12 Eylül 1980 foto belgesel

ĦĄЯĄMÍ

" hayal taciri "
Reaction score
0
ASMAYALIM DA BESLEYELİM Mİ!

1-1.jpg

2-1.jpg

3-1.jpg

4-1.jpg

5-1.jpg

6-1.jpg

7-1.jpg

8-1.jpg

9-1.jpg

10-1.jpg

11-1.jpg

12.jpg

13.jpg

14.jpg

15.jpg

16.jpg

17.jpg

18.jpg

19.jpg

20.jpg

21.jpg

22.jpg

23.jpg

24.jpg

25.jpg

26.jpg

27.jpg

28.jpg

29.jpg

sağ-sol çatışması yüzünden bu ülke cok şey kaybetmiştir.Genclerimiz birilerinin gaza getirmesi doldurması ile birbirlerini vumruş kısacası yazık olmuş.

Ne dielim tekrar olmaz inşallah.

sağ-sol çatışması yüzünden bu ülke cok şey kaybetmiştir.Genclerimiz birilerinin gaza getirmesi doldurması ile birbirlerini vumruş kısacası yazık olmuş.

Ne dielim tekrar olmaz inşallah.

Senin yaşamadığın başkalarının çizdiği çizgiye yazık denir.

BU ÜLKE O GÜNLER OLMASAYDI BELKİDE BU KADAR güÇSÜZ BİR DURUMDA KALMAYACAKTI!!! IRAKA GİRmEK İÇİN ABDDEN İZİN İSTEMEYİP 'GİRİYORUZ!' EMRİNDEN SONRA GİRİLECEKTİ..............

ALLAH BİR DAHA YAŞATMASIN O GÜNLERİ
AMA BU GİDİŞLE YAŞAYACAĞIZ GİBİ GELİYOR!!!!

maalesef demokrasi kültürü olmayan bir ülkede bunların yaşanması kaçınılmazdır. herkes kendi düşüncesinin hakim olmasını isterse bu şekildeki çatışlamalar olacaktır... yaşananlar ve yaşadıklarımız hala demokrasi kültüründen çok uzakta olduğumuzun bir göstergesidir...

Peki arkadaşlar bu soruma cevap verin lütfen. Sırasıyla kötüye doğru artan gelişmeleri okuduysanız soruyorum. Darbe olmasaydı ne olurdu sonrası???

Bütün süreç; halkımızın,o zaman dilinminde ne yazıkki ne kadar demokrasi yoksunu olduğunu göstermektedir.Aslında çokça ibret alınması gereken bir süreçtir.Bugünümüze baktığımızda almış gibimi duruyoruz?Zamanında bir yerde okumuştum.Bir sosyal bilimci "Bir köylünün,kentli olabilmesi için 250 yıllık bir süre gerekir"dediğini,aynı süre yaklaşık olarak imparatorluk ve hilafetten çıkıp demokrasiye geçirilmiş bir halk içinde geçerliyse eğer,22 Y.Yıllardamı ülkemiz demokrasiyi tam kavrayabilecek?Yoksa yol yakınken başladığı noktaya gerimi dönecek?

Peki arkadaşlar bu soruma cevap verin lütfen. Sırasıyla kötüye doğru artan gelişmeleri okuduysanız soruyorum. Darbe olmasaydı ne olurdu sonrası???

vay be darbeyi savuna biri çıktı :saskin

sen sadece 12 eylül le ilgilenmişsin
ama bunun öncesi var
zaten adamlarda senin böyle düşünmeni istiyor
"darbe olmasa ne olurdu acaba sonrası" demeni istiyorlar

önce türkiye yi karmaşaya çektiler halkı birbirine düşürdüler sonra darbe yaptılar
herşey planlıydı
ve şuan da akp hükümeti gelmeden önce herkes asker darbe yapar dini yönetimi indirir diye düşündü

oysa tam tersi askerlerinde istediği buydu

dine dayalı yönetim ;
çünkü bilirler ki dine karşı gelinmez ve bunu halka aşılarlarsa karşında
koyun sürüsünden başka birşey olmaz

adamlar bunun farkında ve bundan dolayı darbe yapıldı neden şimdi darbe yapsınlar ki
istedikleri yönetim şuan var... dine dayalı
isteyenler: ABD , İSRAİL , İNGİLTERE
öncülerinden biri: Mehmet Şevki EYGİ (islamcı ve amerika hayranı gazeteci yazar. tıpkı bugünkü akp)

1980 askeri darbesi türkiyenin kapitalist dünyada sosyal demokraisye paydos yaşasın liberalizm (yani kapitalizmin özü) diye bilmek adına planlı bir şekilde yapıldı.
Zaten o günün aktörleri bu gün bunu açıkca ifade ediyorlar türkiye eski çağ bir uygulamadan kurtulmalıydı diyorlar...
Eski çağ uygulaması dediği şudur;
Solun ürettiği bir politika olan sosyal demokrasi işleyiş bakımından yarı komunist yarı kapitalist bir tür harmonidir.
Sovyetlerdeki NEP dönemini hatırlarsanız ne demek istedigimi anlarsınız.
Sosyal demokraside orta yol bulunur geçici bir sürede olsa anlaşma sağlanır..
Ancak hiç bir sistem özünden ayrı yaşamazdı kapitalizmde öyle yaptı...
Aslına geri dönmeliydi hazır sovyetler birliğide ortadan kalkmışken niçin işçilere grev hakkı pazarlık hakkı tanısındıyki patronlar?
Aklımıza sahip olalım arkadaşlar bu gün bizler 400 ytl maaşa talim yaşıyorsak erdoğan 2 simit bir çay hesabı yapıyorsa bunun nedeni liberalizm ve cok övdügünüz avrupa sistemidir.

Son olarak şunu unutmayın darbe kimin işine yaramıştı???.....

Tabiki çok kötü birşey halkın birbirini öldürmesi iç savaş en can alıcı nokta. Allah bir daha yaşatmasın.
Genelde üniversite olaylarından başlıyor bu kıvılcımlar. Peki biz ders alamadıkmı daha bunlardan anlamıyorum, birsürü ünv kampüsü gezdim bir siyasi bayrak bir portre falan göremedim (ufak tefek sağ sol olayları oluyormuş o ayrı) ama malesef. A.Ü dil tarih coğrafya fakültesinde bir siyasi parti başkanların resimleri onunla ilgili yazılar falan yazık kardesim ya yazık geçmişine bi bak ders al bize yakışmıyor bunlar, öğrenci sadece okumalı. Peki Dekanın haberi olduğu halde nasıl duruyor anlamıyorum. Bizlerin daha çok yol katetmesi gerektiğine inanıyorum. Saygılarımla Allah'a emanet olun.

12 Eylül öncesi.....O günleri yaşayanlara sormalı....Haklıyı veya haksızı, Suçluyu veya suçsuzu değil..Yitirdiğimiz bu gençlerimiz....solcusuyla sağcısıyla....en azından inandıkları bir dava uğruna (doğru/yanlış??tartışılır...) yaşamlarını bir inanç uğruna kaybedenlerin anısına.....SİZLER..bugün hangi inanç uğruna hangi mücadeleyi vermektesiniz..?Bana ilkokulda GÖRMEKLE BAKMAK ??? arasındaki farkı öğretmişlerdi. Ey bugünün gençliği....Sizlere bu fark öğretildimi....???

Her zaman sorulan, ve aşağılamak için kişiye yöneltilen, soran kişinin amacının şimdiki yaşanan dönemi o zamanlara göre övmek için sorduğu bir sorudur;
12 EYLÜL ÖNCESİNE Mİ DÖNMEK İSTİYORSUNUZ???????????

Bu soru bana sorulduğun da verdiğim cevap ise ; EVET tir.
Ve bana öcü görmüş gibi bakarlar; dehşetle,
Bu cevap aslında bekledikleri cevap değildir.
Artık açıklama yapmak zamanı gelmiştir deyip başlarım;

Çevrene bir bak; Gençlere bak. Kulaklar da küpeler, oraya buraya takılan demir parçaları,
İlla marka olan Kot pantolonlar.
Köşe dönmek için kafa yormalar.
Bilmem ne marka spor ayakkabılkarı. (60-150 YTL arası)
büyük, küçük nedir bilmemeler, saygısızlık,
Yabancılara aşırı özenmeler, ingilizce mağaza isimleri,
ilkokullara kadar giren uyuşturucular.
Kap kaç olayları, 3-5 kuruş için nineleri dedeleri öldürmeler,

Daha neler neler, siz de bulursunuz.

12 EYLÜL öncesinde ise (suçladığımız ) gençlerin ilk düşüncesi VATAN, TÜRKİYE idi.
Şimdi bunlar kaçıncı sırada ?????????????
Doğru veya yanlış herkez ÜLKESİ için Ölüyor ve Öldürüyor du.

12 eylülün sebebine gelince; öncesi ve sonrası da A.B.D.ve A.B. tarafından organize edilmiştir,Deniliyor.
Bence Doğrudur.

12 eylül öncesinde gençler (Bana göre bilerek veya bilmeyerek) A.B.D tarafından yönlendirilmiştir.
Tabandaki Milliyetçi kesimde büyük bir kısmı ile
Deniz Gezmiş ve Arkadaşları da (Kendilerinden bekleneni yaparak) A.B.D nin ekmeğine yağ sürmüşlerdir.

A.B.D ve A.B işine gelmeyen her şeyi değiştirmek için yasal olup olmadığına bakmaksızın her şeyi yaparlar, Bunun için atacağımız her adımı, söyleyeceğimiz her sözü iyice enine boyuna düşünmamiz gerekir.

12 Eylül öncesinde ortalıkta terör estirenler için iyi konuşmam söz konusu değil
Hiçbirisi hiçbirşey uğruna ölmedi."Ne şehittir ne gazi......" diye başlayan bir söz var, tam onlar için (hepsi ama hepsi kandırılmış insanlar)

o dönemle ilgili üzüldüğüm şeyler şunlar:
-Bu insanlar demokrasiden nasiplerini alamadılar mı ki anarşiye yöneldiler?
-İnsan insanı fikirden dolayı öldürür mü?
-Olayı darbeye kadar taşıyanlar (sağ-sol görüşlü tüm "anarşistler", KENAN EVREN!, yabancı devletler vs. vs.) bunu böyle mi çözmek zorundalardı?
-O zamanlarda ölen,öldürülen ve idam edilen insanlar yaşasalardı belki topluma birşeyler kazandırabileceklerdi ve belki bugün çok daha ileri bir toplum olacaktık

Ŧ ℓ ε ŧ ¢ ħ;2324997' Alıntı:
12 Eylül öncesinde ortalıkta terör estirenler için iyi konuşmam söz konusu değil
Hiçbirisi hiçbirşey uğruna ölmedi."Ne şehittir ne gazi......" diye başlayan bir söz var, tam onlar için (hepsi ama hepsi kandırılmış insanlar)

-Olayı darbeye kadar taşıyanlar (sağ-sol görüşlü tüm "anarşistler", KENAN EVREN!, yabancı devletler vs. vs.) bunu böyle mi çözmek zorundalardı?
-O zamanlarda ölen,öldürülen ve idam edilen insanlar yaşasalardı belki topluma birşeyler kazandırabileceklerdi ve belki bugün çok daha ileri bir toplum olacaktık

Seninde dediğin gibi hepsi provokasyon ve beyin yıkamadan dolayı Niyazi oldular.

- Türkiye herzaman demokrasiyi yanlış anladı ve uyguladığı için. Bu durumdada farklı olmadı ve millet anarşiye soyundu.
- İnsan insanı zaten yüz yıllardır fikrinden dolayı katletmiyor mu? (Dini, Milli, vs.).
- İpin ucu kaçtıysa yapacak bişey kalmadıysa. Polis eline geçirdiğinin tipine bakarak karar verdiyse. Kulaktan dolma istihbaratla hareket ettiyse, başka çare yoktu heralde...
- O zamanlarda ölen ve öldürülen Siyasi, Yazar gibi insanlar artık simge oldukları için ya onları öldürecektiler ya da geri kalan sağ sol görüşte olan insanları ya katletceklerdi ya da süreceklerdi. Sence kolay olan hangisi :)

Kısacası bütün bu durumlar dediğin gibi çok üzücü. Ben kendime göre mantıklı olan açıklamaları yazdım. Ama gönül tabi bunların hiç yaşanmamış olmasını isterdi. Ama malesef..........

Bu konuyu açan arkadaşımızında ellerine sağlık. Güzel bir başlık olmuş

Ŧ ℓ ε ŧ ¢ ħ;2324997' Alıntı:

Bundan yirmi sene sonra bölücü pkk örgütü ve sempatizanları içinde böyle masumane kandırıldı v.s sözleri söylenecek ve pkk ya karşı mücadele edip silah sıkanlarda anarşist muamelesi görecek. Hoş milliyetçiler artık devletin kolluk görevi vazifesini yapmaya temkinli malum en büyük kazığı devletten yedikleri için artık polisin, askerin yapsın karışmayız diyorlar.
Seksen öncesi ise aciz devletin yanında kanıyla, canıyla bulundular çarpıştılar ikinci bir kuvayi milliye ruhuyla.
Evet belki çarpıştıkları insanlar bu ülkenin insanlarıydı, ancak türkiye için diye yola çıkan bu genç beyinler Türk bayrağı değil orak-çekiçli bayrak taşıdılar, evet belki isimleri ahmet, ayşeydi ama kafaları marks, lenin, mao idi.
Kimse kimseyi fikrinden dolayı öldürmez, ancak devletin askerine, polisine silah sıkan, üniversiteleri zapteden, kurana,peygambere alanen sövenlere karşı, aval aval bakılmaz arkadaşım. Ve hiç kimsede aval aval bakmayıp, canını ortaya koyan ülkücü hareketin yaptığı mücadeleyi boşunaydı, yanlıştı, kandırıldılar v.s gibi laflarla küçültmeye çalışmasın.
Son cümlene katılıyorum. Ülkenin en dinamik ve inanmış beyinleri, idealist gençleri harcandı solcularıda buna dahil ediyorum. Çünkü ülkelerinin komünizmle aydınlanacağına inandılar ama keşke devrimi silahla yapmaya kalkışmasalardı bu kadar kan dökülmezdi.

Seninde dediğin gibi hepsi provokasyon ve beyin yıkamadan dolayı Niyazi oldular.

- Türkiye herzaman demokrasiyi yanlış anladı ve uyguladığı için. Bu durumdada farklı olmadı ve millet anarşiye soyundu.
- İnsan insanı zaten yüz yıllardır fikrinden dolayı katletmiyor mu? (Dini, Milli, vs.).
- İpin ucu kaçtıysa yapacak bişey kalmadıysa. Polis eline geçirdiğinin tipine bakarak karar verdiyse. Kulaktan dolma istihbaratla hareket ettiyse, başka çare yoktu heralde...
- O zamanlarda ölen ve öldürülen Siyasi, Yazar gibi insanlar artık simge oldukları için ya onları öldürecektiler ya da geri kalan sağ sol görüşte olan insanları ya katletceklerdi ya da süreceklerdi. Sence kolay olan hangisi :)

Kısacası bütün bu durumlar dediğin gibi çok üzücü. Ben kendime göre mantıklı olan açıklamaları yazdım. Ama gönül tabi bunların hiç yaşanmamış olmasını isterdi. Ama malesef..........

Bu konuyu açan arkadaşımızında ellerine sağlık. Güzel bir başlık olmuş

Devletin ve siyasi iktidarların acizliği yüzünden darbe kaçınılmaz bir hal almıştır doğru. Ancak ordumuz keşke icazeti ABD den almasaydı, keşke asılsız ve işkenceyle imzalatılan ifadelerle insanları asmasaydı, keşke bir insanlık ayıbı olan işkenceyi en yoğun şekilde tatbik etmeseydi.
12 eylülün en büyük ayıbı bunlardır, türkiye cumhuriyeti tarihinin kara bir lekesi olmasına sebep olan unsurlar bunlardır. Senin niyazi oldu dediklerinin, senin neslin pop müzik dinlerken ülke için kafa yoran idealist insanlardı. Niyazimi oldu başka bir şeymi sonra anlarsın.

[VIDEO]4RZIvQNZSaU[/VIDEO]

DARAĞACI

Yolumu gözledin her seher-ahşam,
Selam, darağacı... Aleyküm selam!
Ecelle ölmeye doğulmamışam...

O hansı milletdir, taleyi sırdır?
Yüz adla bölündü... Yene de birdir.
Meni huzuruna bu derd getirdir,
Selam darağacı... Aleyküm selam!

Hezer'i, Baykal'ı, Aral'ı gördüm,
Gördüm can üstedir, yaralı gördüm.
Tanrı'nı bendeden aralı gördüm,

Çarhı ters fırlanır felek garının,
Turan kölkesinde budaglarının,
Rengi bayrağımda yarpaglarının

Evvelin ahırı, sonun evveli,
Buymuş, bilmemişem bunu men deli.
Gorhum yoh, ne olsun boyun göy deli,

Eli yağmalanan, bölünen, bölen,
Çayları guruyan, gölleri ölen.
Hag-hesap çekmeye gelen menem, men.

Danış, Emir Teymur, bu son neydi be?..
Boynumda ağ kefen, dilimde tövbe.
Dersini ters bilen, menimdi növbe,

Seni men ekmişem... Mene sen genim,
Seni suvarmağa halaldır ganım.
Yarpağın reng alsın ganımdan menim.

Ey darın ağacı. Kimden kemem... Kem?
Ya seni yendirrem, ya sene yennem,
Ya da budağında yarpağa dönnem.

Kırgız'am, Özbek'em, Kazak, Türkmen'em,
Başkırd'am, Kerkük'em, ele görk menem,
Senin gözlediyin garip Türk menem,

Gabul et, növbeti gurbanın menem,
Menim canın sende; bil, canın menem,
Ele gurrelenme... Her yanın menem,

Rüstem Behrudi (Semerkand 1989)

Seslendiren: Araz Elses​

Bundan yirmi sene sonra bölücü pkk örgütü ve sempatizanları içinde böyle masumane kandırıldı v.s sözleri söylenecek ve pkk ya karşı mücadele edip silah sıkanlarda anarşist muamelesi görecek. Hoş milliyetçiler artık devletin kolluk görevi vazifesini yapmaya temkinli malum en büyük kazığı devletten yedikleri için artık polisin, askerin yapsın karışmayız diyorlar.
Seksen öncesi ise aciz devletin yanında kanıyla, canıyla bulundular çarpıştılar ikinci bir kuvayi milliye ruhuyla.
Evet belki çarpıştıkları insanlar bu ülkenin insanlarıydı, ancak türkiye için diye yola çıkan bu genç beyinler Türk bayrağı değil orak-çekiçli bayrak taşıdılar, evet belki isimleri ahmet, ayşeydi ama kafaları marks, lenin, mao idi.
Kimse kimseyi fikrinden dolayı öldürmez, ancak devletin askerine, polisine silah sıkan, üniversiteleri zapteden, kurana,peygambere alanen sövenlere karşı, aval aval bakılmaz arkadaşım. Ve hiç kimsede aval aval bakmayıp, canını ortaya koyan ülkücü hareketin yaptığı mücadeleyi boşunaydı, yanlıştı, kandırıldılar v.s gibi laflarla küçültmeye çalışmasın.
Son cümlene katılıyorum. Ülkenin en dinamik ve inanmış beyinleri, idealist gençleri harcandı solcularıda buna dahil ediyorum. Çünkü ülkelerinin komünizmle aydınlanacağına inandılar ama keşke devrimi silahla yapmaya kalkışmasalardı bu kadar kan dökülmezdi.

Devletin ve siyasi iktidarların acizliği yüzünden darbe kaçınılmaz bir hal almıştır doğru. Ancak ordumuz keşke icazeti ABD den almasaydı, keşke asılsız ve işkenceyle imzalatılan ifadelerle insanları asmasaydı, keşke bir insanlık ayıbı olan işkenceyi en yoğun şekilde tatbik etmeseydi.
12 eylülün en büyük ayıbı bunlardır, türkiye cumhuriyeti tarihinin kara bir lekesi olmasına sebep olan unsurlar bunlardır. Senin niyazi oldu dediklerinin, senin neslin pop müzik dinlerken ülke için kafa yoran idealist insanlardı. Niyazimi oldu başka bir şeymi sonra anlarsın.
Teşekkür ederim arkadaşım.

Pek çok insan 1980 öncesini öcü gibi görüyor.
Bunun nedeni de yıllardır yapılan propaganda da 1980 öncesinin sadece terör olarak gösterilmesidir.

Ben tüm arkadaşlara daha önceki mesajımda biraz açıklamaya çalıştım, ama anlaşılmamış olduğunu düşünüyorum.

Bu arkadaşlara Ömer Lütfü METE ve Mahir KAYNAK'ın kitaplarını okumalarını öneriyorum, belki faydası olur.
Bir de NATONUN GİZLİ ORDULARI diye bir kitap önereceğim.

Okuduğum bir kitapta (Mehmet BAŞARAN'ın kitabıydı galiba) CHP hükümetleri zamanında da Köy Enstitüsü mezunu öğretmenlere baskı yapıldığını okuyunca hayrete düştüm ve inanamadım. Daha sonra ise araştırıp okuduğumda A.B.D den para almak amacıyla tüm hükümetlerin '''''Komünizmle mücadele ediyoruz'''' bahanesiyle para aldıklarını, bunun içinde her gelen hükümetin türkiyenin belli başlı isimlerini suçlu olup olmadığına bakmaksızın hapse attıklarını gördüm.

Şimdi bu arkadaşlar 12 eylül öncesini sadece anarşi olarak biliyor.
Şimdiki bu beğenmedikleri, topal dedikleri, daha fazla demokrasi diye bağırdıkları, bu günkü demokrasi de bile o zamanki anarşist dedikleri insanların bu günlerin demokrasisine katkılarını bilmiyorlar.

askerler bu ülkede gündemde kalmak için siyasete bulaştıkça bu ülke kurtuluşa eremez

çok zor günler geçirmişiz...

Geri