MİDYE DOLMASI (10 Kişilik)
Buda benden olsun arkadaşlar şimdiden afiyet olsun
MİDYE DOLMASI
-----------------------------------
Malzemeler :
30 adet midye
3 adet kuru soğan, orta
1 tatlı kaşığı toz şeker
1/2 su bardağı zeytinyağı
2.5 su bardağı su, sıcak
1 adet limon
2 tabaka yağlı kağıt
Tuz
Dolma içi malzemeleri:
3 su bardağı pirinç
1.5 su bardağı zeytinyağı
1/2 su bardağı beyaz fıstık
500 gr ince kıyılmış soğan
1 çorba kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı yeni bahar
1/2 su bardağı temizlenmiş kuşüzümü
3 su bardağı sıcak su
1 bağ ince kıyılmış maydanoz
1 bağ ince kıyılmış dereotu
1 bağ ince kıyılmış nane
Tuz
----------------------------------------------------------
Hazırlanışı :
Keyifli içki sofralarının en özel mezelerinden biri olan midye dolmasını sizler için hazırladık:
Dolma içi: Pirinci ayıklayıp tuzlu suda 1/2 saat ıslatın ve duru suyu cıkıncaya kadar yıkayın. Zeytinyağını genişçe bir tencereye koyup kızdırın. Fıstığı ilave edip fıstıklar sararıncaya kadar kavurun. Soğanı ekleyip karıştırarak soğanlar pembeleşinceye kadar kavurun. Pirinci ilave edip karıştırarak 4-5 dakika daha kavurun. Tuz, toz şeker, yenibahar, kuşüzümü ve kaynar haldeki suyu ilave edip bir taşım kaynatın. Ağır ateşte 15 dakika pişirin. Ateşten alıp tepsiye boşaltın. Dereotu, maydanoz ve naneyi ilave edip karıştırın.
Midyelerin kabuklarını tel fırça ile temizleyin ve bol suda yıkayın. Midyelerin kabuklarını bir bıçak yardımı ile açın ve içlerindeki sakalımsı kısımlarını kesip temizleyin. Bol suda yıkayıp süzülmeye bırakın. Hazırladığımız dolma içi ile midyelerin içini doldurun. Kabukları elinizle bastırarak sıkıca kapanmalarını sağlayın. Soğanları irice doğrayın ve midyeleri pişireceğiniz tencerenin dibine döşeyin. Islatılmış yağlı kağıdı soğanların üstüne kapatın. Midyeleri yağlı kağıdın üzerine yerleştirin. Tuz, toz şeker, sıcak su ve zeytinyağını midyelerin üzerine serptikten sonra limon dilimlerini yerleştirin ve en üste de ıslatılmış yağlı kağıt örtüp ağırlık yapması için bir tabak koyun. Tencereninn kapağını kapatıp harlı ateşte bir taşım kaynattıktan sonra ateşin altını kısın ve yaklaşık 30 dakika pişirin. Tencerenin içindeki su çekilip, midyelerin kabukları da açılmaya başladığı zaman tencereyi ateşten alın. Kapağını açmadan tencereyi soğumaya bırakın. Midye dolmalarını limon dilimleri ve dereotu ile servis edebilirsiniz.