TArsusun bandırması

Passenger

DontWannaMyDiaßLo
Katılım
24 Eki 2006
Mesajlar
3,253
Reaction score
0
Puanları
0
Yaş
44
Konum
Yollardayım Daimi Yolcuyuz Bu Hayatta;)
Yörenin en önemli geçim kaynaklarından olan bağcılıkta, son ürün üzümler, yayla bandırması başta olmak üzere pekmez ve yazma muska olarak da değerlendirilerek, ilçe ekonomisine katkı sağlanıyor. Her yıl toplanan üzümler, sofralık tüketim için satıldıktan sonra kalan bölümü evlerin bahçesinde bulunan, küçük bir havuza benzeyen ve "şırana" diye adlandırılan ahşap tekneye konulup eziliyor.
hb25.jpg
Ezilme sonucu çıkan suya 'şıra' ya da 'şerbet' deniyor. Şıra, bahçede üç taş üzerine oturtulan kazanlarda odun yakılarak kaynatılıyor
b.batarken.jpg
. Yaklaşık 4 saat kaynatılan şıra, daha sonra dinlenmeye bırakılıyor. Dinlenmeye bırakılan şerbete daha sonra nişasta ekledikten sonra belli bir kıvama gelmesi için bir süre daha kaynatılıyor. Daha önceden iplere dizilen cevizler karışımın içerisine daldırılıyor
ko5.jpg
. Nişasta ilave edilince 'palıza' adı verilen karışımın ip üzerindeki cevizlere yapışması sağlanıyor. Daha sonra ise çamaşır gibi asılarak kuruması sağlanıyor
ko5.jpg
afıyet olsun
 
Güzel bir konu belirlemişsin toprağım, ta uzaklardaki ben'i Tarsus'uma götürdün ama millet nedir bilmez Bandırma nedir?
 
Eline sağlık..Ben Denizli/ güneyliyim.Bizde senin anlattıgına sucuk derler felan ama bandırma bizde sofralık üzümün kimyasal bi madde ile ıslatılp kurutulması olayıdr.
 
Eline sağlık..Ben Denizli/ güneyliyim.Bizde senin anlattıgına sucuk derler felan ama bandırma bizde sofralık üzümün kimyasal bi madde ile ıslatılp kurutulması olayıdr.

Odediğin Şey YayLa ßandırması :durdurun içinde cevizLer gözükür.ve Şefafdır.
ßandırma ise Lokuma ßenzer dışı​
 
Geri
Üst