döviz ve altının günlük ve geçmiş değerlerini xml olarak netten çekme

idcelik

New member
Reaction score
0
Merhaba arkadaşlar!internetten euro dolar ve altın değerlerini xml dosyası olarak çekip yapacağım projede kullanmam gerekiyor.Nası alabilrim ve kullanablırım?bu verileri kendi veritabanıma da atmam gerekli bir yol gösteren olursa çok sevinirim teşekkürler:confused:

Arkadaşım MErkez bankasının sitesine gir, güncel döviz kurlarının olduğu sayfadan güncel verileri veya

http://www.tcmb.gov.tr/kurlar/200803/27032008.html (örnek arşivleme adresi)

gibi arşivden html sayfasını alıp satır ve sütun olarak istediğin döviz bilgisini okutabilirsin. İstediğin tarihinkini alıp kendi veritabanına kaydet yada kaydetmeden direk tarihe göre sayfa açıp ordaki bilgiyi oku.

HTML sayfaları da text sayfası gibi işlem görüyor, txt dosyası üstünde işklem yapıyormuş gibi okuyabilirsin... (PHP ve VB.NET için denemiştim aynısını daha önce,
C#,C++,Delphi gibi dillerin de yapabileceğini sanıyorum bu işlemi)
Kolay gelsin...

burdan alabileceğimi biliyorum ama bu kodları nasıl kullanıcam ben lütfen biraz daha yardımcı olun.Ayrıca burada sadece döviz var bana bide altın lazım lütfen biliyosanız yardımcı olun.Xml kullanmım ve database kullanmımnı tam bilmiyorum daha yeni yeni öğreniyorum:(

Ama sende çok şey istiyorsun :p
Önce hangi programlama dilini kullandığını söyle ona göre yönlendireyim seni.
.NET üstünden programlama yapacaksan ADO.NET ile başla işe, hangi veriyi nasıl alıp nasıl kullanabileceğin hakkında herşeyi bulabilirsin.
Veritabanına girmeden direk okuma işi için sana mantığını şöyle açıklayayım ;

Datetimepicker ile tarihi seç
Tarihi string yapıp gün ay ve yıl parçalarını al yada direk almak için fonksiyonları kullan
Merkez bankası kısayolunu oluştur, http://www.tcmb.gov.tr/kurlar/"yılAY/gunAYyıl".html şeklinde
Textstream ile oku bu dosyayı, dosya yoksa tatil günü diye uyarı verdir msgbox ile
Gerekli satır ve sütundan okuman gereken değerleri oku ve değişkenlerle istediğin yerde kullan :)
Direk xml kaynağı bulabilirsen sadece ADO.NET ile çok kolayca yapabilirsin.(benim araştıracak vaktim olmadı)

Şimdi diyeceksin neden kod yok diye, direk kod yazarsam araştırıp öğrenme fırsatını elinden almış olurum :)
Araştır,bu şekilde eline geçecek hazır koddan çok daha ayrıntılı öğrenirsin. Gene de yapamazsan kod kısmında da yardımcı olmaya çalışırım ama VB.NET 1.0 veya 2.0 ile yapıyorsan :)

vb-net 2008 yani vs2008 kullanıyorum access veritabanı kullanmam gerekiyor.Xml kodları buldum.bakın gösteriyorum acaba doğru mu bilmiyorum?

<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
<doviz>
<baslik>Doviz.ws</baslik>
<adres>http://doviz.ws</adres>
<tanim>Programcılar için güncel döviz kurları</tanim>
<zaman>30 Kasım 2008 02:01</zaman>
<dolar>
<al>1.5624</al>

<sat>1.5699</sat>
</dolar>
<euro>
<al>2.0039</al>
<sat>2.0136</sat>
</euro>
<frank>

<al>1.2926</al>
<sat>1.3009</sat>
</frank>
<sterlin>
<al>2.3989</al>
<sat>2.4114</sat>
</sterlin>

<parite>
<sterlin_dolar>1.5360</sterlin_dolar>
<euro_dolar>1.2826</euro_dolar>
<dolar_frank>1.2068</dolar_frank>
</parite>
</doviz>
---------------------
bukadar ama bunu nerde hangi toolbar nesnesiyle kullanıp nasıl alacağımı bilmiyorum lütfen yardımcı olun doğru mu bu kodlar

ben yaptım veriyi cekiyorum fakat date time picker la kontrol etmek istiyorum bunu nasıl yapacam?hangi günü secersem seceyim son değer önume geliyo.ama ben istedim günün acılış ve kapanışlarnı almak istiyorum nasıl yapabilirim?

XML içinde olmayan bi veriyi alamazsın, o tarihli xml i kaynak göstererek alabilirsin ki o da yukarıda bahsettiğim şekilde olur. DateTİmePicker ile istediğin tarihi seçip onun gün ay ve yılını alıp xml yolunu o değerleri kullanarak oluşturman lazım ki burada kabulüm XML dosyalarının bu şekilde arşivlendiği.

Yeterli bilgi vermeden soru soruyorsun :) biraz daha açıklasan neyi nereden okuttuğunu daha fazla yardımcı olabileceğim ama :)

Bu şekilde okuyor ama son anı veriyor.date time picker dan ne secersem seceyım son anı veriyor istediğim olmuyo.kapanış ve acılışları istediğim tarihle almak istiyorum .
-------------------
DataSet1.ReadXml("http://xml.altinkaynak.com.tr/altinkaynak.xml")
DataGridView1.DataSource = DataSet1.Tables(0)
------------------------
Bu şekilde de dolaylı yoldan listbox a veriyorum
DataSet1.ReadXml("http://xml.altinkaynak.com.tr/altinkaynak.xml ")

deger = DataSet1.Tables(0).Rows(1).ItemArray(1).ToString()
ListBox1.Items.Add("USD Alış= " & deger & "YTL")
deger = DataSet1.Tables(0).Rows(1).ItemArray(2).ToString()
ListBox1.Items.Add("USD satış= " & deger & "YTL")

deger = DataSet1.Tables(0).Rows(2).ItemArray(1).ToString()
ListBox2.Items.Add("EURO Alış= " & deger & "YTL")
deger = DataSet1.Tables(0).Rows(2).ItemArray(2).ToString()
ListBox2.Items.Add("EURO satış= " & deger & "YTL")

deger = DataSet1.Tables(0).Rows(13).ItemArray(1).ToString()
ListBox3.Items.Add("HAS ALTIN Alış= " & deger & "YTL")
deger = DataSet1.Tables(0).Rows(13).ItemArray(2).ToString()
ListBox3.Items.Add("HAS ALTIN satış= " & deger & "YTL")

Dim tarih as String
tarih = Me.DateTimePicker1.Value.ToString

'05.12.2008 gibi bir tarih veriyor

Şimdi senin problemine gelelim :) Sen bu
DataSet1.ReadXml("http://xml.altinkaynak.com.tr/altinkaynak.xml")
ile okuduğun XML dosyasında geçmiş verilerin de olduğundan emin misin :)
olmayan bi veriyi nasıl okuyacaksın ki :p

İlk başta dediğim gibi yapıp merkez bankasından okumayı dene

XML ;

<!--
Altinkaynak Döviz ve Toptan Altın Bilgileri / Net Solutions / [email protected]
-->

<altinkaynak>

<DOVIZ>
<ADI>Tarih</ADI>
<ALIS>05.12.2008 18:01:49</ALIS>
<SATIS/>
</DOVIZ>

<DOVIZ>
<ADI>USD</ADI>
<ALIS>1.5850</ALIS>
<SATIS>1.6150</SATIS>
</DOVIZ>

<DOVIZ>
<ADI>EUR</ADI>
<ALIS>2.0070</ALIS>
<SATIS>2.0400</SATIS>
</DOVIZ>

<DOVIZ>
<ADI>CHF</ADI>
<ALIS>1.2860</ALIS>
<SATIS>1.3250</SATIS>
</DOVIZ>

<DOVIZ>
<ADI>GBP</ADI>
<ALIS>2.2860</ALIS>
<SATIS>2.3550</SATIS>
</DOVIZ>

<DOVIZ>
<ADI>DKK</ADI>
<ALIS>0.2671</ALIS>
<SATIS>0.2740</SATIS>
</DOVIZ>

<DOVIZ>
<ADI>SEK</ADI>
<ALIS>0.1861</ALIS>
<SATIS>0.1930</SATIS>
</DOVIZ>

<DOVIZ>
<ADI>NOK</ADI>
<ALIS>0.2152</ALIS>
<SATIS>0.2235</SATIS>
</DOVIZ>

<DOVIZ>
<ADI>JPY</ADI>
<ALIS>0.0171</ALIS>
<SATIS>0.0176</SATIS>
</DOVIZ>

<DOVIZ>
<ADI>SAR</ADI>
<ALIS>0.4182</ALIS>
<SATIS>0.4300</SATIS>
</DOVIZ>

<DOVIZ>
<ADI>AUD</ADI>
<ALIS>0.9900</ALIS>
<SATIS>1.0250</SATIS>
</DOVIZ>

<DOVIZ>
<ADI>CAD</ADI>
<ALIS>1.2110</ALIS>
<SATIS>1.2450</SATIS>
</DOVIZ>

<DOVIZ>
<ADI>ONS</ADI>
<ALIS>0.0000</ALIS>
<SATIS>748.0000</SATIS>
</DOVIZ>

<DOVIZ>
<ADI>HH</ADI>
<ALIS>38.0480</ALIS>
<SATIS>39.1400</SATIS>
</DOVIZ>

<DOVIZ>
<ADI>B</ADI>
<ALIS>34.7000</ALIS>
<SATIS>35.7000</SATIS>
</DOVIZ>

<DOVIZ>
<ADI>A</ADI>
<ALIS>249.8500</ALIS>
<SATIS>275.0000</SATIS>
</DOVIZ>

<DOVIZ>
<ADI>AG</ADI>
<ALIS>0.5000</ALIS>
<SATIS>0.5500</SATIS>
</DOVIZ>
</altinkaynak>

Sadece bugünün verileri var bunda !!!

mrh ben de aynı projeyle uğraşıorum.ancak benim sorunum farklı. projede altın kurunu da geçmiş verilerle birlikte çekmek istiyorum yanlız altınkaynak xml i altın için bu şekilde vermiyor.ne yapmam lazım.

lütfen yardımcı olun.teşşekürler kolay gelsin... simurg@anka

ewet ben de alamıyorum onu işte sadece günlük alabiliyorum onu da .arşivi alamıyorum??

ilkay ya bende bulamadım eğer bulursan buraya yazarsan adresi ii olur.herşey tamam ama sadece o link eksik.yırtdışı sitelere dai baktım bulamadım

ilkay ya bende bulamadım eğer bulursan buraya yazarsan adresi ii olur.herşey tamam ama sadece o link eksik.yırtdışı sitelere dai baktım bulamadım

sen kimsin:goz:
bulabılsem keşke ya.ben daha öncesini de yapamadım daha ama olsun yapmaya calışıom işte grafik falan nasıl vb de onu bilmiyorum ben?

ya arkadaşım ii güzel diyosunda hoca istiyor bizde bir ümit arıyoruz bizde hocaya 50 kere söyledik altın verilerini geçmişiyle birlikte veren bir yer yok die ama hoca kabul etmiyor.sen o adamın eline düşsen emin ol sende bzim gibi arardın

http://www.iab.gov.tr/ref_fiyat.asp

Buradan sorguladıın verılerı de verıtabanına göm, günlük veren bi yerden de her gün düzenli aldır programa altın verılerını, dövizi de merkez bankasınsan alırsın

Biz ne hocalar gördük de mezun olduk :) Fırıldak gibi dönecek momentli kuvvet koluna sabit diyip tüm sınıfı bırakan zeki(!) profesörlerin yanında sizin hoca fıs kalır :p

arkdaşlar yaptığım programa skin giydirmek istiyorum nasıl yapamam gerektiğini bilmiorum.bi başlagıç yapabilmem için önerilerinizi bekliyorum.V.Basic 2008 kullanıyorum.
VB Skinner Pro Program + Crack die bir program indirdim ama nasıl kullanacağımı bilmiorum.
şimdiden teşşekürler kolay gelsin

VB Skinner PRO benim bildiğim kadarı ile VB 6 ile çalışan bi activeX
Skin yapmak için piyasada çok program var ama ben photoshopta kendi arayüzlerimi hazırlayıp onları monte ediyorum programa, en kolay ve sağlıklı yolu bu bence. Biraz GDI+ yada bir iki ufak döngü ile animasyonlu birşeyler yapabilirsin kolayca :))

SkinCrafter diye bir program var ama arkadaşlarımın kullandığı, onun .NET versiyonunu bulup bi dene istersen, olmadı benim elimdeki DXperience diye bir paket var, grafikten skine ihtiyacın olan birçok bileşen içinde ve Visual Studio 2008 uyumlu, onu upload edeyim akşam

ya photoshop bilmiyorum.kestirme yollardan bu skin giydirme olayını yapmam lazım.
dediğiniz pogramı .net versiyonu için indirdim.ama nasıl kullancağımı bilmiorum.biraz daha açık yazarsanız. vey şöyle yapalım.sizin upload edeyim dediğiniz program üzerinden bana anlatsanız olurmu?
cevapladığınız için teşşekürler

abi bu indirdiğim program son sürüm ama V.basic.2005 içinmiş.2008 ni aradım bulamadım.
eğer mümkünse sen upload ver. ve yine mümkünse vereceğin programın nasıl kullanıldığını anlatan bi adres versen veya açıklayarak yazsan çok yardımcı olursun.kendi programamıma mı kod yapıştırcam ordan alıp ney yapıcam hiç bilmiyorum

Geri