Önemli olan vizyondur, ama bu vizyonu uygulamak için halkın oyuna ihtiyaç vardır

Ŧ ℓ ε ŧ ¢ ħ

ےσℓđ
Katılım
3 Eki 2005
Mesajlar
13,708
Reaction score
0
Puanları
0
Yaş
37
Önemli olan vizyondur, ama bu vizyonu uygulamak için halkın oyuna ihtiyaç vardır

142.jpg


Yazıma dünden devam etmek istiyorum.
(yazarın dünkü yazısını okumak için tıklayın)
Çünkü dün Türkiye'de ilk kez halkın istediği bir iktidara kavuştuğumuzu ama bunun ülkeye çok yarar getirmeyeceğini yazmıştım.

Doğal olarak bu yazı tartışma yarattı. Kimileri bunu AKP'ye yönelik bir eleştiri olarak algılayarak "Niye iyi şeyleri görmüyorsun" diye sitem de etti. Bunları tartışmadan konuya devam etmek istiyorum.

Demokrasi tarihi aslında çok yeni değil. Yüzyıllar hatta bin yıllar öncesine dayanıyor. Bugünkü anlamda olmasa bile demokrasi eski Sümer'de de vardı, Mısır'da da, Roma'da da. Sorun sadece halkın oyuna başvurmaksa bu hep yapılmış zaten.

Ancak şöyle bir gerçek de var. Demokrasinin uygulandığı ülkelerde toplumun daha önündeki insanlar, toplumun oylarıyla yarışırlar. Türkiye'de ise bu kez toplumun önünde olanlar değil, bizzat toplumun hemen yanında olanlar seçildi.

Bunu demokrasinin zaferi olarak görmek bana göre mümkün değil. Çünkü bu, Türkiye'nin önünü tıkayacaktır.

Siyasette önemli olan vizyondur. Vizyonu olanlar bunu uygulamaya da geçirmek amacıyla iktidarı eline geçirmek ister. Bunun da iki yolu var. Biri zorla. Diğeri de demokrasi dediğimiz sistemle.

Geçmişe baktığımızda vizyonu olanların iktidarı zorla da ele geçirse toplumlarını ileri götürdüğünü görüyoruz. Yine vizyonu olanlar demokrasi yoluyla da iktidarı ellerine geçirdiklerinde çok önemli aşamalar kazandırmışlardır ülkelerine.

Vizyonla halkın talepleri aslında çok farklı.

Örneğin 1923 yılında Türk toplumu siyasetin ekonominin düzene sokulması, kılık kıyafetin değişmesi, medeni kanunun getirilmesi, hukuk sisteminin yeni baştan ele alınması gibi konulardan çok uzaktı. Bunları düşünmediği gibi önüne geldiğinde şaşırdı ve tepki bile gösterdi.

27 Mayıs'ta müdahale eden askere halk "yeni bir anayasa yap, daha özgür olmak istiyoruz" dememişti.

1965 yılında kimse Demirel'e Boğaz Köprüsü yapsın diye oy vermedi. Keban Barajı'nı da kimse düşünmüyordu. Hatta bölge halkı barajın yapılmasına karşı bile çıktı çünkü elindeki topraktan olacağı korkusuna kapılmıştı.

1983'te kimse elinde Amerikan Doları bulundurmanın suç olmaktan çıkarılmasını talep etmiyordu. Üzerinden bir paket Kent sigarası çıktığı için hapse girmesine de itiraz etmiyordu. Özal'a bunları yapması için oy vermemişti.

Eğer Atatürk Kurtuluş Savaşı'nı verdikten sonra kulağını sadece halkın isteklerine verseydi, Türkiye bugünkü durumuna asla gelemezdi. Türkiye'nin Afganistan'dan, Irak'tan farkı olmazdı bugün.

Ülkelerini bir yerden alıp götüren vizyon sahibi liderler elbette "halkın iradesine" saygı gösterir ama eylemini yaparken bunu fazla dikkate almazlar. Alırlarsa tökezleyeceklerini bilirler.

Vizyonu olmayanların başvurduğu en büyük aldatmaca ise "halkın iradesi" söylemine sarılmaktır. Böylelikle haklılık kazanacaklarını ve iktidarlarını sürdüreceklerini sanırlar.

Buradaki tek sıkıntı da şudur; vizyonu olmayan iktidarlar üretmeyip taklit ettikleri için belli bir süre çok başarılı ve parlak gözükebilir. Özellikle halkın isteklerini de yerine getirdikleri için halk tarafından da eleştirilmezler hatta büyük destek de alırlar.

Sorun aradan 5 yıl geçtikten sonra ortaya çıkar. Aslında hiçbir ilerleme sağlanamadığını, ülkenin yerinde saydığını görürsünüz. Tabii ki yüksek binalar inşa edilir, kavşaklar da yapılır, cep telefonu sayısı da artar, ama toplum yerinde sayar.

Can ATAKLI-Vatan
 
nefis bir bakış açısı ve ne kadar doğru tespitler.

ben özal dönemini hatırlıyorum, yaptıklarıyla Türkiye'nin önünü açmıştır. tabi bu arada bir sürü olumsuzluklar (özellikle yolsuzluklar) yaşanmıştır ama koymuş olduğu hedefler açısından, türkiye'ye şu an bulunduğu konuma gelme konusunda yadsınamaz katkıları olmuştur. Can Ataklı'nın dediği gibi vizyonu olan hedefleri olan bir hükümetin ülkeye çok önemli katkıları olur. Devleti yöneten kişilerin vizyonu genişse ülke iyi yönetilir. Yoksa bakkal recai amca, kasap hayri'de ülke konusunda bir sürü yorumda bulunur ama bu ileri götürmeye yetmez...

Bence AKP'nin vizyonu yok, hep populist politikalar uyguluyor. Ülkeyi ileri götüreceğine inanmıyorum...
 
türkiyenin o kadar büyük bir vizyonu varki kimlere nasıl vizyon kazandırdı hepimiz iyi biliriz.Akp nin vizyonsuzluğuna gelince dün ki BM toplantısında başbakanın açıklamaları gerçekten beni keyiflendirdi.Dahası iran konusundaki eleştirilere verdği cevaplar,barış yanlısı görüntüsü,duruşu,meselelere bakış açısı gerçekten keyif verdi bana..bence vizyonsuzluk bu ülkede tartışılamaz.Çünkü Türkiye başlı başına büyük bir vizyondur.
 
Sayın yazarımızı okuyunca zamanda yolculukmu yapmış,2011 yılındanmı gelmiş diye düşündüm.
Çok ileri görüşlü birisi vizyonu geniş 5 yıl sonrasınıda görebiliyor,neden başbakanımız olmasın?
Vizyon sahibi kişileri epeydir görmedikleri için şaşırmıştır,mazur görüyorum.
 
Erdoğan'ın "belediyeci vizyonu" bugüne kadar gelmiş geçmiş en iyi devlet adamı vizyonudur.
O vizyon belediyedeki yakın çalışma arkadaşlarını bakan ve milletvekili yapmıştır
ne kadar profesyonel bir anlayış hayran kalmamak elde değil
İŞTE VİZYON BUDUR!
 
Belediyeci vizyonuyla nato'ya adaleti getiriyor.BM konseyinde büyük bir barış çağrısı yapıyor.Bush la toplantısında pkk da amerikan tankları var diyor.Biçoklarına göre vizyonu olanlar yıllarca bunu yapmadılar veya yapamadılar.....
 
Belediyeci vizyonuyla nato'ya adaleti getiriyor.BM konseyinde büyük bir barış çağrısı yapıyor.Bush la toplantısında pkk da amerikan tankları var diyor.Biçoklarına göre vizyonu olanlar yıllarca bunu yapmadılar veya yapamadılar.....
Başbakanımızın bu kahramanca(!) çıkışı ile yeni gelişmeler var.Haberdar etmek istedim.:

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'de büyük tartışma yaratan, "PKK'nın elinde Amerikan topu ve tankı var" yönündeki açıklamalarının "yeni değil eski bir durum olduğunu ve internet sitelerinde yer alan resimlere dayandığını" açıkladı.
Erdoğan, 12 gün süren Washington-New York BM Genel Kurulu ziyaretini tamamlayarak ABD'den ayrıldı. Erdoğan, ziyaretinin tamamlanması nedeniyle düzenlediği basın toplantısında geçen hafta bir düşünce kuruluşunda söylediği, "PKK'nın elinde Amerikan topu ve tankı var" şeklindeki açıklamasının hatırlatılması üzerine, bu sözlerinin yeni bir durumu yansıtmadığını ifade etti. Erdoğan, "İnternet sitelerinde geçmişte hep yer aldı. Ama çalıntı, ama şu ya da bu yollarla oradaki terör örgütünün bu ağır silahlar üzerinde nasıl eğitim aldığını gösteren, basında internet sitelerinde yer alan resimler, yeni bir durum değil" diye konuştu.

http://www.milliyet.com.tr/2007/09/30/siyaset/axsiy03.html




Okadar vizyon sahibi bir hükümete sahibiz ki çok değil daha 3 ay önce Devlet Bakanı Ali Babacan 'Yüksek cari açık finanse edilmezse, Türkiye 200 km. hızla duvara çarpmış araca benzer' demişti.Devlet Bakanının bile önünü göremediği bir yönetimde vizyondan söz etmek ne kadar doğru bilemem ama ikinci iktidarlarındada şu ana kadar verdikleri görüntü pek ''vizyon''la açıklanacak gibi değil sadece ''kriz'' ve ''gerginlik''yaratmaktan ibaret.
 
Geri
Üst