Atatürk ve Din

bonjovi17

New member
Reaction score
0
Arkadaşlar konularda okduğum ve anladığım kadarıyla yorum yazanların çoğunluğu, Atatürkçülük ve Din bir arada olmazmış gibisinden konuşuyor. Beyler neden sürekli bu tartışmalar oluyor, ben atatürkü severim ona hayranlık duyarım, aynı zamanda dinime de bağlıyım, tartışmalarınızın bazen kavga boyutuna gitmesindeki sebeb nedir ?

kavganın sebebı gayet basıt arkadasım...Ikısını bır arada olması ıstemeyen bazı ınsanlar..ve bazı arkadaslarımızın her ıkısınınden bırını fazla abartmasından ve bundan kendıne cıkar saglamak ıstemesı ..Eger bu tartızmalara katılmassan gercekten ısınle gucunle ılgılensen bence bır sey olmaz...BIzler koyun gıbı oldugumuz gıbı ıllakı bırının bızı durtmesı gerektıgınden ve LAFLA peynır gemısı yurtmetı sevdıgımızden

13.jpg

"Türk milleti dindar olmalıdır yani, bütün sadeliğiyle dindar olmalıdır demek istiyorum. Bizzat hakikate nasıl inanıyorsam buna da öyle inanıyorum... Din şuura muhalif, ilerlemeye engel hiçbir şey ihtiııa etmiyor. "
"Bizim dinimiz en tabi ve makul dindir ve ancak bundan dolayıdır ki son din olmu~tur. Bir dine tabü olması için akla, fenne, ilme ve mantığa uygun olması lazımdır. Bizim dinimiz bunlara tamamen uygundur. "1

"Ey Arkadaşlar! Tanrı birdir, büyüktür- Adalet-i ilahiye, O'nun tecellilerine bakarak diyebiliriz ki, insanlar iki sınıfta, iki devrede mütalaa olunabilir, ilk devir insanlığın çocukluk ve gençlik deııridir. İkinci devir, insanlığın kemal devridir. "

"Ey millet! Allah birdir, şânı, büyüktür. Allah'ın selameti, atıfeti ve hayrı üzerinize olsun. Peygamberimiz Efendimiz Hazretleri, Cenab-ı Hak tarafından insanlara dini hakikatleri tebliğe memur ve resul olmuştur. Koyduğu esas kanunlar cümlemizce malumdur ki Kur'ani azimuşsândaki nusustur. İnsanlara feyz ruhu vermiş olan dinimiz son dindir, temel dindir. Çünkü dinimiz akla mantığa hakikate tamamen uyuyor. Eğer akli mantığa, hakikate uymamış olsaydı bununla diğer ilahi ııe tabi kanunlar arasında aykırılıklar olması gerekirdi. Çünkü bütün kanunları yapan Cenab-ı Haktır. "2

"Din, bir ııicdan meselesidir. Herkes ııicdanın emrine uymakta serbesttir. Biz dine saygı gösteririz. Dü~ünce ve tefekküre karşı değiliz. Biz sadece din i~lerini, millet ve devlet i~leriyle karıştırmamaya çalışıyoruz, kasta ve füle dayanan bağnaz hareketlerden sakınıyoruz. Gericilere fırsat vermeyeceğiz. "3

Din vardır ııe lazımdır, Temeli çok sağlam bir dinimiz var malzemesi iyi. Fakat bina uzun asırlardır ihmale uğramış. Harçlar döküldükçe yeni harç yapıp binayı takııiye etmek lüzumu hissedilmemi~. Aksine olarak birçok yabancı unsur (tefsirler, hurafeler gibi) binayı fazla hırpalamış, Bugün bu binaya dokunulamaz, tamir de edilemez, Ancak zamanla çatlaklar derinleşerek ve sağlam temeller üzerinde yeni bir bina kurmak lüzumu hasıl olacaktır, "4

"Efendiler.." Camiler itaat ve ibadet ile beraber din ve dünya için neler yapılmak lazım geldiğini düşünmek danışmak için yapılmıştır. Millet işlerinde her kişinin zihninin başlı başına çalışması lazımdır. İşte biz de burada din ve dünya için geleceğimiz ve istiklalimiz için ııe en çok milli egemenliğimiz için neler düşündüğümüzü meydana koyalım, Ben yalnız kendi düşüncelerimi söylemek istemiyorum, Hepinizin düşündüklerini anlamak istiyorum. Milli ülküler milli irade yalnız şahsın düşünmesinden değil tüm millet fertlerinin ülkülerinin toplamıyla yaratılır... " "Milletimiz dil ve din gibi kuııvetli iki hazineye sahiptir. Bu faziletleri hiç bir kuııvet milletimizin kalp ve vicdanından çekip alamayacaktır ve alamaz. "5

"Bizim dinimiz hiçbir ııakit kadınların erkeklerden geri kalmasını talep etmemiştir, Allah'ın emrettiği şeyi, kadın ve erkek beraber olarak ilim ve kültür edinmeleridir, Kadın ve erkek, bu ilim ve kültürü aramak ııe nerede olursa oraya gitmek ııe onunla dolu olma zorundadır. Îslam ve Türk tarihi tetkik edilirse görülür ki bugün kendimizi bir türlü kayıtları bağlı zannettiğimiz şeyler yoktur. Türk sosyal hayatında kadınlar ilim, kültür ııe diğer hususlarda erkeklerden katiyen geri kalmamışlardır, Belki daha ileriye gitmişlerdir,

"Minberlerin halkın anlayacağı bir dille ruh ve dimağa hitab olunmakla İslam ehlinin ııücudu canlanır, iman kuvvetlenir, kalbi cesaret bulur. Fakat buna nazaran hatiplerin haiz olmaları lazım gelen özellik yetenek ııe dünyanın gidişini bilmeleri çok önemlidir. "

Bizde ruhbanlık yoktur, Hepimiz eşitiz ve dinimizin ahkamını eşit olarak öğrenmeliyiz, Her fert dinini, diyanetini, imanını öğrenmek için bir yere muhtaçtır, orası da mekteptir, 6,

"Bu başarının, kutsal topraklarımızı düşman istilasından büsbütün olarak kurtaracak olan kesin zaferin hayırlı bir başlangıcı olmasını Tanrının lütfundan dilerim.”

"Biz ne Bolşevik'iz, ne de Komünist: Ne biri, ne diğeri olamayız, Türkler milliyetperııer ve dinlerine hürmetkar bir millettir, Bizim hükümet şeklimiz tam bir Demokrat Hükümetidir. "'

GAZİ MUSTAFA KEMAL NE BIRAK TI ; BAŞTAN SONA 5 VAKİT EZAN OKUNAN ÜLKE BIRAKTI.

....''Din, bir vicdan meselesidir. Herkes vicdanının emrine uymakta serbesttir. Biz dine saygı gösteririz. Düşünüşü ve düşünceye muhalif değiliz. Biz sadece din işlerini, millet ve devlet işleriyle karıştırmamağa çalışıyoruz. Kaste ve Fiile dayanan taassupkâr hareketlerden sakınıyoruz. Gericilere asla fırsat vermiyeceğiz."

haklısın dostum. hem Atatürkçü hem dinine baglı olunmaz gibi yorumlar var, bunun sebebiyse bazı arkadaslarımızın sagdan soldan duyduklarını hiç düşünmeden burda yazması. belki hayatında 1 kitap bile okumamıs adam gelip burda ahkam kesiyor baskalarından duyduklarıyla. once insanların okuması ve bilgi sagibi olması lazım, sonra fikir uretmeye baslarlar zaten. forumda kaynak veriliyor bir konu hakkında, "off cok uzun deyip okumuyor" ve ustune ustluk yorum yapıyor okumadıgı konu hakkında. boyle insanlar oldugu surece elbette din ve atatürkçülük bir arada olmaz fikirleride olucaktır.

egitim şart

Ikısını bır arada olması ıstemeyen bazı ınsanlar

Bu ne saçma iştir yahu, bu ülke laiktir
İsteyen Müslüman olr isteyen dinsiz
İsteyen Atatürkçü olr istemeyen olmaz
Densizlerin ne haddine ikisini aynı yerde istememek.
Herkes özgür değilmi bu ülkede ?

Ben artık uzun uzun yazılar yazmıyorum forumda. Çünkü okunmuyor. Birşeyleri anlatmak için geniş açıklamalı, tutarlı ve kaynaklı yazı yazdığınızda o konunun okunmayıp çok aşağılara indiğini gözlemledim hep. Sadece çok çatışmacı, kutuplaşmaya neden olacak sert konu başlıkları 3 satırlık hakaretten bozma eleştiri mesajları ile çok rağbet görüyor.

Atatürkçülük konusunda da şunu söylemek istiyorum. Birileri Atatürkçülüğü kullanıyor evet ama bu Atatürkçüler değil. Atatürkçüler var olan düzende yaşamını bir şekilde sürdüren, Atatürk devrimlerine bağlı, laikliğe, demokrasiye, hukuk devletine ve yasalara bağlı insanlar.

Bir insan hem Atatürkçü hem dindar olabilir laikliğe bağlı kaldığı sürece. Ama islamcıların kafa karıştırmak, kavram kargaşası yaratmak için kullandıkları gibi "BEN LAİK DEĞİLİM DEVLETLER LAİK OLUR!" diyemez. Çünkü bu aynen şuna benzer "BEN DEMOKRAT DEĞİLİM DEVLETLER DEMOKRATİK OLUR". Eğer Atatürkçü iseniz Türk Sekülarizmine de destek vermeniz laik bir kimse olmanız laikliğe sahip olduğunuz her konumda ve makamda sahip çıkmanız gerekir.
Atatürkçü bir insanım diyorsanız onun devrimlerini benimsemiz demektir. Onun devrimleri sayesinde Türkiye'nin Afganistan'dan, Pakistan'dan ya da Irak'tan daha ileri daha gelişmiş daha demokratikleşmiş bir ülke olduğunu kabul eder. Türkiye'yi tek gerçek demokratik gelişmiş özgür İslam ülkesi yapan şey Atatürk devrimleri ve laikliktir.

Şimdi Ben Atatürkçüyüm ama laikliği doğru bulmuyorum, ya da ben Atatürkçüyüm ama Laikliğin tanımını yeniden yazalım benim dini inançlarıma daha uygun bir laiklik olsun derseniz siz Atatürkçü olamazsınız. Atatürk'ün ülkeyi düşmandan kurtaran yüksek Askeri dehasını yıkamayacağını bilen İslamcılar onu Askeri Dehası ile hayranlık uyandıran bir sembol haline getirmeye Atatürk'ün siyasal temelini ve hedefini görmezden gelmeye çalışıyorlar.

Evet radikal islamcıların söylediği gibi Atatürk ateist değildi sözlerinden anlıyoruz. Ancak Tayyip gibi bir islami politikaya da, islamın siyasete karışmasına da karşıydı. Atatürk eğer islamcı olsaydı hilafeti kaldırıp yerine laikliği getirmezdi. Atatürk'ün dindarlığı ruhban sınıfllarının halk üzerindeki etkisini kaldırmaya dini kişisel gelişimin ahlakın bir parçası olmaya yöneltti. O yüzden tekke ve zaviyeler kapandı, o yüzden mollaların sarıkla gezmesi yasaklandı. Yani dini siyasi, toplumsal bir cihat hareketi olmaktan çıkarıp bireysel bir güzel ahlak gelişimi haline getirdi.

Şimdi siz derseniz ki "BEN ATATÜRK'E HAYRANLIK DUYUYORUM AMA LAİKLİK KAVRAMI YANLIŞ LAİKLİK KALDIRILMALI" ya da "BEN MÜSLÜMANIM ATATÜRK'Ü ÇOK SEVİYORUM AMA ŞERİAT İLE İDARE EDİLMEK İSTİYORUM" siz Atatürk'ü hiç anlamamışsınız demektir ve siz Atatürkçü olamazsınız sadece Mareşal Mustafa Kemal hayranı olabilirsiniz.

Sorun buradan kaynaklanıyor. Atatürkçüyüm derken "ONUN ASKERİ DEHASINA VE ÜLKEYİ KURTARMASINA MI HAYRANSINIZ?" -ki bu durumda şeriat isterim laiklik kaldırılsın diye de düşünebilirsiniz- yoksa "ATATÜRK'ÜN SADECE ÜLKEYİ KURTARMAKLA KALMAYIP TÜM İSLAM ÜLKELERİNDEN DAHA DEMOKRAT VE ÖZGÜR İLERİCİ BİR ÜLKE İDEALİ YARATMASINA MI HAYRANSINIZ?"-ki bu durumda müslüman olmasına rağmen laikliği destekleyen, Atatürk devrimlerine sahip çıkan ancak islamcıların deyimi ile de Atatürk'ten nemalanan dinsiz bir insan olursunuz.

Tartışma yukarıdaki Atatürkçülerden hangisi olduğuna göre şekillenir. Yoksa kimsenin yüreği ülkeyi düşmdandan kurtaran koca bir Mareşal'in Dehasının karşısında durmaya yetmez. Herkes bir yerinden Atatürk'e saygı göstermek zorundadır. Askeri Dehasına mı? Siyasal İdealine mi saygı duyulacak problem budur.

Ha bir de açık açık Atatürk'ü sevmediğini söyleyen soysuzlar grubu var. Onlar kurtuluş savaşını Atatürk değil imanlı Türk Askerleri kazandı der. Onlara da sormak lazım tabi bu imanlı Türk Askerleri başlarında yüksek karizmalı bir kumandan olmadan tarihte herhangi bir zafere imza atabilmişler mi tek başlarına?

saygılar

şimdi Bakalım

Atatürkün Söylediği Ile Bizim şimdiki Sözde Laik Sözde Atatürkçülerin
Yaptığına ;

Atatürk Ne Demiş ;demokratik ülke Demiş

Nasılki Ateist Yaşıyorsa ,okuyorsa Sağlıktan Faydalnıyorsa Müslümanda
Başı Kapalı Okuyacak Ve De çalışcak Vede Her Türlü Haklardan Yararlanacak

Askere Alırken Evlatları Kimse ;
Seni Alamayız Senin Ananın Başı Kapalı Demiyor Ama Birer Birer Toprağa Düşüyor

O Yüzden Lafın Kısası ;
Ataürkün Dediklerinin Tamamını Yapın Ki Bu Millet Feraha Ersin

Yok O Dediğinden şu Kadar Alayım Yok Burasından Bu Kadar Alayım Olmaz

şimdi Bakalım

Yaptığına ;

Atatürk Ne Demiş ;demokratik ülke Demiş

Nasılki Ateist Yaşıyorsa ,okuyorsa Sağlıktan Faydalnıyorsa Müslümanda
Başı Kapalı Okuyacak Ve De çalışcak Vede Her Türlü Haklardan Yararlanacak

Askere Alırken Evlatları Kimse ;
Seni Alamayız Senin Ananın Başı Kapalı Demiyor Ama Birer Birer Toprağa Düşüyor

O Yüzden Lafın Kısası ;
Ataürkün Dediklerinin Tamamını Yapın Ki Bu Millet Feraha Ersin

Yok O Dediğinden şu Kadar Alayım Yok Burasından Bu Kadar Alayım Olmaz

Atatürk döneminde üniversite yok muydu? vardı ve türbanlılar yine giremiyordu.
Atatürk döneminde kamu kuruluşları yok muydu?vardı ve türbanlılar yine giremiyordu.

ateist yaşıyor da müslüman yaşamıyor mu bu ülkede sanki, hemde nasıl yaşıyor, gun gectikce gelişen yeşil sermayeyle krallar gibi yaşıyorlar emin ol.

musluman okumuyor mu sanki? cocuklar güler gercekten ustte attıgın mesaja.

musluman saglıktan yararlanamıyor mu? gercekten komik...

%99 u musluman bu ülkenin diyen sizler degil misiniz? %1 lik kesimi:durdurun:durdurunn içinde ateist oranı da tamamı olmayacagına gore, bu ülkede çok az bir kesim saglıktan yararlanıyor, çok az bir kesim okuyor, çok az bir kesim yaşıyor dedigine gore

işte ben buna ne diyecegimi bilemedim :vur

Atatürk'ün ne dediğini aç da oku bakalım. Biz Atatürk'ün dediklerini şu kadar bu kadar almıyoruz. Tekke ve Zaviyeleri neden kapattı Atatürk madem demokratik bir ülkeyiz herkes dini yaşasın tekkesinde zaviyesinde değil mi? Hilafeti neden kaldırdı? Neden Diyanet İşleri Başkanını Halife İlan etmedi? Neden sarıkları cüppeleri çıkarttırdı çok demokratik bir ortam var ya?

Kardeşim Atatürk Devrimleri 80 yılda tamamlanamamıştır. Tamamlanıncaya kadar da Devrim Yasaları devam edecektir. Yoksa 80 yıl geçmesine rağmen Menemendeki Cahil kafalar hala ortalarda gezmektedir. Kana susamış radikal islamcılar aynı Kubilay'ı şehit edenler gibi Sivas'da insanları diri yakmış, Hizbullah'ın hücre evlerinde insanları diri diri gömmüştür.

Şimdi İskandinav ülkesinde yaşıyormuş gibi demokrasi tanımı yapma bana. Çocuk mu kandırıyorsun sen? Biz Demokrasiyi Türk usulü ve Atatürk usulü yaşıyoruz. Amerika'da sadece 2 parti var çok partilil hayat yok, İngiltere'de lordlar kamarası ve Kraliçe gibi soylular var. Şimdi sen Amerika'nın ve İngiltere'nin demokratik olmadığını iddia edebilir misin? Türkiye'de de Amerika ve İngiltere gibi Demokratik Kültür halka yerleşene kadar yani Atatürk Devrimleri tamamlanana kadar bu kısıtlamalar ve Rejimin kendini koruma çabası devam edecektir.

Yüksek Öğrenim Kurumu Başkanının yasaları delmeyi düşündüğü bir ülkede iskandinav demokrasisi uygularsanız 5 senede İran olursunuz. Öyle Ateistlere bilmem ne yapıyorsa başı kapalılar da yapacak diyemezsin. Sen bir insanın suratına bakınca Ateist olduğunu anlıyor musun? Bir devlet dairesine gittiğinde ya da bir ilkokul öğretmeni derse girdiğinde ona bakıp Ateist olduğunu anlıyor musun böyle bir sembol var mı karşısındakinden baskı unsuru kuracak?
YOK!!!!
İşte sorun buradadır, türbanlı gümrük müdiresi görürsen ithalat izni almak için hacı sakallı gidersin gümrüğe, ya da Hacı Sakallı bir halim görürsen karını başı açık götürmezsin mahkemeye.

Şimdi burada detaylı detaylı yazdırıyorsun bana. Boşuna yazıyorum ama sen zaten ezberlediğini okuayacaksın. Önce Demokrasi nedir, Laiklik nedir aç oku. Ondan sonra burada o şunu yapıyorsa bu da bunu yapar diye demokrasi tanımı yapamazsın emin ol.

saygılar

Laiklik= Din ve devlet işlerinin ayrılması
Yani din devlete karışamazken devlette dine karışamaz laiklik budur..
Peki bu ülkede devlet kurumları devletin değil bireylerin dinine karışıyor
bunuda neyin arkasına sığınarak yapıyor
Laiklik
Gülermisin sabahamı bırakırsın..?

Laiklik

BAK NE GÜZEL DEMİŞSİN KENDİ AGZINLA, "Yani din devlete karışamazken devlette dine karışamaz laiklik budur"

"Peki bu ülkede devlet kurumları devletin değil bireylerin dinine karışıyor"

SEN DEVLETİN KURUMUNA DİNİ SEMBOLLERLE GİRMEYE CALIŞIRSAN KARIŞTIRMAZ SENİ DEDİGİN GİBİ :goz:

KENDİ CEVABINI KENDİN VERMİŞSİN TESEKKUR EDİYORUM.

Ben artık uzun uzun yazılar yazmıyorum forumda. Çünkü okunmuyor. Birşeyleri anlatmak için geniş açıklamalı, tutarlı ve kaynaklı yazı yazdığınızda o konunun okunmayıp çok aşağılara indiğini gözlemledim hep. Sadece çok çatışmacı, kutuplaşmaya neden olacak sert konu başlıkları 3 satırlık hakaretten bozma eleştiri mesajları ile çok rağbet görüyor.

digiklan;Merak etme okunuyorsun ve saygı görüyorsun.En azından tarafımdan saygı görüyorsun.En azından yazdıklarından ben yararlanıyorum.Bazen bazı konularda çelişsekte,benim bu forumda gördügüm boşa sallamayan,boş yazmayan,bilgi dolu başlıca arkataşlardan birisin.Rica ediyorum.Okunmuyorum diye hayal kırıklıgına girme,en azından ben okuyorum ve takdir ediyorum.

şimdi Bakalım

Yaptığına ;

Bana özde Atatürkçülügün tanımını yapıver de bir görelim Özde Atatürkçü nasıl olurmuş?hadi görelim seni.

Laiklik

Yapma ya! Demek öyle canınız istiyor devlet dine karışmasın istiyorsunuz öylemi?Yani dini soyut bir kavram olarak görmüyorsun?Zaten istesede devlet dine karışır sanıyorsun yani?Hayır kardeş devlet dine karışamaz ama devlet dini kullanmaya kalkanlara karışır ve karışmalıdır.Din adına yapılan yolsuzlukları nereye koyabiliyorsun?bugün kombassanları,endüstri holding soygunları gibi bir sürü soygunu görmesin mi devlet?deniz Fenerinin yaptıgı soygunlara karışmasınmı devlet?Evet karışmıyor şu anda neden dindar diye başımıza getirdiginiz adamlar yüzünden karışmıyor devlet bu soygunculara ve başbakan çıkıp söyleyebiliyor dini sömürüye ugradıgını söyleyen madurlara "Banamı sordunuz?" diyebiliyor.Başbakan ne yapıyor madura ugrayana çıkışıyla,din tacirlerini koruyor.Neden koruyor kendide bir din taciride ondan.Herhalde neden böyle söylüyorsun diye sormazsın?Çünkü öyle istersen bir örneginide verivereyim.Alman polisinin açıklaması Deniz fenerinin bütün yasadışı para transferlerinde Başbakanın oglunun işin içinde oldugu açıklaması varmış.Üstelik Başbakanın bu konuda bilgisine başvuracakmış.İşte dindar diye seçtiginiz insanlardan örnekler ve içinde bulundugumuz durum.Devlet Camide evinde ibadetini yapana karışıyormu?Karışmıyor degilmi?Kime karışıyordu yada dindar diye getirdiginiz yöneticiler sayesinde şimdi kimlerin ibadetine karışılmıyor?Akmerkezde,neredeyse adımbaşı cami olmasına ragmen okuluda dindarlık reklamı için camiye çevirmeye kalkanlara,Kamuyu camiye çevirmeye kalkan din tacirlerine degilmi?
Aslında kim ki devlet dine karışmasın diyorsa,din tacirligi yapıyor,yapmıyorsa bile yapanlara alet oluyor demektir.

Mustafa Kemal'in Söylev ve Demeçler isimli kitabın 3. baskısının 2 cildi 150 sayfasında yer alan "Dinimizin tavsiye ettiği tesettür hem hayata hem de fazilete uygundur"

Laiklik

Laiklik:din ve devlet işlerinin ayrılması VE devletin FARKLI dinlerden olan insanlara EGEMEN dinin baskı yapmasını önlemesidir.

yani; devlet tüm din ve mezheplere eşit uzaklıkta olmalıdır. tek bir dini veya mezhebi merkeze almamalıdır.

laikliği eksik tanımlayıp kafa karıştırma işini yapmasanız olmaz...

bir insan hem Atatürkçü hem de dindar olabilir. ama bazı kesimler buna karşıdır. çünkü Atatürk bilimi ve çağdaşlığı, bireyselliği-bireyci değil- hedeflerken, dinciler kendi doktirnlerine boyun eğen insanlar yaratmak ister. asıl çatışma da zaten bu noktada çıkıyor.

İnsan bireyselliğini yaşayan mı olacak, yoksa cemaatin emir kulu mu?

Mustafa Kemal'in Söylev ve Demeçler isimli kitabın 3. baskısının 2 cildi 150 sayfasında yer alan "Dinimizin tavsiye ettiği tesettür hem hayata hem de fazilete uygundur"

bu sözü ne zaman söylemiş?
Atatürk pragmatist bir liderdi ülkesini kurtarmak için her kesimi rahatlatacak laflar söylemiştir. ona bakarsan Atatürk aynı zamanda hilafetçi ve padaişahçıydı da,
bolşevikti de,
türkçüydü,
vs.vs.
Atatürk' ün sözleri ne zaman ve nerede söylendiği de önemlidir.

digiklan;Merak etme okunuyorsun ve saygı görüyorsun.En azından tarafımdan saygı görüyorsun.En azından yazdıklarından ben yararlanıyorum.Bazen bazı konularda çelişsekte,benim bu forumda gördügüm boşa sallamayan,boş yazmayan,bilgi dolu başlıca arkataşlardan birisin.Rica ediyorum.Okunmuyorum diye hayal kırıklıgına girme,en azından ben okuyorum ve takdir ediyorum.

Bana özde Atatürkçülügün tanımını yapıver de bir görelim Özde Atatürkçü nasıl olurmuş?hadi görelim seni.

Yapma ya! Demek öyle canınız istiyor devlet dine karışmasın istiyorsunuz öylemi?Yani dini soyut bir kavram olarak görmüyorsun?Zaten istesede devlet dine karışır sanıyorsun yani?Hayır kardeş devlet dine karışamaz ama devlet dini kullanmaya kalkanlara karışır ve karışmalıdır.Din adına yapılan yolsuzlukları nereye koyabiliyorsun?bugün kombassanları,endüstri holding soygunları gibi bir sürü soygunu görmesin mi devlet?deniz Fenerinin yaptıgı soygunlara karışmasınmı devlet?Evet karışmıyor şu anda neden dindar diye başımıza getirdiginiz adamlar yüzünden karışmıyor devlet bu soygunculara ve başbakan çıkıp söyleyebiliyor dini sömürüye ugradıgını söyleyen madurlara "Banamı sordunuz?" diyebiliyor.Başbakan ne yapıyor madura ugrayana çıkışıyla,din tacirlerini koruyor.Neden koruyor kendide bir din taciride ondan.Herhalde neden böyle söylüyorsun diye sormazsın?Çünkü öyle istersen bir örneginide verivereyim.Alman polisinin açıklaması Deniz fenerinin bütün yasadışı para transferlerinde Başbakanın oglunun işin içinde oldugu açıklaması varmış.Üstelik Başbakanın bu konuda bilgisine başvuracakmış.İşte dindar diye seçtiginiz insanlardan örnekler ve içinde bulundugumuz durum.Devlet Camide evinde ibadetini yapana karışıyormu?Karışmıyor degilmi?Kime karışıyordu yada dindar diye getirdiginiz yöneticiler sayesinde şimdi kimlerin ibadetine karışılmıyor?Akmerkezde,neredeyse adımbaşı cami olmasına ragmen okuluda dindarlık reklamı için camiye çevirmeye kalkanlara,Kamuyu camiye çevirmeye kalkan din tacirlerine degilmi?
Aslında kim ki devlet dine karışmasın diyorsa,din tacirligi yapıyor,yapmıyorsa bile yapanlara alet oluyor demektir.

:clap:clap:clap:clap:clap:clap:clap:clap:clap

M.KEMAL ATATÜRK ÜN YÜZLERİNİ KIZARTACAK YAHUT OYUNLARINI BOZACAK YANITI.

Peki bu konuyu bir de Ata'ya sormak neden akla gelmez?
Ben sordum ve Ata cevap verdi. Buyurun birlikte okuyalım (Söylev ve Demeçler 2. Cilt) : "Şehirlerdeki kadınlarımızın giyim tarzı ve örtünmesinde iki şekil tecelli ediyor; ya ifrat ya tefrit görülüyor. Yani ya ne olduğu bilinemeyen, çok kapalı, çok karanlık bir dış görünüm gösteren bir kıyafet, veyahut Avrupa'nın en serbest balolarında bile dış kıyafet olarak arz edilemeyecek kadar açık bir giyim. Bunun her ikisi de şeriatın tavsiyesi, dinin emri haricindedir. Bizim dinimiz kadını o tefritten de, bu ifrattan da tenzih eder. O şekiller dinimizin muktezası değil, muhalifidir. Dinimizin tavsiye ettiği tesettür hem hayata, hem fazilete uygundur. Kadınlarımız şeriatın tavsiyesi, dinin emri mucibince örtünselerdi, ne o kadar kapanacaklar, ne o kadar açılacaklardı."

"Giyim tarzımızı ifrata vardıranlar, kıyafetlerinde aynen Avrupa kadınını taklit edenler düşünmelidir ki, her milletin kendine mahsus ananesi, kendine mahsus adetleri, kendine göre milli hususiyetleri vardır. Hiçbir millet aynen diğer bir milletin mukallidi olmamalıdır. Çünkü böyle bir millet ne taklit ettiği milletin aynı olabilir, ne kendi milliyeti dahilinde kalabilir. Bunun neticesi şüphesiz ki hüsrandır."

"Örtünmedeki ifrat ve tefritten kurtulmakla bu iki ihtiyacı da temin
etmiş olacağız. Giyim tarzımızda milletin ruhi ihtiyacını tatmin için, İslam ve Türk hayatını başlangıçtan bugüne kadar layıkıyla tetkik ve etrafıyla açıklamamız lazımdır."
"Eğer kadınlarımız dinin tavsiye ve emrettiği bir kıyafetle, faziletin icap ettirdiği hareket tarzıyla içimizde bulunur, milletin ilim, sanat, içtimaiyat hareketlerine iştirak ederse bu hali, emin olunuz; milletin en mutaassıbı dahi takdir etmekten geri duramaz."
Ne diyorsunuz? Peygamberin takvasını az bulan Oflu hoca gibi diyorsunuz... Atatürk'ü yeteri kadar çağdaş, laik ve Atatürkçü bulmadığınızı mı söylüyorsunuz.
Öyle diyorsanız size diyecek söz bellidir: "Hadi canım sende!..."
Başka türlü diyorsanız düşünmeyi sürdürelim ve soralım: Atatürk'ün kadın kılığı konusunda bir devrimi var mıdır?
"Vardır!..." diyorsanız, söyleyin bakalım nedir?
Kılık kıyafet devrimi mi?
O devrim erkek kılığı ile ilgilidir.
Bu konuda iki devrim kanunu vardır.
Birisi "Şapka Giyilmesi Hakkında Kanun".
Madde 1 - Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri(milletvekilleri), İl Genel Meclisi ve yerel yönetim ve özel idareler ile tüm kurumlara bağlı memur ve hizmetliler şapka giymek zorundadırlar. Türkiye halkının da genel serpuşu şapka olup, buna aykırı bir alışkanlığın devamını hükümet yasaklar.
İkincisi "Bazı Kisvelerin Giyilemeyeceğine Dair Kanun".
Madde 1 - Herhangi din ve mezhebe mensup olurlarsa olsunlar ruhanilerin mabet ve ayinler haricinde ruhani kisve taşımaları yasaktır.
Ne diyorsunuz? Laiklik mi? Asıl insanların dini inançlarının gereğini yerine getirmelerini engellemek laikliğe aykırıdır diyorum.
Diyorum ki; yazıktır bu ülkeye... Bırakın artık bu zalimlik özentilerini. Bırakın isteyen istediği gibi inansın ve inandığı gibi yaşasın. Kime ne zararı var?..

benim size tavsiyem odur ki kimsenin anlattıklarına inanmayın kaynaklar ortada kendiniz arastırıp öğrenebilirsiniz atatürk'ün dinin lehine ve aleyhine olan mesajları tek tek incelenebilir ben şahsen inceledim ve kararımı verdim ki atatürk benim için sadece geçmiş bir komutan oldu ve bitti iyi bir insan değil çünkü din benim için cok daha önemli vede atatürk'ün din anlayışı pek iyi değil ben bunu gördüm.

Tabiki benim düşüncem sizi bağlamadıgı gibi sizin düşüncenizde beni bağlamaz en iyisi herkesin kendi arastırmsı ve kendi kararını kendisi vermesidir. herşey ortada cok uzak bir tarih değil.

ATaTürk Dinle Devlet işlerini Birbirinden Arındırmak istemese Laiklik ilkesini Getirmez + Hilafeti kaldırmazdı .
Zaten takiye Team'in ATaTürk'ü sevmemesinin en büyük nedeni Hilafeti kaldırmasıdır .
Hala yarası içlerindedir .
Ama Hilafet geri gelmez .
Şeriat Asla Türkiye'de hüküm sürmez .
Laiklik ilkesi korunur ve kollanır .
Merak etmesinler Türkiye Laiktir Laikte kalacaktır .

EdiT :

Alen sahaya Üçlü çektir kartala misali olmuş
Tezahüratları akşama saklayın zira maç 21:45 te burda siyaset tartışılıyo
Siyasi fanatizm için ayrı bi konu açmak lazım:D

Sözlerine aynen katılıyorum . Tayyip ve akp yalakaları adı altında bir başlık açılabilir .
Sende Sahaya artık oley oley mi yaptırısın 3'lümü orasına ben karışmam .
Dilek isTek ve şikayetlerini > Dilek istek , Şikayet başlığına yazsan daha iyi olur .

:durdurun

hangi laik'lik laik'liğin bizdeki manası din düşmanlığı başka manası yok 367 Sabih Kanadoğlu'da itiraf etti zaten " laik'lik toplumdan topluma değişen bir kavramdır bizdeki manası devletin dine baskı uygulamasıdır..." işte açıklama böyle artık rezilliklerini açığa vuruyorlar.

ATaTürk Dinle Devlet işlerini Birbirinden Arındırmak istemese Laiklik ilkesini Getirmez + Hilafeti kaldırmazdı .
Zaten takiye Team'in ATaTürk'ü sevmemesinin en büyük nedeni Hilafeti kaldırmasıdır .
Hala yarası içlerindedir .
Ama Hilafet geri gelmez .
Şeriat Asla Türkiye'de hüküm sürmez .
Laiklik ilkesi korunur ve kollanır .
Merak etmesinler Türkiye Laiktir Laikte kalacaktır .

Alen sahaya Üçlü çektir kartala misali olmuş
Tezahüratları akşama saklayın zira maç 21:45 te burda siyaset tartışılıyo
Siyasi fanatizm için ayrı bi konu açmak lazım:D

M.KEMAL ATATÜRK ÜN YÜZLERİNİ KIZARTACAK YAHUT OYUNLARINI BOZACAK YANITI.

Peki bu konuyu bir de Ata'ya sormak neden akla gelmez?
Ben sordum ve Ata cevap verdi. Buyurun birlikte okuyalım (Söylev ve Demeçler 2. Cilt) : "Şehirlerdeki kadınlarımızın giyim tarzı ve örtünmesinde iki şekil tecelli ediyor; ya ifrat ya tefrit görülüyor. Yani ya ne olduğu bilinemeyen, çok kapalı, çok karanlık bir dış görünüm gösteren bir kıyafet, veyahut Avrupa'nın en serbest balolarında bile dış kıyafet olarak arz edilemeyecek kadar açık bir giyim. Bunun her ikisi de şeriatın tavsiyesi, dinin emri haricindedir. Bizim dinimiz kadını o tefritten de, bu ifrattan da tenzih eder. O şekiller dinimizin muktezası değil, muhalifidir. Dinimizin tavsiye ettiği tesettür hem hayata, hem fazilete uygundur. Kadınlarımız şeriatın tavsiyesi, dinin emri mucibince örtünselerdi, ne o kadar kapanacaklar, ne o kadar açılacaklardı."

"Giyim tarzımızı ifrata vardıranlar, kıyafetlerinde aynen Avrupa kadınını taklit edenler düşünmelidir ki, her milletin kendine mahsus ananesi, kendine mahsus adetleri, kendine göre milli hususiyetleri vardır. Hiçbir millet aynen diğer bir milletin mukallidi olmamalıdır. Çünkü böyle bir millet ne taklit ettiği milletin aynı olabilir, ne kendi milliyeti dahilinde kalabilir. Bunun neticesi şüphesiz ki hüsrandır."

"Örtünmedeki ifrat ve tefritten kurtulmakla bu iki ihtiyacı da temin
etmiş olacağız. Giyim tarzımızda milletin ruhi ihtiyacını tatmin için, İslam ve Türk hayatını başlangıçtan bugüne kadar layıkıyla tetkik ve etrafıyla açıklamamız lazımdır."
"Eğer kadınlarımız dinin tavsiye ve emrettiği bir kıyafetle, faziletin icap ettirdiği hareket tarzıyla içimizde bulunur, milletin ilim, sanat, içtimaiyat hareketlerine iştirak ederse bu hali, emin olunuz; milletin en mutaassıbı dahi takdir etmekten geri duramaz."
Ne diyorsunuz? Peygamberin takvasını az bulan Oflu hoca gibi diyorsunuz... Atatürk'ü yeteri kadar çağdaş, laik ve Atatürkçü bulmadığınızı mı söylüyorsunuz.
Öyle diyorsanız size diyecek söz bellidir: "Hadi canım sende!..."
Başka türlü diyorsanız düşünmeyi sürdürelim ve soralım: Atatürk'ün kadın kılığı konusunda bir devrimi var mıdır?
"Vardır!..." diyorsanız, söyleyin bakalım nedir?
Kılık kıyafet devrimi mi?
O devrim erkek kılığı ile ilgilidir.
Bu konuda iki devrim kanunu vardır.
Birisi "Şapka Giyilmesi Hakkında Kanun".
Madde 1 - Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri(milletvekilleri), İl Genel Meclisi ve yerel yönetim ve özel idareler ile tüm kurumlara bağlı memur ve hizmetliler şapka giymek zorundadırlar. Türkiye halkının da genel serpuşu şapka olup, buna aykırı bir alışkanlığın devamını hükümet yasaklar.
İkincisi "Bazı Kisvelerin Giyilemeyeceğine Dair Kanun".
Madde 1 - Herhangi din ve mezhebe mensup olurlarsa olsunlar ruhanilerin mabet ve ayinler haricinde ruhani kisve taşımaları yasaktır.
Ne diyorsunuz? Laiklik mi? Asıl insanların dini inançlarının gereğini yerine getirmelerini engellemek laikliğe aykırıdır diyorum.
Diyorum ki; yazıktır bu ülkeye... Bırakın artık bu zalimlik özentilerini. Bırakın isteyen istediği gibi inansın ve inandığı gibi yaşasın. Kime ne zararı var?..

Orada yazan tesettür örtünme manasındadır. Ve Atatürk Türbandan peçeden kara çarşaftan bahsetmemektedir. Örtünme olarak da açık açık başı kapatmanın tanımını yapmamıştır.
Orada yazan tesettürün, kara çarşaf olduğunu mu sanıyorsun sen? Yoksa 30 senelik türban mevzuunu Mustafa Kemal 50 sene öncesinden gördü de tüm kadınlara türbana girin mi dedi? Orada kadını toplumsal yaşama ve çalışma hayatına kazandırma projesinde sizin atalarınız olan 1920'lerin yobazlarına mesaj veriyor.
Orada kadın kara çarşafla peçeyle değil daha çağdaş ve yakışır şekilde ama ahlakını bozmadan giyinecek diyor.

Utanmasanız Atatürk aslında imamdı diyeceksiniz çıkacaksınız.

Bir de en çok takıldığım noktada şudur. Mini etekliler şunu yapıyor türbanlılar yapamıyor.
Kardeşim ben 6 sene üniversite okudum mini etekle gelen 6 tane kız ya gördüm ya görmedim. Mini etekle çalışan öğretmen, memur da görmedim hayatımda. İnsanlar statülerinin gereği olarak daha saygı duyulacak giysiler giyerler.

Tabi mini etek tanımlarımızda farklıdır sizinle şimdi. Sizin için ayak bileğinin üzerindeki her etek minidir. Benim için mini etek dizin bir iki parmak üzerinden başlar.

Geri