Muhtıra mı, halka karşı direniş mi?

eiffel

Forumun Kulesi
Reaction score
0
Her insan büyük bir alemdir.İnsan düşünceden ibare
Muhtıra mı, halka karşı direniş mi?

Genelkurmay Başkanı, kuvvet komutanları ve CHP’nin Cumhurbaşkanı’nın yemin törenine katılmamasına gazetecilerin yorumu farklı oldu. Coşkun “Bedensel muhtıra”, Altan “Demokrasiye saygısızlık” dedi, Yavuz Donat ise uyardı: Askere gaz verilmemeli!

Türkiye’nin 11. Cumhurbaşkanı’nın TBMM’deki yemin törenine anamuhalefet partisi CHP, Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları ile Danıştay Başkanı Sumru Çörtoğlu katılmadı. NTVMSNBC, protesto olarak nitelenen bu tavrı nasıl değerlendirdiklerini gazetecilere sordu. Sabah yazarı Yavuz Donat, yarınki 30 Ağustos töreniyle çok şeyin değişeceğini söyledi; “Asker siyasetin dışındadır ve askere bu konuda gaz verilmemelidir” derken, Gül için “O benim cumhurbaşkanım değil” diye yazan Hürriyet gazetesi yazarı Bekir Coşkun “Bu bir bedensel muhtıradır” diye destekledi. Coşkun, bu tavrın “bazı şeylerin habercisi olduğunu, sonunun olumlu yerlere gitmeyeceğini” iddia etti. Milliyet yazarı Derya Sazak protestonun çok sürmeyeceğini düşünüyor, Yeni Şafak yazarı Ali Bayramoğlu “Yaşayıp göreceğiz” diyor. Star yazarı Mehmet Altan ise “Halka karşı bürokratik bir zümrenin direnişidir ve devam edecektir” görüşünde.
Haberin devamı

Yavuz Donat (Sabah)
CHP’NİN PROTESTOSU UZUN SÜRMEZ

Ben bu olaya gerginlik olarak bakmıyorum, bunlar siyasetin doğasında olan şeylerdir. Askerin yemin törenine gelmeyişi ile anamuhalefetin katılmayışı birbirinden farklı olaylardır.

Cumhuriyet Halk Partisi kendisine yeni siyaset ve muhalefet alanları açmak istiyor ki bu da CHP açısından doğaldır. Eğer Sayın Abdullah Gül Çankaya Köşkü’nde AK Parti’nin ve hükümetin uzantısı bir cumhurbaşkanı profili çizerse, CHP’nin izlediği bu politika taban bulur ve yayılır. Ama ben sayın Gül’ün Çankaya Köşkü’nde böyle bir siyaset izleyeceğini sanmıyorum. Bu sebeple CHP’nin protestosunun uzun sürmeyeceğini düşünüyorum.

ASKERE BU KONUDA GAZ VERİLMEMELİ

Askerin tavrı ise farklı. Onların kendilerine göre bir bakış açıları var, onu sergilediler. Ama yarınki 30 Ağustos ile birlikte çok şeyin değişeceğini düşünüyorum. Bu konuda çok fazla bir şey söylemek zor, çünkü bu kurumların hangi törene nasıl katılacağına dair bir format yoktur. Bir başbakan ya da meclis başkanı göreve gelir, genelkurmay başkanı tek başına ya da tüm kuvvet komutanlarını yanına alarak gidip tebrik edebilir. Askerin değişik olaylar karşısında takındığı tavırdır, ben olaya şu pencereden bakıyorum: Asker siyasetin dışındadır ve askere bu konuda gaz verilmemelidir.

Bekir Coşkun (Hürriyet)
CUMHURİYET TARİHİNİN EN SERT TEPKİSİ

Bu da bir bedensel muhtıradır. Yani yazılı ya da sözlü değil, bedensel muhtıra.

Komutanların oraya gitmemesi bence Cumhuriyet tarihinde askerlerin en sert tavrı ve tepkisidir, tarihe de geçecek bir olaydır. Tabii ki bu hareket bazı şeylerin de habercisidir. Askerler böyle bir tavır ortaya koyacakları zaman bunun en ince detayına kadar hesabını kitabını yaparlar. Çünkü bu bir savaş taktiğidir, bir bilimdir ve harp akademilerinde ders olarak okutulur.

SONU İYİ GİTMEYECEK AMA GEREKİYOR

Askerler böyle bir tavır ortaya koyacakları zaman onun nereye varacağını, bu tavrın sonunu nasıl getireceklerini ince ince hesaplarlar. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bir ilke imza atarak cumhurbaşkanının yemin törenine katılmamasının sonu da olumlu yerlere gitmeyecek. Bunu hiç birimiz arzu etmiyoruz ama bir ülkede siviller uyudukları zaman, askerler bazı işlere sahip çıkma gereğini hissederler. Hele Türkiye gibi askerlerin kendilerini rejimin kurucusu ve bekçisi saydıkları bir ülkede.

Derya Sazak (Milliyet)
SİNDİREMESELER DE ARTIK BİR ANLAMI YOK

Askerler törene katılmayarak bir mesaj vermek istiyorlar. Ama artık cumhurbaşkanlığı seçimi geride kaldığına göre bunların da bir anlamı kalmadı, bu davranış ya da tutumların herhangi bir yaptırımı da yok. Benimsemediklerini ve içlerine sindiremediklerini bir şekilde göstermiş oluyorlar. Seçimlerden önce askerlerin en üst düzeyde verdiği tepki, 27 Nisan bildirisi idi, ondan sonra da seçime gidildi. Seçimde de toplum demokratik bir tercihte bulundu. AK Parti kendi içinden birini cumhurbaşkanı adayı gösterdi ve bu aday seçildi.

29 EKİM’DE DE GELMEYECEKLER Mİ?

Dolayısıyla artık silahlı kuvvetlerin her fırsatta, her ortamda tepki gösterip alabileceği bir sonuç yok. Cumhurbaşkanı’nın yemin törenine katılmadılar, peki yarın 29 Ekim Cumhuriyet bayramı kutlamalarına da mı katılmayacaklar? Türkiye, kurumların görevlerinin Anayasa ile belli olduğu bir ülke. Burada hükümetin de askerlerin de belli konumları var. Birarada, demokrasiyi içimize sindirerek devam edeceğiz, yani burada sonsuz bir tavır olacağını sanmıyorum. Bu konuda iyimserim ve gerginlik yaşanmayacağını düşünüyorum.

Ali Bayramoğlu (Yeni Şafak)
BU SİYASİ TUTUMUN MESAJI ÖNEMLİ

Durum çok açık aslında, bu bir siyasi tutumdur. Bu siyasi tutum, yeni cumhurbaşkanı ile mesafeli bir ilişki kurmanın işareti de olabilir,

ordu içine ve kendi yandaşlarına mesaj veren bir siyasi tutum da olabilir. ani asker ile sivil arasındaki ilişkilerin henüz normalleşmediğini gösteren bir durum. Bu durum devam eder mi etmez mi, bir gerginlik olur mu buna cevap vermek çok zor. Yaşayıp görmek lazım, ama devam etmemesi ve herhangi bir gerginliğin yaşanmaması temennimizdir.

Mehmet Altan (Star)
EGEMENLİĞİ KOLAY KOLAY BIRAKMAK İSTEMEZLER

Bunu tek cümleyle demokrasiye saygısızlık olarak nitelendiriyorum. Meşru olan bir şeye pürüz çıkartmaya çalışmak antidemokratik bir tavırdır. Halka karşı bürokratik bir zümrenin direnişidir bu ve devam da edecektir. Bürokrasi ve onun etrafında siyaset üretenlerin demokratik bir ülkede olan o kadar geniş olanakları var ki o egemenliklerini bırakmak istemezler. Ve kolay kolay bu egemenliklerinden vazgeçip de demokrasiden yana tavır almazlar. Üstelik bunu biz değil, çoluk çocuk torunlarımız, yani herkes görecek. Şimdi Fenerbahçe’de kamplar, paralar, pullar var, hiç bir kural yok... Genelkurmay Başkanı suç işlerse onu yargılayacak bir mahkeme filan da yok.

“BİZDEN BİRİSİNİN YERİNE BAŞKASI NASIL ÇIKAR!”

Bu büyük imkanları bırakıp, halkın bu şekilde iktidarı ele geçirmesine izin verirler mi? Çünkü Cumhurbaşkanlığı meselesi nedir;

Kayseri’deki bir işçi çocuğunun cumhurbaşkanlığını elde etmesinin, laiklik adı altında “Bizden birisine ait bir yere nasıl başka birisi çıkar” diye bir şekilde protesto edilmesidir. Ayrıca biz kuralsız davrandığımız vakit kural uygulayacak, halbuki bizden biri olursa kural olmayacak.

27 NİSAN’A TEK KELİME ETMEYEN ADAM İSTİYORLAR

Mesela 27 Nisan bir Anayasal suçtur. Ama eski Anayasa Mahkemesi Başkanı olmasına rağmen Sezer, bunu görmezden geldi. İşte böyle adamlar istiyorlar oraya. Yani 27 Nisan’a tek kelime etmeyen adamlar.

Kaynak:Ntvmsnbc

22 Temmuz günü gereken muhtıra verilmiştir
Halkın verdiği muhtıranın üstünde bi muhtıra bekleyen kişiler eziklik duygusuyla bazı kişiler orduyu siyasete çekme çabası içinde Tsk da bu konuda gereken hassasiyeti malesef gösterebilmiş değil hayırlısı dediğim gibi 22 temmuzda muhtıranın kralı TÜRK HALKI tarafından verildi ya anlayana..

Biz Darbe değil AKP Yi ve ve abd gülünü istifaya çağırıyoz...

ŋǾŵ' Alıntı:
Biz Darbe değil AKP Yi ve ve abd gülünü istifaya çağırıyoz...
bende artık sizin bu işlerden çekilmenizi, rahmetlik DENİZ GEZMİŞ'in ruhunu daha fazla yormamanızı istiyorum.....

bırakın şu ayakları yaw, ha illa yapacaksanız gidin buğday,domates v.b. (ki elinizden gelirse) bişeyler yetiştirinki gerçekten emekçi kardeş olabilesiniz...

Boş bunlar artık. 22 Temmuz seçiminden sonra
askerin elinde kalan tek şey silahtır. Başka hiç bir şeyle üzerimizde
ne korku ne güç hakimiyeti kurabilir.

acaba cumhurbaskanı olacak sahıs kendisine donup bi özelestiri yapamıyo mu?

Cumhurbaşkanı olcak şahıs değil Sayın cumhurbaşkanı Başkomutanlık mertebesindeki bi şahsa daha saygılı hitap etmek gerekir boru değil Sn. GÜl Türkiyenin en tepesindeki koltukta oturuyor
Hemde atamayla değil seçimle Darbeyle değil demokrasiyle Hazmedemeyen arkadaşlara birer meyveli soda içmelerini tavsiye ediyorum

Ne Sezer,,,ne Abdullah GÜl Gazİ Mustafa Kemal AtatÜrkten Sonra HİÇbİr Cumhurbaskani Benİm Cumhurbaskanim Olmadi........abdullah GÜlÜ Ün Cumhurbaskani Olmasini -------sahsİ Olarak------------İstemİyorum-----ama Egerkİ Halkimin YÜzde %47 Onu İstemİsse Banada Saygi Duymak DÜser-------gelelİm Sezer'eee Evet Öyle GÖsterıslı Sosyete Partılerı Falan DÜzenlemedİ,,,,evet Kendİnİ Çok BÜyÜk GÖrÜp Halka Tepedende Bakmadi,,kırmızı ısıkta durdu,,hep mutevazı oldu---------AMA Gazİ Unıversıtesı,,,,elazıg Firat Unıversıtesı Gibi Bir Cok Yerde Fark Atarak Rektorluk Secımİnİ Kazanan Profosorlerİ---- SIRF ----Chp Lİ DEGIL---Solcu DEDIL Dİye Yerlerİne 100 Oy Bİle Alamis Solculari Atamadimi????------her Atamasinda Solcu Olmak Sartini Aramadimi?????--------sİmdİ Soruyorum Nerede ESITLIK????SEZER De Benİ Temsİl Etmedİ----GÜL DE Etmİyecek--------Bız bırbırımıze saygı duymasını ogrenene kadar hep kısılerı bu senden bu benden dıye ayırmaya son verene kadar boyle İLKEL ZİHNİYETTE YASAMAYA DEVAM EDECEGİZ----BUNU HAK EDIYORUZ CUNKU-------------

incubus84' Alıntı:
22 temmuzda muhtıranın kralı TÜRK HALKI tarafından verildi ya anlayana..[/B]

:clap :clap

AskerLik ZamanLarımda ŞöyLe Bir Söz Vardı "Zoruna Giden 5 Tutusun":durdurun
Hadi seLametLe

bencede en sert muhtıra 22 temmuz günü halkımızca açıkça verilmiştir. bunu görmemek bu kadar zormu?? artık birlik ve beraberlik içerisinde olmamız gerekiyor hem meclis içerisindeki hemde dışarıda ki diğer kurumlarımızla..

Atatürk'ün makamına gelenlere bakınız. Kıbrısı AB'ye pazarlamaya çalışıp Allah'ın yardımıyla bunda başarılı olamayan zamanında Erbakan'ın sağ kolu olan, türbanlı eşi ülkemizi Avrupa'ya şikayet etmiş olan Dışişleri Bakanı şimdi Atatürk'ün makamına oturmaya hazılanıyor . Ey çaresizlikten AKP'ye oy veren asil Türk milleti damarlarındaki asil kana ne oldu. Bu tarihi sorumluluk sizin o kömürlü nohutlu ellerinizde aittir. Umarım bunun karşılığını bir gün ödersiniz

Asil Türk milletine seslenen vatandaş sen hangi milletdensin? Damarlarımızdaki kan
biyere gitmedi merak etme,nohut yada kömür için değil vatan-millet için akmayada hazırdır.
Bekir amca yine coşmuş,yazarlar arasındaki fark hemen göze çarpıyor,çünki bu adam
yazar değil provakatör.Askere görevlerini hatırlatmış ama istemeye istemeye,
Tilkiye sormuşlar pişmiş tavuk severmisin'' gülmekten söylemeyemiyorum demiş.''
Coşkun da söyleyemiyor.

maxpyane' Alıntı:
. Ey çaresizlikten AKP'ye oy veren asil Türk milleti damarlarındaki asil kana ne oldu. Bu tarihi sorumluluk sizin o kömürlü nohutlu ellerinizde aittir. Umarım bunun karşılığını bir gün ödersiniz

herşeyden önce yaptığın yorumunda fazlasıyla çizgiyi aşmışsın. sana göre akpye oy veren çaresizlikten vermiştir değilmi ? artık insanların hangi partiye neden oy attığınıda bilme yeteneğiniz doğmuş ya !! bu öngörülerinize diyecek bir söz bulunamaz.sadece sizin oylarınız doğrudur !! diğerleri çaresizce atılmış oylardır !!! vah demokrasi vah !!!

ulu önderimizi de sadece siz sahiplenme hakkına sahipsiniz değilmi ? çünkü sana göre akpye oy veren atatürkü sevmez ve de onun damarlarındaki kan asil türk kanı değildir değilmi ??? bu kadar darmı ufkunuz ?? ne kadarda tehlikelisiniz !!! şunu hiç unutma ulu önder hepimize aittir.hangi partiye oy verirse versin hepimizindir Mustafa Kemal Atatürk. onu ve sevgisini tekelinize almak ne senin nede kimsenin haddine düşmez. DÜŞMEYECEKTİRDE !!!

şimdi diyeceksin birde bizim gibi akpye oy vermeyen % 53 var . sen hangi kısmındasın bu %53 ün. onların içinde pkk ya destek veren yandaşlarıda var sen hangisindesin ???

burada hangi yorum içerisinde olursa olsun türk milletinin asil kanını sorgulamaya kimsenin gücü yetmez. modlarıda bu konuda dikkatli olmaya davet ediyorum. saygılar..

FortMin0r' Alıntı:
*Genelkurmay Bildirisinden sonra başbakan neden Yaşar Paşa'yla qörüşmek istedi? bunu da açıklarmısın. Telefonda ne diyecekti Sizden korkmuyoruz sadece silahınız kaldı mı diyecekti? Korkmayan insan neden o zaman arar?

TSK nın çalışma sistemini bu kadar basit görme arkada$ım. üzeRinizde güç kurma veya korku salma aracı değildir asker. haLkın qörüşlerine saygılıdır. Demokrasiye karşı olanların karşısındadır. bugün o "punisher" gibi düşündüğünüz askerler sayesinde yatağınızda rahatça uyuyabiliyorsunuz. Şehit olanlar ailesine şehit maaşı gelsin diye değil veya gaziler otobüse beleşe binelim diye gazi-şehit olmadılar. ülkesi için oldular. ama adamın teki çıkıyor şehitlere kelle diyor. olurmu ? bir insana yakışıRmı bu laf? ondan sonra kalkmışlar TSKnın anayasaya dayanan yetkisini kaldırmaya uğraşıcaklar. çünkü %46 ile geldiler ya büyük güç sanıyorlar kendilerini. sizde bunu yediniz? allah aşkına kim ülkesini savunan bir oluşum'a kafa tutabilir? kafa tutsa ne kadar dayanabilir? yatın kalkın askere dua edin be!
he illa o kadar istiyorsanız askerin anayasal yetkisini kısıtlamayı olacakları söyliyim:
askerde der peki madem beni istemiyorsun. bende üLkeyi dış tehlikelere karşı korurum. sende ağrıdaki veya ülke içindeki teröristler için olay yerine içişleri bakanlığına bağlı polislerini yollarsın... ( artık polisler teröristleri yakalayıp coplarlarmı yoksa göz yaşartıcı spreylerle uzaklaştırırlarmı bilemem :durdurun )
Dostum yazdiklarimi ancak bu kadar carpitabilirsin sanirim.ben ne sehitlerimiz hakkindi ne de gece rahat yatabilmek hakkinda yorum.yapmadim.benim korkmamam ile basbakanin korkup korkmamasi ne alaka?benden fikir mi aliyor kendileri? Bu saatten sonra askerin halkin demokratik gorusune saygili oldugunu soyleme. (bkz:e-muhtira)ben ne yazdigimin ve kimin guc ve korku yayma cabasinda oldugundan gayet haberdarim.istersen yazdiklarimi bir daha oku.

tsk artık haddini bilmeli..halkın yüzde ellisinden fazlasının desteklediği ki bu oran bana göre en az yüzde altmışdır..böyle bir cumhurbaskanına yapılacak en ufak bir fiili hareket sözlü saldırı haltan adnan menderesde veya diğer darbelerde olduğu gibi sessiz ve sakınce karsılanacağını hiz sanmıyorum..tsk elini siyasetten cek terörü bitir.istesende istemesende türk halkı Abdullah Gül ü senn baskumandanın yapmıstır.halka saygılı ol...unutmakı sen bu ülkenin huzurunu ve güvenliğini sağlamak için varsın huzuru ve güvenliği bozmak için değil...

incubus84' Alıntı:
Cumhurbaşkanı olcak şahıs değil Sayın cumhurbaşkanı Başkomutanlık mertebesindeki bi şahsa daha saygılı hitap etmek gerekir boru değil Sn. GÜl Türkiyenin en tepesindeki koltukta oturuyor
Hemde atamayla değil seçimle Darbeyle değil demokrasiyle Hazmedemeyen arkadaşlara birer meyveli soda içmelerini tavsiye ediyorum
At gözlüklü kardeş;Sezer,düne kadar yerden,yere vururken, boruydu değilmi?Siz Sezer'e sayğıgösterdiniz mi de karşıdan sayğı bekliyorsunuz?Valla,tam kendinize demokratsınız.Güllerinize saygı duyamıyorum malesef zorlamı?

Saygı duymasanda sabırlı ol,sabırlı.7 sene 7 koca sene,

Geri