MaYdOnOz
New member
- Katılım
- 23 Haz 2005
- Mesajlar
- 1,072
- Reaction score
- 0
- Puanları
- 0
- Yaş
- 44
İFTAR İÇİN ;
MERCİMEK ÇORBASI
PİYAZ
PİLAV
DANA SOTE
PATLICAN VE BİBER TAVA
YAĞURT
FIRIN SÜTLAÇ
MERCİMEK ÇORBASI :
MALZEMELER :
250 g (1 1/5 su bardağı) pişmeye hazır yeşil mercimek
60 g (4 çorba k.) Sana
200 g (2 orta boy) soğan (ince doğranmış)
200 g (1 orta boy) havuç (kazınıp, iri halkalar halinde doğranmış)
1 1/2 litre (6 su bardağı) et ya da tavuk suyu (sıcak)
1 çay k. tuz, 1 çay k. taze çekilmiş karabiber, 1 çay k. kırmızı biber
3 dilim ekmekten hazırlanmış kruton
HAZIRLANIŞI:
Sana'nın yarısını kalın tabanlı bir tencerede eritip, soğanı ilave edin. Orta ateşte soğanı ve havucu birkaç dakika, soğan pembeleşinceye kadar sote edin. Soğan pembeleşince mercimeği katıp, 1 dakika soğanla birlikte sote edin. Et suyunu ilave edip, harlı ateşte bir taşım kaynatın. Bu arada çorbanın üzerinde oluşan kefi alıp, atın. Ağır ateşte yaklaşık 30-45 dakika, mercimekler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin.
Çorbayı ince tel süzgeçten temiz bir tencereye süzün. Tekrar bir taşım kaynatın. Tuzunu ve biberini ilave edin. Kalan Sanâ yı küçük bir kapta ağır ateşte eritin. Yağ kızınca kırmızı biberi ekleyip, kaızştırın.
Mercimek çorbasını sıcak olarak önceden ısıtılmış kaselere boşaltıp, üzerine kırmızıbiberli yağı gezdirin. Yanında krııtonla birlikte servia yapın.
PİYAZ
MALZEMESİ
Kuru Fasulye (Islatılmış ve süzülmüş) 600 gr.
Soğan (ince dilimlenmiş) 1 adet
Yağ - Sirke karışımı 250 ml.
Tuz
Karabiber
Maydanoz (Kıyılmış) 1,5 çay kaşığı
Konkase Domates 200 gr.
HAZIRLANIŞI
Kuru Fasulyeleri ayrı ayrı derin bir tencereye koyup, ıslatın. Islatılmış fasulyeyi bir taşım kaynatın. Ateşi kısıp, fasulyeler yumuşayıncaya kadar pişirin.
Soğanı yağ ve sirke karışımı ile birlikte karıştırın. Bunu bir kenarda bekletin.
Fasulyeleri bir kenarda süzüp, soğuk sudan geçirin, tekrar süzün.
Soğan, yağ ve sirke karışımına tuz ve karabiber, maydanoz ve domatesi de ekleyip hepsini iyice harmanlayın ve servis yapın.
PİLAV
MALZEMESİ
Pilavlık Pirinç 1 kg.
Tuz
Et veya tavuk suyu
Margarin
HAZIRLANIŞI
Pirinci ayıklayın. Bir kaba koyup, üzerine 4-5 parmak aşacak kadar ılık tuzlu su koyıın. Pirinci bu suda 1 saat dinlendirin. Nişastasını atması için birkaç kez yıkayıp süzün.
Et veya tavıık suyunu bir taşım kaynatın. Tuzunu kontrol edin.
Margarini bir tencerede eritin. Yağ kızınca içine süzülmüş pirinci atıp orta ateşte 4-5 dakika karıştırarak kavurun.
Kavrızlmuş pirince sıcak et suyunu ilave edip karıştırın. Harli ateşte pirinçler suyunu çekip göz göz oluncaya kadar pişirin. Ateşi kısıp, tencerenin kapağını sıkıca kapatın. Pilavı kısık ateşte istenilen diriliğe göre 10 dakika pişirin. Ateşten alın.
Pilavı demlendirmek için tencerenin kapağını açıp ağzına yağlı kağıt koyun ve kapağı kağıdın üzerine kapatın. Pilavı bu şekilde yaklaşık 20 dakika dinlendirin. Bir kez kanştırarak servis yapın.
DANA SOTE
MALZEMELERİ:
75 gr. margarin
750 gr. ince doğranmış dana eti
tuz
karabiber
250 gr. (2 orta boy) soğan
250 ml. (1 su bardağı) et suyu
1/2 demet maydanoz
HAZIRLANIŞI:
Ön hazırlık olarak soğanı piyaz'da olduğu gibi doğrayın. Maydanoz'u ince olarak kıyın. Et suyunu bir kapta bir taşım kaynatıp, bir kenara alın.
Margarini harlı ateşte bir tavada eritin. Yağ kızınca etleri tavaya ilave edin. Tuzunu ve biberini serpip, sık sık karıştırarak, etleri sote edin. Etler hafif renk almaya başlayınca soğanı katın ve yine sık sık karıştırarak, soğanlar pembeleşinceye kadar, yaklaşık 3 - 4 dakika pişirin.
Sıcak olarak et suyunu ilave edin. Bir taşım kaynatın. Kabı ateşten alın.
Et soteyi önceden ısıtılmış bir servis tabağına alın. Üzerine ince kıyılmış maydanozu serpiştirip, dilediğiniz garnitür ile sıcak olarak sevis yapın.
PATLICAN VE BİBER TAVA
MALZEMELERİ:
3 orta boy patlican
10 orta boy sivribiber
250 ml (1 su bardağı) zeytinyağı
HAZIRLANIŞI :
Ön hazırlık olarak patlıcanların kabuklarını soyup, 1 cm kalınlığında dilimler halinde kesin. Sivribiberleri saplarının hemen altından birkaç santim boyunda yarıp, çekirdeklerini temizleyin.
Bir kase suya 1 çorba kaşığı tuz koyarak karıştırın ve patlıcanları bu suya koyun. Porselen bir kapakla örtüp üzerine bir ağırlık koyun. 30 dakika bu şekilde beklettikten sonra patlıcanları süzdürüp, iyice sıkarak acı sularının gitmesini sağlayın. Bir bezle kurulayın.
Zeytinyağını bir tavada orta ateşte kızdırın. Patlıcan ve biberleri kızgın yağda bir kez alt üst ederek, patlıcanlar altın sarısı bir renk alıncaya, biberlerin ise kabuklarının üzerindeki zar kabuktan ayrılıncaya kadar kızartın. Pişen patlıcan ve biberleri kağıt havlu üzerine çıkartıp, fazla yağlarını alın.
Patlıcan ve biberleri tabaklara aktarın. Yoğurt ya da domates sosuyla servis yapın
FIRIN SÜTLAÇ
MALZEMELER
750 ml (3 su bardağı) süt
1-2 damla vanilya esansı (isteğe bağlı)
75 g pirinç (bir kez yıkanıp, süzülmüş)
3 yumurta sarısı
75 g (5 çorba k.) tozşeker
60 g (4 çorba k.) Sana (oda sıcaklığında bekletilerek, yumuşatılmış)
HAZIRLANIŞI
Önce fırınınızı 175 °C'ye getirip, ısıtın.Sütü bir tencereye koyun. Vanilya esansını ilave edip, bir taşım kaynatın. Pirinci serpiştirerek kaynar süte atıp, tekrar kaynayıncaya kadar karıştırın.
Tencerenin kapağını kapatıp önceden ısıtılmış fırına koyun. Sütlü pirinç karışımını fırında pirinçler iyice yumuşayıncaya kadar, arasıra karıştırarak pişirin. Tencereyi fırından alın. Fırını söndürmeyin.
Bir kapta yumurta sarıları, şeker ve Sana'nın 3 çorba kaşığını telle iyice çırparak birbirine yedirin. Sütlü pirinç karışımından birkaç kepçe alıp yumurta-şeker-Sana karışımının bulunduğu kaba aktarıp telle hızla çırparak her iki karışımı birbirine yedirin. Bekletmeksizin bu karışımı tenceredeki sütlü pirinç karışımına ilave edin ve yine hızlı bir biçimde karıştırın.
Kalan 1 çorba kaşığı Sana ile 5 güvecin içini ve kenarlarını yağlayın. Sütlacı yağlanmış güveçlere boşaltın.
Güveçleri önceden ısıtılmış fırına sürüp, üstleri altın sarısı bir renk alıp, yer yer kahverengileşinceye kadar pişirin. Sütlaçları firından alıp, sıcak olarak servis yapın.
HERKESE AFİYET OLSUN ;
İYİ RAMAZANLAR.!!!
MERCİMEK ÇORBASI
PİYAZ
PİLAV
DANA SOTE
PATLICAN VE BİBER TAVA
YAĞURT
FIRIN SÜTLAÇ
MERCİMEK ÇORBASI :

MALZEMELER :
250 g (1 1/5 su bardağı) pişmeye hazır yeşil mercimek
60 g (4 çorba k.) Sana
200 g (2 orta boy) soğan (ince doğranmış)
200 g (1 orta boy) havuç (kazınıp, iri halkalar halinde doğranmış)
1 1/2 litre (6 su bardağı) et ya da tavuk suyu (sıcak)
1 çay k. tuz, 1 çay k. taze çekilmiş karabiber, 1 çay k. kırmızı biber
3 dilim ekmekten hazırlanmış kruton
HAZIRLANIŞI:
Sana'nın yarısını kalın tabanlı bir tencerede eritip, soğanı ilave edin. Orta ateşte soğanı ve havucu birkaç dakika, soğan pembeleşinceye kadar sote edin. Soğan pembeleşince mercimeği katıp, 1 dakika soğanla birlikte sote edin. Et suyunu ilave edip, harlı ateşte bir taşım kaynatın. Bu arada çorbanın üzerinde oluşan kefi alıp, atın. Ağır ateşte yaklaşık 30-45 dakika, mercimekler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin.
Çorbayı ince tel süzgeçten temiz bir tencereye süzün. Tekrar bir taşım kaynatın. Tuzunu ve biberini ilave edin. Kalan Sanâ yı küçük bir kapta ağır ateşte eritin. Yağ kızınca kırmızı biberi ekleyip, kaızştırın.
Mercimek çorbasını sıcak olarak önceden ısıtılmış kaselere boşaltıp, üzerine kırmızıbiberli yağı gezdirin. Yanında krııtonla birlikte servia yapın.
PİYAZ

MALZEMESİ
Kuru Fasulye (Islatılmış ve süzülmüş) 600 gr.
Soğan (ince dilimlenmiş) 1 adet
Yağ - Sirke karışımı 250 ml.
Tuz
Karabiber
Maydanoz (Kıyılmış) 1,5 çay kaşığı
Konkase Domates 200 gr.
HAZIRLANIŞI
Kuru Fasulyeleri ayrı ayrı derin bir tencereye koyup, ıslatın. Islatılmış fasulyeyi bir taşım kaynatın. Ateşi kısıp, fasulyeler yumuşayıncaya kadar pişirin.
Soğanı yağ ve sirke karışımı ile birlikte karıştırın. Bunu bir kenarda bekletin.
Fasulyeleri bir kenarda süzüp, soğuk sudan geçirin, tekrar süzün.
Soğan, yağ ve sirke karışımına tuz ve karabiber, maydanoz ve domatesi de ekleyip hepsini iyice harmanlayın ve servis yapın.
PİLAV

MALZEMESİ
Pilavlık Pirinç 1 kg.
Tuz
Et veya tavuk suyu
Margarin
HAZIRLANIŞI
Pirinci ayıklayın. Bir kaba koyup, üzerine 4-5 parmak aşacak kadar ılık tuzlu su koyıın. Pirinci bu suda 1 saat dinlendirin. Nişastasını atması için birkaç kez yıkayıp süzün.
Et veya tavıık suyunu bir taşım kaynatın. Tuzunu kontrol edin.
Margarini bir tencerede eritin. Yağ kızınca içine süzülmüş pirinci atıp orta ateşte 4-5 dakika karıştırarak kavurun.
Kavrızlmuş pirince sıcak et suyunu ilave edip karıştırın. Harli ateşte pirinçler suyunu çekip göz göz oluncaya kadar pişirin. Ateşi kısıp, tencerenin kapağını sıkıca kapatın. Pilavı kısık ateşte istenilen diriliğe göre 10 dakika pişirin. Ateşten alın.
Pilavı demlendirmek için tencerenin kapağını açıp ağzına yağlı kağıt koyun ve kapağı kağıdın üzerine kapatın. Pilavı bu şekilde yaklaşık 20 dakika dinlendirin. Bir kez kanştırarak servis yapın.
DANA SOTE

MALZEMELERİ:
75 gr. margarin
750 gr. ince doğranmış dana eti
tuz
karabiber
250 gr. (2 orta boy) soğan
250 ml. (1 su bardağı) et suyu
1/2 demet maydanoz
HAZIRLANIŞI:
Ön hazırlık olarak soğanı piyaz'da olduğu gibi doğrayın. Maydanoz'u ince olarak kıyın. Et suyunu bir kapta bir taşım kaynatıp, bir kenara alın.
Margarini harlı ateşte bir tavada eritin. Yağ kızınca etleri tavaya ilave edin. Tuzunu ve biberini serpip, sık sık karıştırarak, etleri sote edin. Etler hafif renk almaya başlayınca soğanı katın ve yine sık sık karıştırarak, soğanlar pembeleşinceye kadar, yaklaşık 3 - 4 dakika pişirin.
Sıcak olarak et suyunu ilave edin. Bir taşım kaynatın. Kabı ateşten alın.
Et soteyi önceden ısıtılmış bir servis tabağına alın. Üzerine ince kıyılmış maydanozu serpiştirip, dilediğiniz garnitür ile sıcak olarak sevis yapın.
PATLICAN VE BİBER TAVA

MALZEMELERİ:
3 orta boy patlican
10 orta boy sivribiber
250 ml (1 su bardağı) zeytinyağı
HAZIRLANIŞI :
Ön hazırlık olarak patlıcanların kabuklarını soyup, 1 cm kalınlığında dilimler halinde kesin. Sivribiberleri saplarının hemen altından birkaç santim boyunda yarıp, çekirdeklerini temizleyin.
Bir kase suya 1 çorba kaşığı tuz koyarak karıştırın ve patlıcanları bu suya koyun. Porselen bir kapakla örtüp üzerine bir ağırlık koyun. 30 dakika bu şekilde beklettikten sonra patlıcanları süzdürüp, iyice sıkarak acı sularının gitmesini sağlayın. Bir bezle kurulayın.
Zeytinyağını bir tavada orta ateşte kızdırın. Patlıcan ve biberleri kızgın yağda bir kez alt üst ederek, patlıcanlar altın sarısı bir renk alıncaya, biberlerin ise kabuklarının üzerindeki zar kabuktan ayrılıncaya kadar kızartın. Pişen patlıcan ve biberleri kağıt havlu üzerine çıkartıp, fazla yağlarını alın.
Patlıcan ve biberleri tabaklara aktarın. Yoğurt ya da domates sosuyla servis yapın
FIRIN SÜTLAÇ

MALZEMELER
750 ml (3 su bardağı) süt
1-2 damla vanilya esansı (isteğe bağlı)
75 g pirinç (bir kez yıkanıp, süzülmüş)
3 yumurta sarısı
75 g (5 çorba k.) tozşeker
60 g (4 çorba k.) Sana (oda sıcaklığında bekletilerek, yumuşatılmış)
HAZIRLANIŞI
Önce fırınınızı 175 °C'ye getirip, ısıtın.Sütü bir tencereye koyun. Vanilya esansını ilave edip, bir taşım kaynatın. Pirinci serpiştirerek kaynar süte atıp, tekrar kaynayıncaya kadar karıştırın.
Tencerenin kapağını kapatıp önceden ısıtılmış fırına koyun. Sütlü pirinç karışımını fırında pirinçler iyice yumuşayıncaya kadar, arasıra karıştırarak pişirin. Tencereyi fırından alın. Fırını söndürmeyin.
Bir kapta yumurta sarıları, şeker ve Sana'nın 3 çorba kaşığını telle iyice çırparak birbirine yedirin. Sütlü pirinç karışımından birkaç kepçe alıp yumurta-şeker-Sana karışımının bulunduğu kaba aktarıp telle hızla çırparak her iki karışımı birbirine yedirin. Bekletmeksizin bu karışımı tenceredeki sütlü pirinç karışımına ilave edin ve yine hızlı bir biçimde karıştırın.
Kalan 1 çorba kaşığı Sana ile 5 güvecin içini ve kenarlarını yağlayın. Sütlacı yağlanmış güveçlere boşaltın.
Güveçleri önceden ısıtılmış fırına sürüp, üstleri altın sarısı bir renk alıp, yer yer kahverengileşinceye kadar pişirin. Sütlaçları firından alıp, sıcak olarak servis yapın.
HERKESE AFİYET OLSUN ;
İYİ RAMAZANLAR.!!!