Zararlı böcekleri yok eden canlı

€rd@ls10

Altın Üye
Katılım
2 Ocak 2008
Mesajlar
16,867
Reaction score
0
Puanları
0
Zararlı böcekleri yok eden canlı

Türk bilimadamları zararlı böcekleri yok eden bir canlı türü olduğunu bildirdi.


234076.jpg


Trakya Üniversitesi (TÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Beyarslan, yumurta koyma borusuyla zararlı böcek larvalarının içine yumurtalarını koyarak larvaların ölmesini sağlayan bir canlı türü bulunduğunu söyledi.

Prof. Dr. Beyarslan, Denizli'nin Kale ilçesinde buldukları canlının dünyada bilinmeyen bir tür olduğunu bildirdi.

Bulunan canlının arıya benzediğini fakat arıdan çok daha küçük olduğunu ifade eden Beyarslan, şunları söyledi:

"Özellikle gelişmiş kanatlara sahip bu canlılar uzun antenleri ve parlak renkleriyle dikkati çekiyor. Canlının en büyük özelliği ise yumurta koyma borularına sahip olmaları. Dünya için yeni bir tür olan bu canlı, yumurta koyma borusuyla zararlı böcek larvalarının içine yumurtalarını koyarak larvaların ölmesini sağlıyor. İğne şeklindeki boru yardımıyla yumurtalarını ağaç kabuğu altında yuva yapan zararlı böcek larvalarının içine şırınga ediyor ve larvaların ölmesini sağlıyor."

Bir canlı türünü keşfetmek için öncelikle canlı türü hakkında detaylı çalışma yapmak gerektiğini ifade eden Beyarslan, canlının yeni bir tür olduğunu ispatlanması için bilim dünyasında tanıtılması gerektiğini belirtti.

Buldukları canlının bütün dünyada yeni bir tür olarak kabul edildiğini kaydeden Beyarslan, "Bir canlının yeni olduğunu keşfetmek için öncelikle bu canlıyı bilim dünyasına tanıtmanız gerekiyor. Biz de bulduğumuz canlı türüyle ilgili çalışmalarımızı tamamladıktan sonra bir makale yazdık. Makalemiz Alman bilim dergisi Entomofauna'da yayınlandı ve bulduğumuz canlının dünyada yeni bir tür olduğu kabul edildi" dedi.

Beyarslan, bitki ve ağaçlara zarar veren böceklerin çoğalmasını engelleyen bu canlıya "Vipio Alpi" adını koyduğunu bildirdi.kaynak
 
Türkler yeni bir canlı türü buldu

Trakya Üniversitesi (TÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Beyarslan, yumurta koyma borusuyla zararlı böcek larvalarının içine yumurtalarını koyarak larvaların ölmesini sağlayan bir canlı türü bulunduğunu söyledi.

f2n7uv.jpg


Prof. Dr. Beyarslan, Denizli'nin Kale ilçesinde buldukları canlının dünyada bilinmeyen bir tür olduğunu bildirdi.Bulunan canlının arıya benzediğini fakat arıdan çok daha küçük olduğunu ifade eden Beyarslan, şunları söyledi:

''Özellikle gelişmiş kanatlara sahip bu canlılar uzun antenleri ve parlak renkleriyle dikkati çekiyor. Canlının en büyük özelliği ise yumurta koyma borularına sahip olmaları. Dünya için yeni bir tür olan bu canlı, yumurta koyma borusuyla zararlı böcek larvalarının içine yumurtalarını koyarak larvaların ölmesini sağlıyor. İğne şeklindeki boru yardımıyla yumurtalarını ağaç kabuğu altında yuva yapan zararlı böcek larvalarının içine şırınga ediyor ve larvaların ölmesini sağlıyor.''

Bir canlı türünü keşfetmek için öncelikle canlı türü hakkında detaylı çalışma yapmak gerektiğini ifade eden Beyarslan, canlının yeni bir tür olduğunu ispatlanması için bilim dünyasında tanıtılması gerektiğini belirtti.

Buldukları canlının bütün dünyada yeni bir tür olarak kabul edildiğini kaydeden Beyarslan, ''Bir canlının yeni olduğunu keşfetmek için öncelikle bu canlıyı bilim dünyasına tanıtmanız gerekiyor. Biz de bulduğumuz canlı türüyle ilgili çalışmalarımızı tamamladıktan sonra bir makale yazdık. Makalemiz Alman bilim dergisi Entomofauna'da yayınlandı ve bulduğumuz canlının dünyada yeni bir tür olduğu kabul edildi'' dedi.

YENİ CANLININ ADI ''VİPİO ALPİ''

Beyarslan, bitki ve ağaçlara zarar veren böceklerin çoğalmasını engelleyen bu canlıya ''Vipio Alpi'' adını koyduğunu bildirdi.

Bulunan canlı türünün isminde, oğlunun adının ''Alp'' olması nedeniyle ''Alpi'' kelimesinin geçtiğini ifade eden Beyarslan, yeni canlı türünün artık dünyada oğlunun ismiyle bilineceğini belirtti.

Türkiye'nin biyolojik çeşitlilik açısından çok zengin bir ülke olduğunu söyleyen Beyarslan, şunları kaydetti:
''Türkiye; Avrupa, Asya ve Afrika arasında bir köprü durumundadır. Kuzeyden, güneyden ve batıdan gelen böcekler Türkiye'de birleşir. Türkiye'de hayvanlar üzerindeki çalışmalar bitirilmediği için ülkemizin hayvansal biyolojik çeşitliliği tam olarak bilinmemektedir. Araştırmalarımızda, biyolojik çeşitliliğin ülkemizde çok fazla olduğunu gördük. Avrupa'dan gelen meslektaşlarımız da Türkiye'de biyolojik çeşitlilik hakkında çalışma yapmanın ayrıcalık olduğunu düşünüyor.''
 
böyle Bi Canlı Görmüştüm Bizim Yazlıkta Kulübe Vardı Bitane Örümcek Yuvasının yanında Gördüm

Örümcek Yuvasına Baktığımda Baya Bi Ölü Örümcek Larvası Gördüm
 
tşkrler erdal.. böcek möcek götürüyon işi...:))
 
bizim türk bilim adamlarinin böyle bir bulus yapmasi gurur verici.
 
e ama bunun aslı larva değil miydi ki ya?
ben haberlerde öyle okumustum diye hatırlıyorum
 
haberin sunumu sanki dünyada böyle başka böcek yokmuş gibi bir hava vermiş ve bu durum çok da sıradışı bir durum değil bir çok entomolog bilim adamı türkiye de, türkiye ya da dünya için yeni türler bulabilmektedir. bir arkadaş larvadan bahsetmiş öle olması çok zor çünkü larva ile teşhis çok zor hatta imkansız gibi ki bu tür larvası konukçu yumurtasında besleniyo bu tür endo parazitoid bir tür. :durdurun
 
Geri
Üst