 450 beygirin üstü kullanışlı motor değildir sadece yarış için yapılmıştır ve 5000 km yapmadan ömrünü doldurur zaten.
550 beygirden fazla denilen motorlara da bakarsanız onların 383 stroker yani hacimi büyütülmüş motorlar olduğunu ve fiyatlarınınz 15000$ dan başladığını görürsünüz ki 550-600hp zaten sokak kullanımdan cıkmış yüksesk dereceli egzantrik ve yüksek sıkıştırma oranına sahip türkiyedeki 100 oktan benzininde yetmediği makinalardır. bu makinayı trye getirdiğiniz zaman fiyatı yaklaşık 20.000-22.000dolar olur. o araçda hiç sadece motoruna 35milyar harcanmış gibi durmuyor.
ha araçda big block varsa 550+ beygir alınır doğrudur. bukadar masrafda yapılmaz sokakta rahat rahat kullanılır o güçteki araba. ama konumuz 350 makinanın o güce cıkıp cıkamamasıdır.
zaten ülkemizdeki butun amerikanlar 500 beygir nası oluyosa kime sorsanız arabası 500 beygirdir. hayatı boyunca 1600cc araba kullanıpda birazcık torku hissedenler yuh anasını satıyım bu araba ne biçim gidiyo 400-500 beygir var lan diyolar.
biz bunlara sanayi beygiri deriz. yerine göre 1 gercek hp 2 yada 3 sanayi beygirine eşittir.
burda amacım polemik yapmak yada sizi güç durumda bırakmak da değildir yanlış anlaşılmasın, ilgi alanım dediğiniz için öğrenin istedim. bilmemek değil öğrenmemek ayıptır.
ayrıca cıplak kızlara bakınca arabadan anlamamak mı gerekiyor o kısmı çözemedim ??