Passenger
DontWannaMyDiaßLo
- Katılım
- 24 Eki 2006
- Mesajlar
- 3,253
- Reaction score
- 0
- Puanları
- 0
- Yaş
- 44
Yörenin en önemli geçim kaynaklarından olan bağcılıkta, son ürün üzümler, yayla bandırması başta olmak üzere pekmez ve yazma muska olarak da değerlendirilerek, ilçe ekonomisine katkı sağlanıyor. Her yıl toplanan üzümler, sofralık tüketim için satıldıktan sonra kalan bölümü evlerin bahçesinde bulunan, küçük bir havuza benzeyen ve "şırana" diye adlandırılan ahşap tekneye konulup eziliyor.
Ezilme sonucu çıkan suya 'şıra' ya da 'şerbet' deniyor. Şıra, bahçede üç taş üzerine oturtulan kazanlarda odun yakılarak kaynatılıyor
. Yaklaşık 4 saat kaynatılan şıra, daha sonra dinlenmeye bırakılıyor. Dinlenmeye bırakılan şerbete daha sonra nişasta ekledikten sonra belli bir kıvama gelmesi için bir süre daha kaynatılıyor. Daha önceden iplere dizilen cevizler karışımın içerisine daldırılıyor
. Nişasta ilave edilince 'palıza' adı verilen karışımın ip üzerindeki cevizlere yapışması sağlanıyor. Daha sonra ise çamaşır gibi asılarak kuruması sağlanıyor
afıyet olsun


